Elon Innlandet går «all in» for nye metoder
Da Kristian Bjune Sveen tok over som regionlagstrener for Team Elon Innlandet 15. mai, la han om satsingsmodellen for laget: Færre bortesamlinger, mer fellestreninger og tettere oppfølging på hjemmebane er stikkord for lagets nye opplegg.
31-åringen, som opprinnelig er fra Bodø, har vært trener for Team Elon Innlandet siden mai i år. Han kom til jobben med 13 år trenererfaring bak seg, de siste fem som landslagstrener i Kina.
Sveen tok over stillingen etter Marthe Kristoffersen, Norges kanskje mest profilerte kvinnelige langrennstrener, som sa opp i våres.
Les også: Derfor gikk Marthe Kristoffer til svenskene og Ski Classics
Inspirert av Kina
Fem år som landslagstrener i Kina har definitivt påvirket trenerfilosofien til Sveen. En del av disse prinsippene og erfaringene tar han med seg til Team Elon Innlandet. Spesifikt at norsk langrenn kan har godt av et snev av kinesisk treningsmentalitet, mer systematikk og forutsigbarhet.
– I Kina bestemmer treneren alt, og utøverne har lite eierskap til treningen og opplegget. I Norge tar utøverne generelt alt eller nesten alt ansvar selv. Her tenker det ligger et potensiale i økt treningskvalitet og kontroll på progresjon gjennom mer felles opplegg og mer systematikk, sier Sveen.
Han er samtidig rask til å understreke at han ikke innfører et strengt autoritært regime på Team Elon Innlandet.
– Det er ikke et scenario som i Kina jeg vil ha, der treneren i noen tilfeller er en «diktator». Men jeg har trua på et systematisk og forutsigbart opplegg, med forutsigbare felles rammer i det daglige. Jeg har gode erfaringer med tett oppfølging, og det er mange som har uttrykt ønske og behov for tett oppfølging i det daglige, forklarer Sveen.
Her ser du video fra Sveens styrkeøkt med de kinesiske utøverne i forberedelsene mot OL 2022
Overfører og videreutvikler
Etter at Sveen tok over som trener for Team Elon Innlandet har han derfor innført en regionlagsmodell som er langt mer systematisk, satt og skjematisk enn det som har vært vanlig i Norge.
Dessuten går han bort fra det tradisjonelle samlingsbaserte regionlagsopplegget der løperne har en samling i måneden men trener på egenhånd mellom samlingene.
Modellen til Sveen er i stedet basert på daglige fellestreninger på hjemmebane der Lillehammer er et kraftsenter for laget der det sportslige sentraliseres.
– Det handler helt enkelt om å møte et behov for et mer omfattende hjemmetilbud, øke kvaliteten i det daglige treningsarbeidet, og utnytte Lillehammer som treningsmekka. Slik får vi mye treningskvalitet for pengene, forklarer han, og fortsetter:
– Det er jo smart å kunne utnytte de ekstremt gode treningsforholdene vi har på Lillehammer. Det er kanskje verdens best tilrettelagte sted for langrenn, og det er her vi kan gjøre den beste treningen.
Denne kraftsenter-tankegangen er helt i tråd med det mange aktive selv ønsker seg, også helt opp på verdenscupnivå.
Nettopp mer fokus på den daglige treningen og færre samlingsdøgn var en av de viktigste årsakene til at de svenske langrennsstjernene Frida Karlsson, Maja Dahlqvist og Linn Svahn brøt med det svenske landslaget i forkant av fjorårssesongen.
Når de nå er tilbake på landslaget, er det etter lange forhandlinger med landslagsledelsen om at dette videreføres der.
Les også: Svenske langrennsstjerner vraker landslaget
Saken fortsetter under
Sveen poengterer videre at en slik kraftsentermodell også gir bedre utnyttelse av lagets ressurser.
– Det er også en økonomisk faktor. I stedet for å bruke penger på å reise bort på samling, bruker vi de midlene til å få flere felles treninger hjemme. Det gir rom for tettere oppfølging og øker kvaliteten på treningen.
Tydeligere struktur, likt for alle
Selve treningsopplegget til Sveen er bygget rundt en satt struktur og daglige fellestreninger, og med langt større bruk av standardøkter enn det de fleste tilsvarende satsingstilbud har.
– Vi kjører et opplegg som er mye mer systematisk og strukturert, der vi har en til to daglige fellesøkter mandag til torsdag og likt innholdsfokus for hver dag, uke for uke, med en styrt progresjon utover sesongen, sier han, og utdyper:
– Et slikt oppsett er tydelig, satt og forutsigbart. Og vi bruker mye mer standardøkter med faste intervaller som kjøres likt hver gang, slik at vi kan måle progresjon og utvikling uke for uke, måned for måned. Det var dette jeg gjorde i Kina og derfor vi hadde suksess.
Sveen forklarer at Team Elons satstingsmodell er basert normalt seks fellesøkter per uke. Utgangspunktet er at alle lagets løpere skal være med på fellestreningene slik at man kan dra mest mulig nytte av hverandre, samtidig som det er åpent for nødvendige individuelle tilpasninger.
– Alle utøverne har base på Lillehammer, og konseptet er basert rundt Lillehammer som et kraftsenter for langrenn. Men utøverne på laget er på forskjellige plasser i livet. Noen studerer og andre jobber, men utgangspunktet er at alle er med på det de kan, sier han.
Saken fortsetter under
Godt mottatt
Sveen opplever at utøverne i Team Elon Innlandet er godt fornøyde med den nye satsingsmodellen så langt. Etter det utøverne leverte under Toppidrettsveka i august, mener treneren at de er der han hadde forventet for denne tida av sesongen.
– Vi fikk gode svar på den treningen vi har lagt ned. Jeg ser et stort potensial i utøverne på laget, og gleder meg til å følge dem til fremgang, sier Sveen.
Dette er Team Elon Innlandet 2023/24
Færre samlinger, ikke samlingsfritt
Selv om Sveen har gjort vesentlige endringer i satsingsmodellen til regionlaget, spesifikt med færre samlinger, trekker han fram at laget fortsatt har samlinger.
Bjune og hans utøvere kom nylig tilbake fra samling på Idre Fjäll i Sverige. Denne høsten har laget tre slike samlinger i den svenske skiresorten sammen med de andre ELON lagene, der hovedsponsoren dekker kostnadene.
I tillegg har Elon Innlandet fått på plass en egen avtale med Mosetertoppen, som inkluderer samlingsdøgn i hjemlige trakter.