– Jeg blir så jævlig irritert
Når vinterens Tour de Ski går av stabelen fra 28. desember til 5. januar, blir det som vanlig med monsterbakken opp Alpe Cermis som siste etappe. Men det er også det eneste som er som vanlig med vinterens utgave.
For det første arrangeres alle etappene i ett land: Italia.
Dessuten er det innført en helt ny klatrekonkurranse som en del av Tour de Ski. På distanserennene skal det nå deles ut poeng på løypas høyeste punkt, og de løperne som leder klatrekonkurransen bærer en egen klatretrøye. Den som vinner klatrekonkurransen sammenlagt, får også 75 000 kroner på konto.
Se også:
Som skapt for Heidi Weng; Innfører klatretrøye i Tour de Ski
Det synes Sveriges landslagssjef Anders Byström lite om. Han frykter at det vil skape kaos.
– Jeg er litt bekymret. Vi har snakket mye om at det må være enkelt for tilskuerne å forstå. Det må bli enklere, og det må ikke bli for mye rør. Og med enda en trøye i feltet blir jo spørsmålet «jaha, hva er det der nå da?», sier han til Expressen, og fortsetter:
– Det er en klatretrøye, en sprinttrøye og en sammenlagttrøye. Jeg lurer på om vi ikke gjør det for komplisert.
Se også:
Slik gikk Tour de Ski 2024
– Jeg blir så jævlig irritert
Utspillet til svensken får Norges landslagssjef Ulf Morten Aune til å tenne på alle plugger.
Han mener kritikken som Byström kommer med nå, etter at beslutningen i det internasjonale ski- og skiskytterforbundet (FIS) er tatt, bare skader sporten.
– På denne måten snakker vi jo ned vår egen sport. Det blir gnål mot FIS, men det er jo vi som medlemsnasjoner som er FIS. Jeg blir så jævlig irritert.
Aune mener svenskene kunne tatt opp dette mye tidligere i arbeidsprosessen internt i FIS.
– Det hadde jo vært mye bedre. Men da var man tause, sier Aune oppgitt til Expressen i forbindelse med landslagssamlingen i Idre denne uka.
– Mitt inntrykk er at det er for dårlig kommunikasjon internt i det svenske skiforbundet. Og det er trist.
Den norske landslagssjefen mener dessuten at endringene i Tour de Ski bidrar til å rydde opp i en del som tidligere var mer uklart, og at en egen gruppe har jobbet med dette inn mot sesongen.
– Det var for komplisert. Vi ville forenkle regelverket rundt Tour de Ski, og da ble det sånn, sier Ulf Morten Aune.
Men hvorfor trengs det egentlig en egen klatrekonkurranse?
– Det gjør man for å sørge for mer fart i fellesstartene, som ellers kan bli litt kjedelige. Vi ville gjøre hver etappe mer interessant, og alle var enige om at dette her er smart.
Se også: Slik blir Tour de Ski 2025