Hva kan vi forvente av de norske landslagsjentene i vinter? 

av Ingeborg Scheve • 23.08.2022
Det er et svært åpent spørsmål. Av de 11 landslagsjentene på elitelaget er nesten ingen i rute til sesongen som starter om tre måneder.

Landslagsjentene på elitelaget for 2022/23 utgjør en helt annen tropp enn det damelandslaget Norge har hatt i over et tiår: De 11 utøverne dekker hele spekteret fra unge, ferske og nærmest ubeskrevne blad, til etablerte, erfarne og svært meritterte utøvere. Alle har sterke egenskaper på papiret – men nesten ingen er i rute mot sesongen per nå. 

Dessuten har elitelandslaget mistet tre av de store medaljegarantistene: Therese Johaug og Maiken Caspersen Fallala opp etter OL-sesongen 2022, og Ingvild Flugstad Østberg mistet landslagsplassen etter flere sesonger med helseproblemer. Flugstad Østberg satser imidlertid videre, men nå med privat opplegg

– Vi har vel aldri vært mer underdogs enn i år. Men vi føler at folk heier på oss, sier damelandslagets nye hovedtrener Sjur Ole Svarstad.  

Status for troppen i slutten i august er alt annet enn optimal, tre måneder før sesongstart på Beitostølen: 

Helene Fossesholm avsluttet sist sesong allerede etter OL. 21-åringen var utbrent, og trente ingen hardøkter på fire måneder. Nå står hun over alle landslagets høydeopphold i sesongoppkjøringen for å unngå noe liknende denne sesongen. 

Heidi Weng har vært en skygge av seg selv siden hjernerystelsen hun pådro seg like før NM i slutten av mars. Da var hun bare så vidt tilbake i trening etter koronainfeksjonen hun fikk like før OL og som kostet henne mesterskapet hun hadde trent mot i fire år. Kombinasjonen av Covid og hjernerystelsen gjorde at Weng ikke har trent normalt på et halvt år, og mistet de to første landslagssamlingene denne sesongen.

Selv sier Weng at hun føler seg mer som i starten av juni enn slutten av august, og at formen ikke er i nærheten av hva den pleier tre måneder før sesongstart. 

Koronapandemien har forøvrig også herjet resten av troppen: nesten alle har hatt damelandslagsløperne har hatt Covid i løpet av vinteren og våren

Julie Myhre, Tiril og Lotta Udnes Weng slet med Covid og sjukdom fra påske til langt utpå forsommeren. 

Landslagsferskingen Marte Skaanes måtte trekke kraftig i bremsen i juli/august fordi hun rett og slett følte seg sliten. Da lå hun seks dager på sofaen. 

Ane Appelkvist Stenseth og Anna Svendsen jobber seg tilbake etter en sesong de begge helst vil glemme. Og Anne Kjersti Kalvå fikk Covid like før OL og slet med det i flere måneder utover våren. Hun har også måttet bruke mye krefter på å takle skuffelsen over å miste mesterskapet og finne tilbake motivasjonen i sommer. 

Så hva kan vi forvente oss av landslagsjentene når sesongen starter i november? Og ikke minst: under VM i Planica i månedsskiftet februar/mars?
– Jeg tror og håper at mange kanskje ikke har så store forventninger til oss i år, at de har mer realistiske forventninger. Men vi føler at folk heier på oss og ønsker oss alt godt, og det trenger vi, Vi har vel aldri vært mer underdogs enn i år, sier damelandslagets nye hovedtrener Sjur Ole Svarstad, og fortsetter: 

– Vi må bygge oss opp, og må nok belage oss på slå litt nedenfra. Det er en annerledes situasjon enn vi har vært i på mange år, sier 41-åringen, som var assistenttrener for damelaget fra 2016 og fram til etter OL i 2018.

Samtidig understreker Svarstad at han har trua på at utøverne kan utrette mye på den tida som er igjen til sesongstart, og ikke minst til VM. Mesterskapet i Planica arrangeres først i månedsskiftet februar/mars.

Weng og Fossesholm på gang 
– Det er nok ikke så langt tilbake til toppnivå for Heidi som hun tror, og hun har fordelen av at hun har mye rutine og trening bak seg. Det blir viktige trumfkort å trekke fram nå, sier Svarstad. 

Weng er en av de to utøverne han hadde ansvar for sist han var landslagstrener. Han tror 31-åringen har gode muligheter til å prestere bra til vinteren, selv om hun har hatt nesten et halvt år uten normal trening. 

– Heidi gikk bra i Lysebotn Opp, men hun må få ta seg tid til å trene seg opp, og hun vil nok trenge litt tid på å gå seg inn når sesongen starter. Så hun slår nok ikke inn før litt inn i sesongen, sier Svarstad. 

Også når det gjelder Fossesholm er Svarstad optimistisk, til tross for at 21-åringen knapt hadde trent en hardøkt før samlinga i Trondheim sist uke. 

– Helene har hatt framgang og er på god retning med tanke på vinteren. Men hun må ha tålmodighet, og det er viktig at hun ikke tar noen sjanser nå. Derfor er det smart at hun dropper høydesamlingene, sier Svarstad.  

Optimistisk
Landslagsjentene har nettopp gjennomført sin første samling siden før sommeren. Den gikk i Granåsen i Trondheim. Der har det hovedsakelig vært fokus på tradisjonell norsk langrennstrening, med mye mengde og volum og kontrollert intensitet.

Utgangspunktet tatt i betraktning, er hovedtrener Sjur Ole Svarstad optimistisk med tanke på sesongen og vinterens VM

– Den viktigste tida er nå og fram til sesongstart. Men det blir viktig at vi får god kontinuitet på treninga nå. Det er mange økter som skal gjennomføres, og vi må bruke tida godt.  

Senere i uka stiller flere av landslagsjentene på den tradisjonelle sommerskifestivalen Toppidrettsveka i Aure og Trøndelag. Der blir det fire konkurranser på tre dager, med sterk deltakelse både fra internasjonale og nasjonale løpere. Det blir en foreløpig fasit på hvordan landslagsjentene ligger an nå.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Skistad og to skiskyttere tatt ut til verdenscupen på Lillehammer

    Kristine Stavås Skistad og to lynraske skiskyttere er blant de nesten 50 utøverne som er tatt ut til verdenscupen i langrenn på Lillehammer til helga.
    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Stjernelaget fra sesongåpningen får ny tillit: Dette er troppen til IBU-Cupen på Geilo

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Emil Iversen åpner opp om ny smell: Skal hjem og søke hjelp 

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Fjerner uskreven regel

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • – Jeg får mye mer respekt

    av Ingeborg Scheve og Max Östlund (video)
    01.12.2024