Hele Sveriges tropp i karantene
Saken oppdateres
To NRK-ansatte som bor på samme hotell som svenskene testet positivt for Covid-19. Dermed er hele det svenske landslaget i karantene.
– Alle våre løpere blir satt i karantene etter rennene i dag. Vi jobber med å finne et nytt hotell til våre løpere, sier Sveriges landslagslege Jan Wall.
Nå flytter hele laget ut av hotellet. Løperne fordeles nå på flere hoteller, for å redusere risikoen for smitte.
– Ingen av våre løpere har vært i kontakt med noen av de smittede. Enn så lenge bedømmer vi derfor risikoen for at våre løpere er smittet som liten. Men vi velger å stramme inn på hvordan vi tenker rundt smitterisiko. Det innebærer at det blir en svært begrenset nyttårsfeiring for vår tropp. Men vi vil fortsette å konkurrere så sant ikke situasjonen forandrer seg, sier Wall i en pressemelding fra det svenske landslaget fredag ettermiddag.
Hotellet der den koronapostitive NRK-ansatte bor brukes av flere landslag i tillegg til det svenske: USA, Russland, Finland, og Frankrike.
Ifølge arrangøren i Oberstdorf skal det være snakk om to positive koronatilfeller, og at de som har testet positivt jobber med TV-produksjonen. Alle deres nærkontakter settes i karantene, men det skal ikke være noen ledere eller utøvere som har testet positivt eller er nærkontakter.
NRK-kommentator Jann Post kunngjør på Twitter at han og resten av NRK-teamet bor i et leilighetskompleks på hotellet, at de ikke har spist på selve hotellet i Oberstdorf eller vært i kontakt med landslagene på hotellet.
Lite bekymret
Sveriges langrennssjef Anders Byström er foreløpig ikke veldig bekymret på vegne av landslagstroppen i Oberstdorf.
– Vi har jobbet med smittevernstiltak nå i snart to år, og vi har vært forberedt på at noe slikt som dette kunne oppstå i pandemien. Vi reagerte raskt for å få booket andre hoteller med bedre muligheter for isolering, sier Byström.
– For å ytterligere begrense risikoen, velger vi nå å flytte laget fra hotellet der det er bekreftet smitte, samt at vi deler laget i tre ulike bobler på tre ulike hoteller, sier han.
Føltes uprofesjonelt
Til Expressen forteller Calle Halfvarsson at han opplevde hotellet som uprofesjonelt.
– Akkurat nå har vi jo ingen anelse. For alt jeg vet, kan jeg jo være smittet nå, sier han.
Veteranen i det svenske landslaget er svært kritisk til hvordan smittevern har vært håndtert i Oberstdorf.
– Det er jo ingen som ønsker å pådra seg korona, spesielt vi som skal prestere og bruker kroppen i vår jobb. Det gjelder å holde seg unna. Vi er nøye og flinke til å vaske hender og bruker håndsprit, men det her med buffeter på hotell synes jeg er uprofesjonelt, sier Halfvarsson.
Her finner du detaljert program for hele Tour de Ski, hva som skal kjøres, hvor og når for alle etappene dag for dag. Og Langrenn.com’s prognoser: Hvem vinner Tour de Ski?
FAKTA: Tour de Ski 2022
- Det er 16. gang Tour de Ski arrangeres. Dette er vinnerne fra de første 15 utgavene.
- Årets utgave består av seks etapper fordelt på åtte dager. Touren starter med skøytesprint i Lenzerheide i Sveits 28. desember og avslutter med den beryktede monsterbakken i Val di Fiemme i Italia 4. januar.
- Vinnerne får 400 verdenscuppoeng for sammenlagtseier, samt 50 poeng for hver etappeseier, altså totalt maksimum 700 verdenscuppoeng dersom en vinner alle etappene.
- Så mye får vinnerne av Tour de Ski i premiepenger
- Dette er Norges tropp til Tour de Ski