Fluorforbudet: Slik vil fluortestingen foregå under verdenscupåpningen i Ruka
Det lenge varslede og mye omdiskuterte fluorforbudet trer i kraft fra og med inneværende sesong. På fredag blir det alvor. Da starter verdenscupen i langrenn i finske Ruka.
Her forklarer den svenske smøresjefen Anders Svanebo hvordan fluorforbudet og fluortestingen på stadion vil påvirke konkurransene og arbeidet til smøreteamene, og hva det vil si for farten i sporet generelt.
Se fakta og detaljer om verdenscupåpningen i Ruka nederst i saken
Les også:
Disket for fluor: – Jeg skjønner ingen ting
Det er helt nye spilleregler og forutsetninger for årets sesong på grunn av fluorforbudet; hva har dette betydd for deres forberedelser?
– Vi har gjort et utrolig grundig testarbeid og hatt et nært samarbeid med Sveriges Olympiske Komité og Svenska Skidskytteförbundet. Vi er godt rustet for det som venter. Det er også slik at vi for årets sesong har måttet begynne litt på scratch og starte et helt nytt kapitel når det gjelder erfaringer, med tanke på at fluorvoks er blitt forbudt. Så vi har begynt å skrive de første linjene i det nye kapitelet, sier Svanebo til Längd.se.
Første distanse i verdenscupen er altså sprint i klassisk stil i Ruka.
Fluorforbudet gjelder selvfølgelig alle distanser og konkurranser, men det som er spesielt for sprinten er at utøverne som når helt til finalen vil starte (og komme i mål) fire ganger i løpet av konkurransedagen.
Dette betyr at det vil bli gjort ekstremt mange tester under sprintdagene.
Les også: Slik fungerer fluortesteren
Saken fortsetter under
Så hvordan ser en sprintdag ut etter innføringen av fluorforbudet?
– Det har skjedd en endring når det gjelder våre forberedelser. Med tanke på at skiene til hver utøver må testes for fluor av FIS en halvtime før start, må utøverne være på plass på arenaen 30 minutter tidligere enn de var forrige sesong hvis de vil ha samme tid til oppvarming og forberedelser. Dette er for at vi sammen med utøverne skal kunne gjøre de testene vi ønsker for å velge riktige ski og rett glider. Før vi begynner å smøre skiene, gjør vi våre egne fluor tester i maskinen i smørebilen, og deretter gjør vi samme test også etter at vi har smurt skiene for konkurransen. Alt for å sikre «grønne» ski, sier Svanebo.
30 minutter før prologen tester FIS skiene som hver utøver skal bruke i prologen. Her har utøveren muligheten til å teste to par ski. Dette skjer i sone 1.
I sone 2 ved starten hentes skiene av utøveren.
Når det gjelder renn som går i klassisk stil, som i fredagens sprint, er det også en sone 3 «feste-sonen». Der kan en smører legge til eller forbedre festet. Her er det tydelige regler for hvilken type utstyr som kan brukes. Det handler om smørebord, smøreprofil, batteridrevet varmluftpistol; sager, skraper og voksapplikator. Kun feste-produkter kan brukes her.
Skiens glidesoner må ikke berøres:
– Her vil FIS ha inspektører på plass. Det vil være viktig å ha en tydelig plan; hvis vi ser at det kan komme snø eller en værendring, må vi være forberedt, for eksempel ved å ha et par «rubbe-ski» blant de to parene du testet inn før prologen, sier Svanebo.
Deretter kjører utøveren sin prolog, og etter målgang i prologen gjøres det nye fluor tester av skiene.
For utøvere som går videre til kvartfinalen, er det deretter en pause på cirka halvannen time før kvartfinalene starter.
– I løpet av denne perioden har vi muligheten til å gjøre nye tester og smøre skiene på nytt. 15 minutter før kvartfinalen skal alle utøvere ha testet inn de to parene med ski som skal brukes i alle heatene (dette trenger imidlertid ikke være de samme parene med ski som ble brukt i prologen). Og de to parene med ski som er testet inn må begge være «grønne», altså uten fluor. Hvis ett av parene viser rødt, betyr det NPS (not permitted to start), det vil si at utøveren ikke får starte i heatet, sier Svanebo.
Saken fortsetter under
Får du bytte ski mellom de forskjellige heatene?
– Du kan kjøre kvartfinalen på «par 1», semifinalen på «par 2» og finalen på «par 1». Men du kan ikke bruke noen andre ski enn de to du valgte å teste for fluor før heatene, sier Svanebo.
Etter målgang i utøverens siste heat (avhengig av hvor langt ut i sprint heatene utøveren kommer), gjøres det nye fluor tester.
Nå er det jo kaldt og tørt vær som ventes i Ruka på fredag, og dessuten kort konkurransetid. Men hvordan tror du tidene på de lengre distansene vil bli påvirket av det faktum at det nå er fluorforbud i vær der fluor har vært gunstig tidligere; jeg tenker på fuktige og varme temperaturer?
– Vi har sett tester som viser at det kan være opptil 4-5 minutters forskjell i noen forhold. Så jeg tror vi vil se femmil med seiertider opp mot 2:30 igjen, sier Svanebo.
Les også: Disse skal utfordre Norge i Ruka
Mandag presenterte Norge og Sverige sine tropper til verdenscupåpningen. Dette er de norske og svenske lagene
Se også: Slik blir verdenscupen i langrenn 2023/24
FAKTA Verdenscupåpning langrenn
Hvem: Uttatte eliteløpere
Hva: Verdenscupåpning langrenn
Hvor: Ruka, Finland
Når: 24. til 26 november, 2023
Program
Fredag 24. november
10:00: Sprint klassisk, prolog, kvinner og menn
12:30: Sprint klassisk, heat og finaler, kvinner og menn
Startlister og detaljer
Lørdag 25. november
10:00: 10km klassisk, individuell start, kvinner
12:15: 10km klassisk, individuell start, menn
Startlister og detaljer
Søndag 26. november
10:00: 20km fristil, individuell start, kvinner
12:35: 20km fristil, individuell start, menn
Startlister og detaljer