Disse løperne kommer til å dominere damelangrenn
Det mener den svenske landslagssjefen Anders Byström om internasjonalt damelangrenn.
– Damelangrenn kommer jo til å bli mer interessant i år uten Therese Johaug. Unnskyld, Therese! Men det er faktisk sant, sa Byström på et pressetreff i forbindelse med sesongoppkjøringen.
– Jeg tror det kommer til å gjøre interessen større i Mellom-Europa og USA. Vi ser at amerikanerne er veldig sterke. Vi ser også at tyskerne var sterke i OL, sier Byström videre.
Han er ikke den første som gleder seg til en sesong uten den norske stjernen som har dominert internasjonalt damelangrenn i 15 år.
– Det blir mer spennende når Johaug legger opp, sa den daværende russiske landslagstreneren Markus Cramer til Langrenn.com i forkant av OL i Beijing.
Også de norske landslagstrenerne er spente på hva sesongen vil bringe, uten Therese Johaug.
– Vi har vel aldri vært mer underdogs enn i år. Men vi føler at folk heier på oss, sier damelandslagets nye hovedtrener Sjur Ole Svarstad til Langrenn.com i starten av høstoppkjøringen.
– Vi må bygge oss opp, og må nok belage oss på slå litt nedenfra. Det er en annerledes situasjon enn vi har vært i på mange år, sier 41-åringen, som var assistenttrener for damelaget fra 2016 og fram til etter OL i 2018.
Les også:
Hva skjer med norsk damelangrenn?
Hva kan vi forvente av de norske landslagsjentene i vinter?
Saken fortsetter under
Flere nasjoner
Allerede i vinter har man sett antydninger til hva som kan til å skje i Johaugs fravær.
På OL-sprinten ble det dobbelt svensk med USA på tredjeplass. Ingen norske løpere tok seg til finalen.
På OL-stafett vant russerne, med Tyskland på andreplass og Sverige på tredje, mens Norge kom på femteplass. Det stemmer at Tiril Udnes Weng falt på første etappe i OL-stafetten, men laget ble slått av både Russland og Sverige i verdenscupstafetten på Lillehammer i desember.
At svenskene har et favorittstempel er ikke til å komme unna, både i sprint og distanse. Frida Karlsson har lenge vært spådd å bli den neste Therese Johaug. Maja Dahlqvist, Jonna Sundling og Linn Svahn er blant de som har dominert sprintlangrenn. Nå sammenliknes også Sundling med Marit Bjørgen.
Men i vinter og særlig på siste del av verdenscupen var det også løpere fra flere nasjoner som var sterke, og det lover bra for damelangrenn framover.
På 10-kilometeren i Falun i mars var det seks nasjoner blant de topp ti: Norge, Sverige, Finland og USA alle med to løpere hver, samt Frankrike med en.
På sprinten samme sted var det fem nasjoner i finalen: Sverige, Slovenia, Sveits, USA og Norge. Og på den nye blandede stafetten var det åtte nasjoner blant de topp ti: USA, Finland, Norge, Sverige, Tyskland, Italia, Frankrike og Sveits. Norges førstelag med Therese Johaug og Heidi Weng ble da nummer tre og andrelaget med Ragnhild Haga og Marte Skaanes nummer åtte.
Blant de topp ti i verdenscupen sammenlagt var det åtte nasjoner, dersom man ikke regner med Natalia Nepryaeva, ettersom russerne etter alle solemerker ikke får delta kommende sesong.
Les også:
FIS: Ingen russiske utøvere i verdenscupen
Therese Johaug var beste norske som nummer fire, ikke medregnet Nepryaeva. Heidi Weng var nummer fem, og eneste andre norske blant de topp ti. De andre var Jessie Diggins (USA), Ebba Andersson (Sverige), Krista Pärmakoski (Finland), på de tre første plassene. Bak Weng fulgte Kerttu Niskanen (Finlad), Ananmarija Lampic (Slovenia), Jonna Sundling (Sverige), Maja Dahlqvist (Sverige) og Katharina Hennig (Tyskland).
Saken fortsetter under
Status for Norge 2022/23
Landslagsjentene på det norske elitelaget for 2022/23 utgjør en helt annen tropp enn det damelandslaget Norge har hatt i over et tiår: De 11 utøverne dekker hele spekteret fra unge, ferske og nærmest ubeskrevne blad, til etablerte, erfarne og svært meritterte utøvere.
Alle har sterke egenskaper på papiret – men med unntak av veteranene Heidi Weng og Ragnhild Gløersen Hage, er det nesten ingen har vært stabilt gode over lang tid.
Weng er forøvrig også langt bak skjema etter over et halvt år med sjukdom og skader.
I tillegg til Therese Johaug har det norsle elitelandslaget mistet ytterligere en av de store medaljegarantistene: Maiken Caspersen Falla la opp etter OL-sesongen 2022.
Ingvild Flugstad Østberg har vært ute på grunn av helseproblemer i flere sesonger. Nå ryktes hun imidlertid å være på vei tilbake.
Les mer: Ingvild Flugstad Østberg tar stormskritt mot comeback i november
Verdenscupen starter i Ruka i Finland siste helga i november. Slik blir verdenscupen 2022/23.
VM arrangeres i Planica i Slovenia fra 21. februar til 5. mars. Se også komplett program for VM 2023 i Planica.