Fritt fram for fluor i Finland
Fluorforbudet er den store snakkisen i skimiljøet denne høsten, og temaet blir ikke mindre kontroversielt etter hvert som sesongen kommer i gang både nasjonalt og internasjonalt.
I våres meldte både de internasjonale ski- og skiskytterforbundet (FIS) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) at det for lengst vedtatte fluorforbudet innføres på alle nivåer fra og med sesongen 2023/24.
Problemet er at forbudet er vanskelig å håndheve. FIS og IBU sier at den mye omtalte fluortesteren, apparatet som brukes for å kontrollere utøvernes ski ute på arenaene, nå er pålitelig og fungerer som den skal. Men ekspertene er skeptiske.
– Jeg spiser hatten min om dette ikke blir et problem. Jeg vil ikke at det skal bli det, men det virker uunngåelig, sa Finlands tidligere smøresjef Martin Norrgård til Yle.
Når verdenscupen i langrenn starter i Ruka om drøyt to uker, skal fluorforbudet håndheves. Men da finnene åpnet sin langrennssesong med første runde i den finske cupen i helga, var det fritt fram for fluor.
– Reglene kom ganske nylig, og alle instrukser etter det har hatt korte frister og tidsskjema. Det ble for kort varsel til å implementere dem nasjonalt, sier rennsjefen for den finske cupen Hannu Koivusalo til Yle Urheilu.
Saken fortsetter under
Nå venter storrengjøring
Mika Venälainen, som også tidligere var smøresjef i det finske landslaget, jobbet med Jäsmin Jännes ski under helgas konkurranser i Vuokatti. Han er åpen om at det er fluor under de skiene han prepper.
Det betyr imidlertid at de får en real utfordring om et par uker. Da reiser smørebussen til Ruka, der andre runde i den finske cupen arrangeres. Uka deretter er det verdenscupåpning samme sted. Og under verdenscupen skal denne smørebussen brukes av det finske landslaget.
Innen den tid må det en real rundvask til. For i verdenscupen er det nulltoleranse for fluor. Det minste spor av fluor vil slå ut på fluortesteren, og utøveren risikerer å bli disket.
Det var nettopp dette som skjedde under verdenscupåpningen i alpint siste helga i oktober. Da skjedde det alle fryktet: en utøver ble disket på grunn av for høye fluorverdier. Årsaken viste seg å være forurenset redskap. Smøreteamet til den norske landslagsløperen Ragnhild Mowinckel hadde brukt en sikling som var forurenset med fluor.
Episoden har skapt uro og bekymring i hele skimiljøet, også langt utenfor alpinleiren. Ikke bare frykter man at en liten glipp i smørebua.
Les mer:
Fluorskandalen preger langrennsmiljøet: – Det er jo den store skrekken
I tillegg til slurv i smørebua, åpner fluorforbudet for flere bekymringer. Mange, inkludert det svenske langrennslandslaget, frykter også bevisst sabotasje.
– Det holder at en tilskuer får det for seg at «han der går for fort nå» og slenger ut fluor i løypa. Og slikt kan man aldri beskytte seg mot, at noen saboterer, sier Sveriges landslagssjef Anders Byström til Expressen.
Les også:
Fluorforbudet: Dette utstyret må du kjøpe nytt og dette kan vaskes rent
Mangler ressurser
I Finland er bruk av fluor er ekstremt utbredt, både på elite- og mosjonsnivå så vel som blant juniorer. Derfor håpet de finske smørerne i det lengste på en lengre overgangstid før totalforbudet skulle tre i kraft. For det første har det vært en rekke endringer i regelverket til FIS helt siden forbudet ble vedtatt for flere år siden.
Mangel på ressurser er også en stor utfordring. En fluortester koster rundt 30 000 euro (tilsvarende cirka 360 000 norske kroner med dagens valutakurs), og ettersom det kjøres flere titalls konkurranser hver eneste helg, sier det seg selv at det blir komplisert å håndheve totalforbudet, poengterer Koivusalo.
– Det er ingen som har budsjettert for å kjøpe in ti slike apparater, sier han.
Koivusalo understreker samtidig at han ikke er imot hensikten med fluorforbudet eller reglene, men at endringen setter langrennssporten i en vanskelig posisjon.
– Vi trenger mer tid til å tilpasse oss enn det vi har fått, sier den erfarne skismøreren.