Kalvå: – Ikke sikkert at Therese er overlegen i helga
Hun ble den norske VM-dronninga i Planica i 2023, året etter at Therese Johaug la opp og da «alle» spådde at norsk damelangrenn ville få en real nedtur. Den uteble, og Anne Kjersti Kalvå var en av løperne som sørget for norsk jubel helg etter helg.
I fjor hadde hun derimot en blytung sesong. Nå kommer 32-åringen fra Lundamo inn i sesongen med et helt annet utgangspunkt.
– Jeg er veldig spent, og aller mest spent på hvordan kroppen responderer på det å gå skirenn igjen, sier Kalvå til Langrenn.com dagen før sesongåpningen på Beitostølen.
Se fakta, program og detaljer for sesongåpningen på Beitostølen lenger ned i saken
Lørdag får hun de første svarene. Da går Kalvå 10 kilometer klassisk, mot blant annet Therese Johaug.
Se også: Disse skistjernene er klare for sesongåpningen på Beitostølen
For Johaug er tilbake på sesongåpningen på Beitostølen for første gang siden 2021, og går sitt første skirenn etter at hun kunngjorde at hun gjør comeback til VM i Trondheim. Og til tross for at 36-åringen nylig røpet at hun holdt på å gå på en smell tidligere i høst, forventer Kalvå at Johaug er i bra slag. Hun er derimot usikker på om den tidligere langrennsdronninga kan forvente å komme tilbake og plukke opp der hun slapp.
– Jeg tipper Therese er i bra form, men det er det flere som er. Så jeg er ikke sikker på at hun er så overlegen i helga, sier Kalvå.
Saken fortsetter under
Hun mener internasjonalt damelangrenn er noe annet nå enn da Johaug la opp etter OL-sesongen 2022.
Hva har skjedd med nivået i damelangrenn i de to sesongene Johaug har vært borte?
– Det er blitt mye mer bredde i toppen, og mange flere jenter som går fort nå. Vi har fått opp flere tyskere de siste åra, vi har Jessie Diggins, vi har svenskene, og det er flere av oss som også har tatt et steg opp. Det har utviklet seg bra de siste to åra, så jeg tror at Therese må være minst like god som hun var før hun la opp (for å vinne nå), sier Kalvå.
Se også:
Advarer Johaug: – Nivået er høyere nå
Selv har Kalvå tatt lærdom av den blytunge fjorårssesongen. Etter supersuksessen i VM 2023, ble sist vinter en nedtur med en tredjeplass fra verdenscupfinalen i Falun som eneste pallplassr. I ettertid ser hun klart hva som skjedde.
– Jeg pushet kroppen for hardt, ble for tynn, og ville for mye hele veien, sier Kalvå, og utdyper:
– Du tenker bare at du er en maskin, at ingenting biter. Du vil bare bli bedre og bedre, og pusher alle de mulighetene du kan, men du klarer ikke å se de signalene kroppen gir. Jeg fikk en del skadeproblemer utover høsten og flere tegn på at kroppen var ikke med på de mengdene trening som ble lagt ned.
Men det så hun ikke da hun sto midt i det.
– Når du først har begynt å gå skirenn og du ikke går fort, så er det ikke noen quick fix. Du kan ikke bare dra hjem og legge deg på sofaen i tre dager og så er det greit. Du trenger en lengre periode der du hviler og trener deg opp igjen, men det har du ikke tid til midt i en sesong. Du går med et håp om at det løsner neste helg, men det gjør jo aldri det. Det er utfordrende, sier Kalvå.
Se også:
Kalvå: – Jeg ble for tynn og veide for lite
Saken fortsetter under
Da sesongen var over, tok hun reale grep.
– Jeg måtte bruke hele starten av sommeren til å bygge meg opp etter en lang sesong, sier hun, og fortsetter:
– Nå har jeg først og fremst prøvd å komme inn i sesongen med overskudd og en kropp som har lyst til å gå fort på ski. Det er utgangspunktet. Det var mye skader i fjor, og hele tiden korrigering i forhold til det. I år har jeg fått gjort det jeg skal. Det kjennes bra ut.
VM-drømmen
Nå er det VM på hjemmebane som er målet for 32-åringen som ble VM-dronninga i den norske troppen under VM i Planica i 2023. Da tok hun både gull på stafetten. Og sølv på tremila. Men denne gangen er det en annen distanse som henger aller høyest for Anne Kjersti Kalvå.
– Den distansen som henger høyest for meg er 10 kilometer klassisk. Jeg føler det er der jeg kan gå mitt aller beste løp. Jeg liker klassisk og individuell start.
Se også:
Slik blir VM og verdenscupen i langrenn 2024/25
Hvem: Kvinner og menn senior med tilstrekkelig lave FIS-punkter
Hva: FIS-renn i sprint og distanse
Hvor: Beitostølen
Når: 22. til 24. november
I potten: Plass i landslagstroppen til verdenscupåpningen i Ruka 29. til 1. desember
Dette er programmet:
Fredag 22. november
11:30: Sprint klassisk, prolog
13:00: Sprint klassisk, finaler para
13:30: Sprint klassisk, finaler kvinner og menn senior
Startlister, detaljer og resultater
TV: NRK
Lørdag 23. november
09:15: Langrenn, 5km para sittende
10:00: 10km klassisk, para stående og kvinner senior
11:20: 10km klassisk, menn senior
Startlister, detaljer og resultater
TV: NRK
Søndag 24. november
11:15: 10km fristil, kvinner senior
12:45: 10km fristil, menn senior
Startlister, detaljer og resultater
TV: NRK
Se også:
Alt om ski på TV sesongen 2024-25: Hvilke kanaler sender hva og når?
Alt av startlister, detaljer og resultater finner du i seksjonen «Terminlister & resultater» på Langrenn.com