FIS innfører nytt regelverk for langrenn
Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) har allerede vedtatt et regelverk og sett med etiske retningslinjer som gjelder for alle skiløpere og snowboard-utøvere. Men ikke alle disse reglene og retningslinjene er universelt gjennomførbare eller relevante for alle grener i forbundet.
Derfor har FIS nå lansert et eget regelverk og sett med etiske retningslinjer spesifikt for langrenn.
Det nye regelverket består av ti punkter, og skal bidra til å ivareta sikkerheten i forbindelse med FIS-arrangementer. Alle er pliktige til å sette seg inn i regelverket og retningslinjene, rette seg etter dette.
1. Respekt for andre
Alle langrennsløpere skal oppføre seg slik at de ikke utsetter andre for fare eller ulempe.
2. Respekt for skilt og løypemarkeringer
Alle løypeskilt og løypemarkeringer skal respekteres og følges til enhver tid.
3. Løype-/sporvalg
I løyper med flere spor skal løpere gå i det høyre sporet unntatt når de går forbi andre. Det er også krav om at de som skøyter holder seg til skøytetraséen. Det er ikke lov å skøyte der det er satt klassiskspor.
4. Passering
Løpere er ikke pliktige til å gå ut av sporet de går i dersom andre vil forbi, men skal samtidig la raskere løpere få passere så sant det er mulig. Den som blir forbigått, bør flytte seg til høyre.
5. Møtende trafikk
Når løpere som går motsatt retning møtes i løypa, skal begge holde til høyre. Løpere som går oppover skal vike for løpere som kommer nedover.
6. Staver
Langrennsløpere skal holde stavene sine så tett til kroppen som mulig når de er i nærheten av andre løpere.
7. Fart og kontroll
Langrennsløpere skal holde en fart der de har kontroll og kan stoppe på en trygg måte, spesielt i nedoverbakke. Videre skal alle holde en trygg avstand til løpere foran i løypa.
Les også: Ustiugov og Bolshunov i dobbelt slåsskamp
8. Gå ut av løypa
Løpere som stopper må forlate løypa. Løpere som faller, skal komme seg ut av løypa så fort som mulig.
9. Ulykker
Dersom ulykker inntreffer er alle pliktige til å yte hjelp.
10. Identifisering
Alle som er vitne til en ulykke, uansett som de er involvert eller ikke, må bli på ulykkesstedet og kunne identifisere seg.
I tillegg til en formell hørings- og godkjenningsprosess har FIS nå oversatt de etiske retningslinjene til 11 ulike språk. Den engelske teksten kan lastes ned fra FIS’ nettsider, mens oversettinger kan bestilles ved å henvende seg til FIS.