Flytter inn hos verdensmesteren: – Det tror jeg kommer til å bli knallbra

av Ingeborg Scheve • 21.05.2024
Unggutten fra Sørlandet flytter inn hos verdensmesteren for å heve seg enda et hakk. Nå vil han nemlig selv til VM.

I fjor gikk langrennstalentet fra Sørlandet inn i det private Bærums-baserte satsingslaget Team Vestmarka Fleischer Finans. Det ble en kanonsuksess. 

I år går han enda et steg lenger: Nå flytter han inn hos U23-verdensmesteren Aleksander Elde Holmboe og tvillingbroren Nikolai i Bærum. 

– Det tror jeg kommer til å bli knallbra. Å kunne ha daglige fellestreninger med dem og resten av laget, tror jeg kan løfte meg enda et hakk denne sesongen. Det er derfor jeg flytter fra Lillehammer nå, sier Sondre Østervold til Langrenn.com.

Begge Holmboe-tvillingene var en del av Team Vestmarka Fleischer Finans da 20-åringen fra Vindbjart IL i Vennesla kom inn i laget i fjor.

I vinter tok Aleksander gull på sprinten under U23-VM i Planica. Han er nå kommet inn på regionlaget Elon Oslofjord for kommende sesong, mens Nikolai og Sondre fortsetter i Team Vestmarka Fleischer Finans. 

I hverdagen kommer de likevel til å se mye til hverandre, både på trening og sosialt. 

– Men hybelen har egen inngang, så jeg kan lukke døra hvis det skulle bli for mye av det gode, sier Østervold spøkefullt. 

Han er nemlig overbevist om at mer oppfølging i hverdagen, og ikke bare på samlinger og renn, kan være nøkkelen til å det neste steget. 

Les også: Tar inn fem lovende løpere på privat suksesslag

Saken fortsetter under

Sondre Østervold
Sondre Østervold på trening med Team Vestmarka. Til vinteren blir det enda mer av det. Foto: Eirik Asdøl

Vil til VM
Ambisjonen er først og fremst å heve seg nok til å komme med i troppen til U23-VM, og kvoteplasser for U23-løpere til verdenscup og VM i Trondheim. 

– Jeg har tatt noen steg i vinter, både i sprint og distanse. Det er høyt nivå på alle, og jeg har fått opp en bra fart. Så jeg mener at jeg skal ha muligheter til å kjempe om å komme til finaler i seniorklassen, sier Østervold, og fortsetter: 

– Jeg har gått noen gode prologer på seniornivå, men jeg har hatt litt uflaks i heatene. Så jeg vet at jeg har farten som kreves, men jeg må jobbe med å holde hele konkurransen. Det hadde vært gøy om jeg klarer å heve meg så mye at jeg kan være med i diskusjonen om å få gå en av distansene under verdenscupen på Lillehammer i desember. 

Drømmen er selvsagt å bli best i verden. 

– Det ligger nok noen år fram i tid. Men jeg tar en sesong av gangen, og så lenge jeg ser framgang fra år til år, så er det motiverende, sier Østervold, og legger til at han har slått U23-verdensmesteren Aleksander Elde Holmboe i sprint. 

– Jeg har slått han på enkelte økter, ikke i konkurranse ennå, men farten er der.  

Hva er det som skal til for å ta steget opp dit?
– Jeg må jobbe med å heve grunnformen i løpet av sommeren, slik at jeg kommer sterkere og bedre rustet inn i sesongen. 

– En verdenscupløper på sikt
Allerede som førsteårssenior i vinter tok Østervold sin første topp-10 plassering på seniornivå, og leverte flere sterke prestasjoner i Norgescupen. 

Trener Eirik Asdøl mener andreårssenioren har store muligheter til å lykkes, og at U23-VM til vinteren er realistisk.

– Jeg mener han har potensial til å bli en verdenscupløper på sikt. VM i Granåsen til vinteren kommer nok trolig et år for tidlig, men U23-VM allerede kommende sesong er en naturlig målsetting, sier Asdøl til Langrenn.com.

– Han er nysgjerrig og jobber målrettet for å jakte nye sekunder, noe jeg håper vi i temaet kan bidra til at han får til. Han ser løsninger fremfor problemer, med et blikk som er rettet fremover. Han er strukturert, og kompromissløs der det kreves. At han nå flytter hit for å optimere satsingen, er et eksempel på det. 

Vestmarka-treneren har forøvrig sendt to løpere videre til forbundslag i år: I tillegg til Aleksander Elde Holmboe er også førsteårssenior Helene Ekrheim Haugen tatt inn på Team Elon Oslofjord

I fjor vår fikk trenerens bror Håkon Asdøl sitt gjennombrudd i verdenscupen da han tok seg rett til finalen på sprinten i Falun, som også var hans verdenscupdebut. 

Les også: Fikk kanonstart i verdenscupen

Saken fortsetter under

Silver medal winner Nikolai Holmboe NOR (left), Gold medal winner Edvin Anger SWE (centre) and Bronze medal winner Aleksander Holmboe NOR (right) after the Cross-Country Skiing Menís Sprint at the Vallee de Joux Cross-Country Centre. The Winter Youth Olympic Games, Lausanne, Switzerland, Sunday 19 January 2020.
Nikolai Elde Holmboe (til venstre) og Aleksander Elde Holmboe (til høyre) sammen med gull-vinner Edvin Anger under ungdoms-OL i Lausanne i Sveits i 2020. Tvillingene tok henholdsvis sølv og bronse. Foto: IOC

Tok laget usett
At unggutten fra Søgne utenfor Kristiansand endte i Team Vestmarka Fleischer Finans var delvis tilfeldig. Han hadde flere andre tilbud på bordet, og laget er i utgangspunktet et satsingstilbud for lokale løpere fra klubber i Asker og Bærum. Men i enkelttilfeller vurderes også utøvere utenfor distriktet. 

Sørlendingen hadde gode resultater å vise til fra den siste juniorsesongen med blant annet NM-medalje individuelt i sprint og NM-gull i stafett, og fikk tilbud om plass i Team Vestmarka Fleischer Finans.  

– Jeg fikk et tips fra en kompis om å søke på laget. Jeg kjente ingen på teamet fra før annet enn at jeg visste at de er gode til å gå fort på ski, men treneren Eirik Asdøl var veldig god til å selge inn laget. Det kjentes som at de var veldig gira på å få meg inn på teamet, så jeg endte med å velge det, sier Østervold, og fortsetter:

– Jeg tok det egentlig helt «usett», så det var spennende å møte dem for første gang. Men de er veldig inkluderende og jeg ble veldig godt mottatt, så vi ble fort en fin gjeng. Det der utrolig godt miljø i gruppa. 

900 treningstimer og heltidsstudier
Kommende sesong legger Østervold opp til å trene rundt 900 timer. Det er litt mer enn tidligere. Selve strukturen i treningsopplegget blir som tidligere, men innholdet får litt annet fokus i år. 

Hvordan legger du opp treninga?
– I sommer kommer jeg til å ha fokus på mengde, samt å få gjennomført gode hardøkter med god kvalitet. For meg betyr det to til tre hardøkter i uka. Det er litt ulikt det andre trener, men det dette jeg har funnet ut at jeg har godt av, og som vil heve mitt nivå. 

I tillegg studerer Sondre Østervold økonomi på fulltid ved Høgskolen i Innlandet. Så langt har det gått greit å kombinere. 

– Slik studiet er lagt opp på Høgskolen i Innlandet, er det ingen obligatoriske forelesninger, så det går å «fjernstudere». Men det krever at man er litt strukturert i hverdagen, og passe på at man får lest mellom økter. Det har gått greit til nå.

Sondre Østervold 2024
Sondre Østervold. Foto: Eirik Asdøl

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • I dag er skjebnedagen for Ingvild Flugstad Østberg

    I dag er fristen for å sende inn helseattesten som avgjør om Ingvild Flugstad Østberg får konkurrere i vinter. Dette skal til for å få godkjent attesten.
    av Ingeborg Scheve
    01.11.2024
  • Her er årets nyheter innen skisko

    av Maja Eriksson
    01.11.2024
  • Svenskene fortviler over Johaug-comeback

    av Ingeborg Scheve og Max Östlund
    31.10.2024
  • Rekordtall for Engadin La Diagonela

    av Langrenn.com
    31.10.2024
  • Etter fire måneder med skader: Rekker faktisk sesongåpningen

    av Ingeborg Scheve
    31.10.2024