Dobbeltseier i sesongåpningen: Nå stråler Anne Kjersti Kalvå
Anne Kjersti Kalvå har ristet av seg skuffelsen over at OL røk på grunn av koronasmitte, og kommet seg etter både Covid og flere runder med sjukdom etter det. I sommer fant hun igjen motivasjonen. I august vant hun Toppidrettsveka sammenlagt.
Og i sesongåpningen på Beitostølen var Kalvå i en egen klasse: Lørdag vant hun klassiskrennet med over et halvt minutts margin. Søndag sto hun igjen øverst på pallen etter seieren på 10km fristil.
Men det har tatt tid å komme tilbake dit, og Kalvå innrømmer at hun har vært langt nede i perioder.
– Sesongen var en katastrofe. Det var veldig tungt, og jeg slet fryktelig lenge etter koronaen, men jeg kom meg gjennom det også. Nå er formen og humøret bedre, sa Kalvå til Langrenn.com under elitelandslagets samling på hjemmebane i Granåsen i høst.
30-åringen fra Melhus forteller at senvinteren og våren ble en krevende prosess for både henne og samboeren Didrik Tønseth.
– Jeg måtte ta helt fri (fra langrenn og trening) og gjøre helt andre ting. Man lærer mye om seg sjøl i en nedtur. Man lærer å finne motivasjon i det små tingene og lærer seg å takle utfordringer på en annen måte. Men det tok en lengre periode å komme seg. Det var nok ikke lett for Didrik heller å bo oppi det den perioden, sier Anne Kjersti Kalvå.
For mens Tønseth leverte toppresultater på løpende bånd på slutten av sesongen, slet Kalvå med sjukdom og motgang.
Var lett er det å unne han den suksessen når du hadde fått sesongen spolert?
– Det er jo alltid bedre at en av oss går bra enn at vi begge går dårlig, og som regel har det bare vært en av oss som gjør det bra. Men det er klart det blir ytterpunkter i følelser når en er happy og en er langt nede, og vi har hatt noen runder.
Fasiten etter vinteren 2022 ble imidlertid at Tønseth gikk seg tilbake på elitelandslaget og Kalvå beholdt plassen sin.
– Det er første gang vi begge er på landslaget sammen. Så kanskje dette skal bli den første sesongen der vi begge lykkes samtidig, sier Kalvå optimistisk.
Les også: Hva kan vi forvente av de norske landslagsjentene i vinter?
Langrennsfritt i heimen
Selv om begge nå er på landslaget og begge jager en plass i VM-troppen til vinteren, er det lite fagprat i heimen, og fellesøkter har de så og si aldri.
Hvor mye trener dere sammen?
– Ingenting, ikke en time i året.
Hvorfor ikke?
– Det er litt fordi vi ikke har samme rytme. Men mest fordi vi har forskjellig tempo og ingen av oss vil ødelegge økta til den andre. Hvis jeg skulle trent med han, ville det alltid blitt litt for hardt, og omvendt. Så vi trener hver for oss og er sammen mellom øktene, sier Kalvå.
Da blir det kanskje mye diskusjoner om trening og langrenn?
– Det hender at vi diskuterer litt innimellom, men det er egentlig ganske langrennsfritt oss imellom, sier hun, og utdyper:
– Hvis jeg gir han tips, så går det rett igjennom uansett. Men han tar det til seg hvis han får det samme tipset fra noen andre.
Les også: Didrik Tønseth har spikret opplegget for hele neste sesong
Hva motiverer deg nå?
– Jeg har lyst til å slå tilbake og gå fort i VM til vinteren. Jeg har lyst til å få noe igjen for alt det jeg legger ned. Det er en veldig motivasjon at det kommer et nytt mesterskap allerede denne sesongen.
Hva ville det bety for deg å lykkes i VM i Planica?
– Det ville betydd enormt mye. Etter det siste året mitt, ville det vært helt rått å kunne slå tilbake med medalje der.
VM 2023 arrangeres i Planica i Slovenia fra 21. februar til 5. mars.
For å komme med i den norske troppen til VM, må Kalvå prestere på jevnt høyt nivå i verdenscupen. Den starter kommende helg, med den tradisjonelle tre dager lange minitouren i Ruka i Finland. Kalvå er optimistisk.
– Jeg føler meg sterk i år. Jeg har hatt en bra treningshøst og har masse energi, sa Anne Kjersti Kalvå under åpningshelga på Beitostølen.
Slik blir verdenscupen 2022/23
Verdenscuper og mesterskap i langrenn, langløp og skiskyting på TV: Hvilke kanaler sender hva? Langrenn.com har oversikten på TV-vinteren.