Fossesholm tar konkurransepause

av Ingeborg Scheve • 20.02.2022
Helene Marie Fossesholm kommer ikke til å gå flere renn på en god stund. Nå trenger hun en real pause både fysisk og mentalt, sier trener Geir Endre Rogn.

Etter et krevende OL i Beijing, trenger Helene Marie Fossesholm å komme til hektene både fysisk og mentalt. 

OL kommer på toppen av en sesong med mye uforutsigbarhet, svært varierende resultater og en sesongoppkjøring som ikke gikk på skinner eller etter planen for 20-åringen. 

– Sesongen er i stor grad over for Helenes del. Nå handler det om å få kroppen i balanse, sier trener Geir Endre Rogn.

Den tidligere junior- og kvinnelandslagstreneren har siden i høst hatt ansvaret for treningsoppfølgingen av Helene Marie Fossesholm. 

Ujevnt og uforutsigbart
I OL leverte Fossesholm en meget sterk ankerstafettetappe for det norske laget, men 18. plass på 15km med skibytte var under pari.  

– Det var godt og viktig for henne å få den oppturen på stafetten. Helene viser nok en gang at toppnivået er bra, men det svinger mer enn hun er vant til, sier Rogn. 

Johaug, som vekslet med Fossesholm på OL-stafetten, var dypt imponert over ungjentas prestasjon for laget.  

Etter stafetten ble det imidlertid bestemt at Fossesholm ikke skulle gå den avsluttende tremila. Nå er altså klart for en lang konkurransepause. 

Ettervirkninger av sesongoppkjøringen
Rogn poengterer at det ikke er høyden som gjorde at Fossesholm ikke presterte så godt som hun forventet under OL. 

– Nei, høyden passer Helene i utgangspunktet bra. Når hun ikke får det til i høyden denne sesongen, så er det andre ting som ligger til grunn, sier Rogn og forklarer: 

– Det handler om at kroppen ikke spiller helt på lag. Det skyldes blant annet ettervirkningene av den treningen hun gjorde i sommer og høst. Det ble for mye. Det er heldigvis lenger mellom de tunge dagene, men de kommer fortsatt altfor ofte. Derfor er det viktig med en pause nå, slik at hun kan nullstille kroppen og komme i balanse, sier han. 

Hva skjedde egentlig på den høydesamlingen i høst? 
– Det var nok en kombinasjon av ting, og det er ikke så greit å si hva som var årsak til hva, men i sommer og høst har formen hennes vært litt for mye opp og ned. Totalbelastningen med å gå over fra det opplegget hun har kjørt og hatt suksess med før og det opplegget som de fleste av de eldre landslagsløperne kjører har nok vært litt stor over tid, men det var på den høydesamlingen at hun begynte å føle kjøret. Da fikk hun en forkjølelse, og reiste altså hjem litt før de andre. 

Hvorfor kontaktet hun deg i høst? 
– Tidligere har hun brukt faren som personlig trener i tillegg til landslagstrenerne, men nå ønsket hun å knytte seg til en trener som kan følge henne og være der over tid. Jeg kjenner henne allerede fra tida på juniorlandslaget, og jeg jobbet også med å koordinere hennes opplegg opp mot elitelandslaget. Så jeg har en forståelse for hva som fungerer bra for henne og hva som har vært utfordringene etter at hun kom inn på elitelandslaget, selv om jeg var på vei ut da. 

Hvilke endringer har du gjort i treningen til Helene siden dere begynte å jobbe sammen i høst? 
– Vi så at hun lå litt for tett opp på grensa til hva hun tåler, så vi tok ned belastningen litt etter at hun kom hjem fra høyden i høst. Jeg kjenner henne godt nok til at jeg så at overgangen fra den treningen hun gjorde som junior med mer intensitet til en mer mengde slik mange av de eldre løperne kjører ble litt for stor til at hun fikk maksimalt utbytte av treninga. 

Hvordan har det fungert? 
– Etter Tour de Ski og framover vinteren gikk det bra for Helene. Hun trente jevnt bra inn mot OL uten å risikere noe, og fikk med seg en god høydesamling i Seiser Alm slik at hun fikk vært i høyden før de reiste til Kina, sier Rogn. 

– Så er det klart at episoden med Covid-smitte i laget mot slutten av høydesamlingen ble et forstyrrende moment, legger han til.  

Les også: Hva skjer med norsk damelangrenn?

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Halvnorsk seier – men dobbelt Frankrike i Kontiolahti

    Norge fikk en halv seier i fellesstarten i Kontiolahti. 23-årige Eric Perrot tok sin andre verdenscupseier da han vant foran Quentin Fillon Maillet. Synd bare at Perrot har fransk landslagsdrakt. Dermed ble det dobbeltseier for Frankrike mens Sturla Holm Lægreid reddet den norske pallplassen.
    av Kjell-Erik Kristiansen
    08.12.2024
  • Utklassing: – Det er et tradisjonelt Therese-løp

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Mister flere verdenscuprenn: Tandrevold ute på ubestemt tid

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Tidenes thriller: Tre centimeter skilte etter 20 kilometer

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Nye stjerneforfall til 20-kilometeren på Lillehammer

    av Langrenn.com
    08.12.2024