– FIS risikerer å drepe interessen for langrenn

av Ingeborg Scheve • 07.11.2022
Harald Østberg Amundsen frykter at FIS kan drepe interessen for langrenn med de nye distansene, i stedet for å øke rekrutteringen og oppslutningen.

Under FIS-kongressen i mai vedtok det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) å innføre like distanser for kvinner og menn i langrenn. Det betyr at alle nå går sprint, 10km, 20km, 50km, der skiathlon er 20km (10km + 10km), mens 15km og 30km utgår.

Se fakta om de nye distansene nederst i saken

Et variert rennprogram er viktig for bredden i langrenn og det er viktig for interessen for langrenn, mener Harald Østberg Amundsen, som opplever at terminlista nå blir mer monoton. 

– Jeg synes det er gøy å gå 10 kilometer, og jeg synes det er kult at vi får inn 10-kilometere i verdenscupen. Det blir masse action og fart og spenning. Men jeg synes det er synd hvis det bare blir 10-kilometere med fellesstart, sier han. 

Les også: – Like distanser trekker langrenn i to ulike retninger

Frykter at FIS ser seg blind på fart
24-åringen fra Asker tror FIS skyter seg selv i foten hvis de ser seg blinde på behovet for mer fart og action, og mener derfor at et rennprogram med hovedsakelig sprinter og kortere fellesstarter vil skade både rekrutteringen til langrenn og interessen for idretten totalt sett. 

– Jeg er for et rennprogram som er mest mulig variert, der flere typer løpere kan hevde seg. Det gjør man ikke hvis man bare har korte renn med fellesstart og sprinter. Da utestenger man jo en del løpere som ser at det bare er noen få renn i løpet av en hel sesong som er optimale for dem. Slike typer må man også ha plass for, sier Østberg Amundsen. 

Nettopp derfor skjønner Østberg Amundsen godt at seige løpere som hevder seg best på lengre distanser kan bli demotiverte av et slikt rennoppsett. 

Denne uka gikk landslagsveteranen Hans Christer Holund ut og sa at de nye distansene i verdenscupen ville tatt motivasjonen fra han om han var i startgropa av karrieren i dag. 

– Jeg er glad jeg er 33 år og ikke 23. Med mine egenskaper og når jeg ser hvilken vei det går, så hadde jeg mistet motivasjonen om jeg var ung skiløper i dag, sier Holund til VG

I sommer gikk også svenske Jens Burman hardt ut mot FIS og vedtaket om like distanser.

– Man tar jo bort alt av ordentlig skiløping, sa Burman til Langrenn.com.

Holund og Burman mener det nye oppsettet med like distanser for kvinner og menn, der alle nå går sprint, 10km, 20km og 50km – og mest av de tre første – favoriserer sprintspesialister og raske, eksplosive utøvere som hevder seg på korte distanser. Men seige, tradisjonelle langrennsløpere som dem selv har knapt noen renn å se fram til gjennom en hel sesong, slik verdenscupoppsettet er nå. 

Saken fortsetter under

Hans Christer Holund under verdenscupen på Lillehammer i desember i fjor. 33-åringen er kritisk til FIS nye distanser og verdenscupoppsett, og sier han ville mistet motivasjonen hvis han var ung satsende langrennsløper i dag,

En nøkkelutøver for framtida
Østberg Amundsen fikk sitt store gjennombrudd på elitenivå da han gikk rett inn på pallen i VM 2021, 22 år gammel. I fjor ble han tatt opp på elitelandslaget, og med de nye distansene og det verdenscupoppsettet som FIS vedtok tidligere i år, blir utøvere med egenskaper som Østberg Amundsen bare enda viktigere

– Harald er den eneste virkelige allroundløperen i laget, og en av få allroundløpere som har litt fart i kroppen. Det er det ikke mange av gutta på laget mitt som har, sa hovedtrener for distanselandslaget Eirik Myhr Nossum til Langrenn.com i forkant av OL-sesongen 2022. 

Han forklarer at den egenskapen gjør Østberg Amundsen til en nøkkelløper på flere måter. 

– Harald er en skikkelig potet. Det betyr at han kan fylle veldig mange ulike behov, spesielt i mesterskap. Men på sikt tror jeg Harald kommer til å bli en veldig god Tour-løper, i tillegg til mesterskap. Han er en løper som tåler å gå mange renn, så det passer han også ekstremt godt til, sier Nossum.  

Saken fortsetter under

Harald Østberg Amundsen har benyttet seg av mental trening i flere år. Det skal gjøre han enda råere til vinteren.
Harald Østberg Amundsen beskrives som en nøkkelutøver for framtida.

Trigges av variasjon
For egen del ser ikke Østberg Amundsen at han skal mangle muligheter til å kjempe om pallplasser og medaljer med de nye distansene og det rennoppsettet som FIS nå har innført. Men han kunne godt tenkt seg større mangfold i øvelser og formater. 

– Jeg synes det er helt fint å gå noen 10-kilometere med fellesstart. Det blir tøffe og spennende renn. Men det fint å variere med noen 15-kilometere og 30-kilometere, gjerne med individuell start, i tillegg til noen sprinter og femmiler her og der. De må passe på at det ikke blir for likt, sier han. 

Østberg Amundsen skulle også gjerne sett enda større variasjon i Tour de Ski og andre tourer. 

– Det motiverer at man må mestre alt for å vinne sammenlagt i tourer. Da jeg var yngre og så på Tour de Ski synes jeg det var spennende med langløpet i touren. Det tror jeg også tilskuerne ville likt nå, sier han, og forklarer: 

– Så jeg synes godt de kunne lagt opp Touren slik at man går en sprint en dag og en skikkelig lang etappe den neste, så kanskje en 10-kilometer med individuellstart, en 20-kilometer med fellesstart, en tremil med individuell start og så en sprint igjen. Da ville det blitt et skikkelig variert program, og større variasjon i hvem som kunne vinne også. Det er viktig for sporten. 

FAKTA: Dette er distansene
Langrennskomitéen i FIS går inn for følgende standard distanser som er like for kvinner og menn. Disse innføres på verdenscupen i U23-VM, Junior-VM og Ungdoms-OL fra og med sesongen 2022/23, men i VM og OL tidligst fra 2025. 

Verdenscup: sprint, 10km, 20km, 50km, der skiathlon er 20km (10km + 10km)
U23-VM og Junior-VM: 10km intervallstart, sprint, blandet stafett (mixed stafett) 4x5km, 20km fellesstart
Ungdoms-OL: 7.5km intervallstart, sprint, blandet stafett (mixed stafett) 4x5km

Harald Østberg Amundsen
Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Fikk Northug-støtte før kanonløp: – Dette hadde jeg aldri klart alene

    Søndag var Jan Thomas Jenssen noen centimeter fra seieren i sesongens viktigste renn. Åpner opp om nervene, støtten og rådet som sørget for suksessen.
    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Halvnorsk seier – men dobbelt Frankrike i Kontiolahti

    av Kjell-Erik Kristiansen
    08.12.2024
  • Utklassing: – Det er et tradisjonelt Therese-løp

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Mister flere verdenscuprenn: Tandrevold ute på ubestemt tid

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Tidenes thriller: Tre centimeter skilte etter 20 kilometer

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024