Forhåndsomtale: Hvem vinner OL-sprinten?

av Ingeborg Scheve • 07.02.2022
Johannes Hoesflot Klæbo OL gull 2018
Langrenn.com har vurdert kandidatene til pallen i OL-sprinten på tirsdag. Dette er våre medaljeprognoser.

Det som er helt sikkert, er at OL-sprinten blir blytung: Løypeprofilen sammen med høyden, snø-, vær- og vindforholdene på OL-arenaen setter store krav til den som skal sikre seg gull og edelt metall på Zhangjiakou-arenaen i morgen. Det som er mindre sikkert, er hvem som vinner. Men hvem har de beste forutsetningene? 

Langrenn.com har analysert det vi har sett av løperne så langt denne sesongen opp mot forholdene som forventes på OL-sprinten på tirsdag. 

Hvor: Zhangjiakou National Cross Country Skiing Centre
Når: Tirsdag 8. februar – prologer klokken 09.00, finaler fra klokka 11.30.  (klokken 08.00 norsk tid)
Hva: sprint, fristil for både kvinner og menn 
På TV: TV Norge sender direkte. Kan også strømmes på discoverplus.com. Hele TV-programmet for OL.
Startlister/resultater

OL 2018 (klassisk)
Kvinner:
1. Stina Nilsson
2. Maiken Caspersen Falla
3. Yulia Belorukova (nå Stupak)
Komplett resultater

Menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo
2. Federico Pellegrino
3. Alexander Bolshunov
Komplette resultater

VM 2019 (fri)
Kvinner
1. Maiken Caspersen Falla
2. Stina Nilsson
3. Mari Eide
Komplette resultater

Menn
1. Johannes Høsflot Klæbo
2. Federico Pellegrino
3. Gleb Retivykh
Komplette resultater

VM 2021 (klassisk)
Kvinner
1. Jonna Sundling
2. Maiken Caspersen Falla
3. Anamarija Lampic
Komplette resultater

Menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo
2. Erik Valnes
3. Håvard Solås Taugbøl
Komplette resultater

Løypa
Sprintløypa er på 1.461 kilometer, med høyeste punkt på 1670 meter over havet. Total klatring per runde er 47 meter. Det er verdt å notere seg at det er 14 meter stigning over drøyt 100 meter etter cirka to tredjedeler av runden, deretter er det slak stigning de siste 150-200 meterne inn mot stadion. Det kommer til å prege hvordan løperne disponerer løpet og løypa, både i prologen og heatene. 

Her finner du alt om alle OL-løypene på Zhangjiakou-arenaen i Kina. 

Været
Det er meldt noe mildere framover enn det var på de første konkurransene i helga. Det er sikkert mange av løperne glad for fordi utøverne er ute lenge i løpet av en sprintdag, og fordi det vil gi bedre glid i snøen. 

Herresprinten
Til tross for at Johannes Høsflot Klæbo ble nummer 40 på søndagens skiathlon, er han en soleklar favoritt. 30 kilometer med skibytte er noe helt annet enn sprint, og det er få som tror det Klæbo leverte på tremila er representativt for hva som kan forventes på sprinten. 

Klæbo er tittelforsvarer på sprint fra OL 2108, og han har vunnet de sprintrennene han har stilt opp i denne sesongen. Med unntak av ett: På klassisksprinten under sesongåpningen i Ruka i november ble Klæbo slått av russiske Alexander Terentev. 

Men at høyden vil spille en vesentlig rolle, er helt sikkert. Med femteplass på søndagens skiathlon har Pål Golberg vist at han er å regne med i høyden, og kan være en joker om han har dagen. 

I tillegg til Klæbo og Golberg består det norske sprintlaget av Håvard Solås Taugbøl og Erik Valnes. Begge har vært på pallen flere ganger i verdenscupen denne sesongen, men er nok likevel mer outsidere og finalekandidater enn pallkandidater. 

Franskmennene Lucas Chanavat og Richard Jouve er imidlertid blant de sterkeste utfordrerne til Klæbo og OL-gullet. Ingen av dem gikk tremila på søndag, men de er født og oppvokst i høyden og Frankrike har alltid hevdet seg godt i høyden. Både Chanavat og Jouve har vært på pallen på renn i høyden i verdenscupen i år. Og Chanavat sier han trigges av Klæbo, spesifikt av å slå Klæbo i sprint

En som beviselig var i kanonform på skiatlon, er Alexander Bolshunov. I selskap med rendyrkede sprintere, må han riktignok regnes som en outsider, men han har vist at han både har formen inne og takler høyden.  

Normalt ville Sergey Ustiugov vært en sterk pallkandidat til OL-sprinten. Han leverte bra resultater tidlig i sesongen, men valgte å stå over Tour de Ski og har derfor knapt konkurrert siden desember. I forbindelse med laguttaket til tremila på søndag, ble det også klart at han sliter med gamle skader, og er derfor i beste fall en outsider. 

Det samme gjelder Alexander Terentev. Han slo riktignok Klæbo i Ruka, men har så langt i vinter som regel blitt slått ut i semifinalene og er best i klassisk teknikk. Han gikk ikke tremila på søndag, men med tre mann blant de åtte beste der, har russerne vist at de takler høyden. 

Italienerne har normalt hevdet seg godt i sprint, men verken Federico Pellegrino eller Francesco De Fabiani har imponert nevneverdig denne sesongen. Pellegrino har riktignok en meget god track-record fra de siste mesterskapene. Det blir interessant å se om de kan hevde seg i kampen om medaljene på OL-sprinten.

Langrenn.com’s prognose
1. Johannes Høsflot Klæbo
2. Richard Jouve
3. Sergey Ustiugov (dersom han er skadefri og i form) eller Erik Valnes

Outsidere: Lucas Chanavat, Alexander Terentev, Alexander Bolshunov, Federico Pellegrino. Pål Golberg kan være en joker. 

Damesprinten
På damesiden er det de svenske sprintjentene som har favorittstempelet til OL-sprinten 2022. Selv om tittelforsvarer fra OL i 2018 Stina Nilsson i år stiller i skiskyting i stedet for i langrenn, og Linn Svahn er ute med skader hele sesongen, har Sverige flere gode sprintere som har dominert verdenscupen både denne sesongen og de siste åra. 

Maja Dahlqvist deltok ikke i Tour de Ski, men har vunnet rubbel og bit av de sprintene hun har gått i verdenscupen denne sesongen. 

Jonna Sundling har også imponert i det hun har deltatt i etter at hun kom tilbake fra skaden hun pådro seg i sesongåpningen i Gällivare i november. 

I tillegg stiller Anna Dyvik og Emma Ribom, som begge har vært i finalen i verdenscupen gjentatte ganger. 

Aberet med de svenske sprintjentene, er at ingen foreløpig har sett dem i konkurranse i Kina ennå. Høyden, løypene og de brutale forholdene på Zhangjiakou-arenaen har vist seg å spise antatt favoritter til frokost. 

Pallkandidater og jokere
Amerikanske Jessie Diggins tok gull i lagsprint under OL i 2018. Hun vant skøytesprinten som gikk i høyden i Lenzerheide under Tour de Ski, hun ble nummer to i skøytesprinten på Lillehammer, og hun ble nummer seks etter å ha hentet seg opp kraftig mot slutten på den blytunge skiatlonen på lørdag. 

Rosie Brennan har også vært på pallen i sprint i år, ble nummer 14 på lørdag og kan være en outsider til OL-sprinten. 

Også russiske Natalia Nepryaeva har vist form både i sprint og i høyden, og må regnes som en outsider – ikke minst etter andreplassen på 15km med skibytte på lørdag. 

Dessuten har sveitsiske Nadine Fändrich vist seg fram ved flere anledninger denne sesongen. Hun ble blant annet nummer to på skøytesprinten i høyden i Davos før jul, og kan være en joker på en god dag. 

En som helt klart ikke er noen outsider, men en av favorittene, til OL-sprinten, er Anamarija Lampic fra Slovenia. Hun har vært på pallen i tre av seks verdenscupsprinter denne sesongen, og i finalen på fem av seks. 

Norges sjanser
Norge har tatt en rekke mesterskapsmedaljer i sprint. Men i selskap med de svenske sprintjentene som har dominert verdenscupen både denne sesongen og de siste åra, og en rekke sterke kandidater fra andre nasjoner, må de norske løperne finne seg i outsiderstempel i OL-sprinten på tirsdag.

Selv om Maiken Caspersen Falla har tatt medalje i alle mesterskap hun har deltatt i, har hun knapt konkurrert i år. 

Sist Caspersen Falla var på pallen i en verdenscupsprint var på sesongåpningen i Ruka i Finland i november. Der ble hun nummer tre. Men den sprinten gikk i klassisk og i lavlandet. På OL-programmet står fristil i ekstrem høyde. Der har Caspersen Falla levert tidligere.

Videre har 31-åringen lang erfaring med mesterskap og mesterskapssprint, og hun har en unik evne til å finne formen når det gjelder. Derfor må Caspersen Falla definitivt regnes som en pallkandidat også til årets OL-sprint. 

Av de øvrige norske løperne, er både Tiril Udnes Weng og Mathilde Myhrvold spennende. De har begge vært på pallen i fri teknikk-sprint tidligere i år og er kapable til å ta medalje om alt stemmer. 

Langrenn.com’s prognose
1. Maja Dahlqvist
2. Jonna Sundling 
3. Anamarija Lampic

Outsidere: Tiril Udnes Weng, Maiken Caspersen Falla, Nadine Fändrich, Jessia Diggins, Mathilde Myhrvold, Natalia Nepryaeva.

FAKTA: OL 2022 BEIJING

Når: 4. til 20. februar, 2022
Hvor: Beijing, Kina 
Skiskyting, langrenn og nordiske grener arrangeres på Zhangjiakou-arenaen, på pluss/minus 1650 meter over havet
Dette er OL-løypene i Beijing 
Hva skjer når: 
Den komplette guiden til OL 2022 
Program OL, dag for dag – alle grener 
Langrenn 
Skiskyting

Hvordan går det i OL:
Medaljeoversikt OL i Beijing 
Resultater OL i Beijing, alle langrennsøvelser

Hvem stiller i OL: 
Norges langrenns- og skiskyttertropp til OL i Beijing 
Alle OL-troppene i langrenn

Arrangørens nettsider

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Trippel norsk i Ruka

    Verdenscupvinneren sikret seg sesongens første verdenscupseier, trippel norsk på fellesstarten i Ruka.
    av Ingeborg Scheve
    01.12.2024
  • Klæbo står over fellesstarten i Ruka

    av Langrenn.com
    01.12.2024
  • Startlister og starttider søndag

    av Langrenn.com
    01.12.2024
  • Asker-junior med kruttsterk seier på Gålå 

    av Ingeborg Scheve
    30.11.2024
  • Nå skal hun gå verdenscup igjen

    av Ingeborg Scheve
    30.11.2024