Fossesholm tror OL i Kina kan bli skikkelig stusselig – utenom konkurransene
Det er en helt annen utgave av Helene Marie Fossesholm som reiser til Kina i slutten av januar enn den utgaven som kom hjem fra Tour de Ski i starten av januar. Kombinasjonen av en skikkelig ferie hjemme hos mor og far, og en god høydesamling inn mot avreise til OL har gjort susen, forteller hun.
– Da jeg dro hjem etter Tour de Ski, hadde jeg bare vært hjemme i 15 timer siden 25. november. Det var veldig godt å få en god periode hjemme. Jeg koste meg med familien min, fikk koblet av mentalt og roet ned, og trente med kompiser og broren min. Så etter 12 dager var jeg klar for å komme ned hit, sier Fossesholm fra landslagets OL-samling i Seiser Alm i Nord-Italia.
Har lært av høydesmellen
Høydeopplevelsen i Seiser Alm den siste tida har vært en helt annen enn den hun hadde både på samling i høst og i konkurranser første del av sesongen.
– Jeg har følt meg veldig bra i høyden nå, og jeg har fått gode svar. På de hardøktene vi har kjørt her på nøyaktig samme høyde som OL-løypene, har jeg hatt høy puls og lav laktat, og det tar jeg som et godt tegn. Jeg tar med meg sjøltillit fra de gode hardøktene her, og er mer i flytsonene her enn det jeg har vært i høyden før, sier Fossesholm.
For i etterpåklokskap av høstens nedturer og stang-ut, ser 20-åringen at det ble litt for tøft å henge seg på veteranenes rutiner.
– Jeg var litt hissig på grøten i høyden i høst, og jeg har ikke trent for lite i sommer, sier Fossesholm.
Dermed var hun ferdig snakka om høsten 2021. Nå gleder Fossesholm seg til å gå skirenn i OL.
Gleder seg til skirenn, gruer seg til OL-leiren
– Jeg tror det blir moro å komme til Kina og gå skirenn. Men jeg reiser ikke til OL for å delta. Så jeg håper jeg får mest mulig ut av dagsformen, og at jeg får ut det jeg er god for i de løpene jeg går, sier Fossesholm.
Målet er å gå så mange øvelser som mulig, men samtidig innser hun at resultatene fra første det av sesongen ikke er den sterkeste søknaden i den sammenheng.
– Jeg har ikke vært den råeste på 10-kilometer klassisk i år. Men jeg håper å gå bra på skiathlon og at jeg viser form der, slik at jeg får gå noe annet etter det, og at jeg er god nok til å få gå stafetten.
Det eneste som bekymrer landslagets yngste er det utenomsportslige. Fossesholm frykter at livet i utøverlandsbyen blir drepende kjedelig.
– Det blir moro å gå skirenn. Men utenom det tror jeg det blir skikkelig stusselig, og trivsel er veldig viktig for å prestere på topp. Vi får prøve å finne på noen sprell innenfor det vi får lov til i den leiren der, sier Fossesholm.
FAKTA: OL 2022 BEIJING
Når: 4. til 20. februar, 2022
Hvor: Beijing, Kina
Skiskyting, Langrenn og nordiske grener arrangeres på Zhangjiakou-arenaen, på pluss/minus 1750 meter over havet
Dette er OL-løypene i Beijing
Hva skjer når:
Program OL, dag for dag – alle grener
Langrenn
Skiskyting
Hvordan går det i OL:
Medaljeoversikt OL i Beijing
Hvem stiller i OL:
Norges langrenns- og skiskyttertropp til OL i Beijing
Andre nasjoner
Canada
Finland
Frankrike
Italia
Russland
Sveits
Sverige
Tyskland
USA