Fluorforbudet: Frykter sabotasje
Maja Dahlqvist er en av en rekke svenske eliteløpere som er bekymret for bevisst sabotasje når verdenscupen starter i Ruka i slutten av november og totalforbudet mot fluor trer i kraft.
Den svenske skistjernen, som vant sprintverdenscupvinneren for andre år på rad i vinter, får støtte av Sveriges landslagssjef Ander Byström.
– Slikt er det umulig beskytte seg mot, sier han til den svenske avisa Expressen.
Fluorforbudet ble vedtatt for flere år siden av både det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), men har vært utsatt til nå på grunn av usikkerhet rundt testing ute på arenaene.
Nå anses testapparatet og rutinene som pålitelige, og forbudet trer i kraft på alle nivåer. Det betyr at skiene til samtlige løpere skal testes før start og etter målgang. Og konsekvensen av rødt utslag på fluormåleren er brutal: De som tester rødt for fluor blir disket, og avgjørelsen kan ikke ankes.
Les også:
Fluorforbudet: Dette utstyret må du kjøpe nytt og dette kan vaskes rent
Sårbart
Forrige helgs fluorskandale under verdenscupåpningen i alpint i Sölden i Østerrike viser tydelig hvor lite som skal til og hvor sårbar man er for nettopp sabotasje.
Skiene til den norske landslagsutøveren Ragnhild Mowinckel, som fikk grønt lys til første omgang av rennet, slo plutselig ut med skyhøye mengder fluor under en halvtime senere. Mowinckel ble disket.
Ifølge FIS hadde Mowinckel ti ganger mer fluor under skiene enn noen av de andre utøverne i feltet, og langt mer enn grenseverdien for diskvalifisering.
En knapp uke etter fluorskandalen i Sölden ble det klart hvorfor skiene hadde for høye fluorverdier: Redskap i smørebua har skylda.
Episoden har skapt uro og bekymring i hele skimiljøet, også langt utenfor alpinleiren. Ikke bare frykter man at en liten glipp i smørebua. Mange frykter også bevisst sabotasje.
Les mer:
Fluorskandalen preger langrennsmiljøet: – Det er jo den store skrekken
Saken fortsetter under
Halfvarsson: – Ville være katastrofe
Sveriges landslagsveteran Calle Halfvarsson er blant løperne som er skeptiske til hvordan fluorforbudet vil fungere på verdenscupen i langrenn.
– Jeg kjenner meg usikker. Jeg vet at det har vært mye trøbbel med testapparatet. Det har ikke funket, men så helt plutselig skal det liksom funke nå. Men kan vi være sikre på at det faktisk fungerer den dagen vi står der og skal starte i Ruka? Jeg vet ikke, sier han, og fortsetter:
– Det ville være katastrofe om vi står der og det ikke funker. Og hva gjør man da?
Du virker ikke akkurat overbevist om at det kommer til å gå bra?
– Nei. Og det er det vel ingen som er? Jeg er ikke sikker på at FIS heller er det.
Saken fortsetter under
Men selv om testapparatet skulle vise seg å fungere, åpner forbudet og måten det håndheves på opp for en ny utfordring: Risiko for sabotasje.
– Ja, det aspektet er absolutt tilstede, mener Sveriges landslagssjef Ander Byström.
Han trekker fram hvor lite som skal til før man tester rødt i fluorkontrollen etter målgang.
– Det holder at en tilskuer får det for seg at «han der går for fort nå» og slenger ut fluor i løypa. Og slikt kan man aldri beskytte seg mot, at noen saboterer, sier Byström.
Sprintstjernen Maja Dahlqvist har forberedt seg på at noe slikt kan skje.
– Nå finnes det jo plutselig enda en regel man kan komme i fare for å bryte. Og er det noen der ute som vil sabotere, så finner de en måte å gjøre det på. Spesielt nå i starten av sesongen, innen man har fått kontroll på hvordan alt fungerer, sier hun.