– Nå tåler jeg å trene 

Didrik Tønseth Torsby 2024 Foto KJELL-ERIK KRISTIANSEN
I oktober var Didrik Tønseth så dårlig at han fryktet VM ville ryke. I forkant av sesongåpningen er 33-åringen avmålt optimistisk. Men hvor står han egentlig nå? Og hva er Plan B?
I oktober var Didrik Tønseth så dårlig at han fryktet VM ville ryke. I forkant av sesongåpningen er 33-åringen avmålt optimistisk. Men hvor står han egentlig nå? Og hva er Plan B?

– Det går bedre dag for dag nå. Og det er på tide, for jeg har ikke mer tid igjen, sier Didrik Tønseth til Langrenn.com med avmålt optimisme under landslagets siste samling før sesongåpningen på Beitostølen. 

Se videointervju med Didrik Tønseth lenger ned i saken

Siden slutten av september har landslagsveteranen slitt med mykoplasma, en form for lungebetennelse. Sjukdommen kan slå forskjellig ut, men for Tønseth satt den i kroppen i mange uker. 

33-åringen sliter fortsatt med hoste, og testene viser at sitter det fortsatt en irritasjon igjen i lungene. Men landslagsveteranen er langt mer optimistisk nå enn for bare noen uker siden, selv om han innrømmer at han ikke har hatt noen optimal oppkjøring til VM-sesongen. 

– Jeg går ikke inn i sesongen med stor selvtillit. Men jeg tåler å trene, og jeg har fått vært på samling med lagkompisene og fått sett hvor listen ligger, sier Tønseth.

Se også: Frykter han må se VM fra tribunen

Saken fortsetter under

Didrik Tønseth of Norway competes in men's sprint qualification during Tour de Ski on January 6, 2023 in Val di Fiemme.
Didrik Tønseth kan endelig trene tilnærmet som normalt igjen. Han håper det er tidsnok til å berge en plass i VM-troppen. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Ukevis med hoste
Det var etter samlingen i Torsby i september at Tønseth ble sjuk. Først fikk han høy feber, så ble han skikkelig sjuk og lå rett ut i ti dager. 

Det viste seg at han hadde fått mykoplasma, en bakteriell luftveisinfeksjon med symptomer som feber, langvarig hoste og bronkitt, og som kan føre til lungebetennelse. 

– For min del var det tre dager med høy feber som eneste symptom, og så får du hoste etter hvert og det setter seg i lungene. Det er dem det går hardest utover. Men så er det den hosten. Den kan jo sitte alt fra en uke til hundre dager, har jeg hørt. Jeg håper at jeg går for en mellomting, men jeg sliter litt med hoste ennå, sier Tønseth til Langrenn.com.  

Planen er likevel å gå begge distanserennene under sesongåpningen på Beitostølen kommende helg. Det er avgjørende for å innfri målet om en plass i den norske troppen til VM på hjemmebane i Trondheim.

Et hardkjør fra start
For å sikre seg en av de 12 plassene til VM, må Tønseth levere på uttaksløpene. Dem er det ikke mange av, og mye er avgjort før nyttår. NM i januar er siste mulighet. 

– Du må gå fort på Beito for å komme til (verdenscupåpningen) i Ruka, du må gå fort i Ruka for å kvalifisere til VM og du må gå fort i Ruka for å kvalifisere til å gå verdenscupen på Lillehammer, og … du må gå fort hver helg fra start for å komme til VM, sier Tønseth. 

Skiathlon og femmila
I utgangspunktet antydet Tønseth at det kanskje var 10 kilometer klassisk som ville være hans beste sjanse i VM. Nå har han snudd. 

– Går alt etter planen og jeg kommer med i VM-troppen, så håper jeg å få gå skiathlon og femmila, så får 10 klassisk være en bonus, sier han. 

Og skulle Tønseth komme med til VM i Trondheim, tror han det vil bli karrierens største opplevelse. 

– Fram til nå er det største jeg har oppnådd VM i Falun 2015, men jeg håper at Trondheim skal klare å levere et arrangement som overgår det. 

Ingen plan B
Mens andre har Ski Classics som en Plan B dersom VM-drømmen ryker, er det liten sjanse for at Didrik Tønseth dukker opp der med det første. 

Erfaringene han gjorde seg i de langløpene han gikk for et par år sida frister ikke til gjentakelse. 

– Skulle du gjort det og hatt noen mulighet til å hevde deg, så måtte du gå all in. Det går ikke an å bare stille opp, for nivået er så høyt i Ski Classics. Det er flate løyper og mye staking, og på staking flatt er jeg for veik. 

Video: Max Östlund

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Slet med spiseforstyrrelser – ble bare 39 år

    Hun har 5 NM-gull i maraton, 2 i halvmaraton samt NM-gull i motbakkeløp og NM-medalje på 10.000 meter. Dessuten har hun gått verdenscup i langrenn og er både norgesmester og U23-verdensmester i vintertriatlon. Men i helgen tok livet slutt for 39-åringen fra Gjøvik. Hun slet med spiseforstyrrelser, og nå vil familien belyse sykdommen som flere sliter med i idrettsmiljøet.
    av Kjell-Erik Kristiansen
    09.12.2024
  • Tok hele verdenseliten på senga

    av Ingeborg Scheve
    09.12.2024
  • Damene raknet totalt i Kontiolahti

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Fikk Northug-støtte før kanonløp: – Dette hadde jeg aldri klart alene

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Halvnorsk seier – men dobbelt Frankrike i Kontiolahti

    av Kjell-Erik Kristiansen
    08.12.2024