Diggins betaler en skyhøy pris for suksessen
Når tre renn gjenstår i verdenscupen, leder Jessie Diggins med 102 poengs margin. Det er en sensasjon i seg selv når man tenker på den oppkjøringen amerikaneren har hatt.
I sommer fikk Diggins tilbakefall av spiseforstyrrelsen som hun slåss mot i mange år. Hun hadde da vært symptomfri i over 10 år. Diggins var ikke sikker på om hun i det hele tatt ville klare å konkurrere denne sesongen. Så har hun altså ledet verdenscupen siden november. Det til tross for uendelige reisedøgn og mange måneder borte fra familien.
– Jeg hørte at hun sa hun hadde hatt 40 dager sammen med mannen sin per år. Det er ikke veldig mye. Det er vanskelig å forestille seg den situasjonen, sier Frida Karlsson til Expressen, og legger til:
– Jeg har jo selv fått smake på litt av det samme. I vinter har jeg nesten ikke vært hjemme. Det var noen uker rundt jul, utenom det har jeg ikke engang vært innom. Men det er jo verre for amerikanerne.
Diggins trekker også fram at amerikanske utøvere må forsake mye både økonomisk, sosialt og personlig, for å kunne reise rundt på alle verdenscupene i Europa fra november til mars hvert år.
– Jeg har ikke feiret jul hjemme siden 2011, og jeg har ofte hjemlengsel. Jeg savner mannen min (Diggins giftet seg sommeren 2023, red. anm.) og familien min. Det er krevende, sa Diggins i forkant av verdenscuprundene i Nord-Amerika i februar.
Diggins forteller at det er mye hun må forsake, inkludert ting mange ikke tenker på:
– Jeg lengter etter å sove i min egen seng, kunne lage meg den maten jeg har lyst til når jeg har lyst på den – i mitt eget kjøkken. Og jeg savner å kunne gjøre helt enkle praktiske ting som å vaske klærne mine når de er skitne. Det er vanskelig når man bor på hotell, forklarer 32-åringen, som debuterte i verdenscupen i februar 2011 og er i gang med sin 14. verdenscupsesong.
– Jeg står fritt til å legge opp når jeg vil. Men jeg er fortsatt her, sier hun.
Les også: Jessie Diggins om det konstante prestasjonspresset
Må selv bidra til å finansiere landslagene
De amerikanske utøverne poengterer også at de selv i stor grad er med å finansiere hele laget og satsingen sin.
– Vi er nødt til å bidra aktivt til å finansiere våre egne skikarrierer. Jeg har flere landslagskollegaer som jobber deltid for i det hele tatt å kunne konkurrere. Det er familier, klubber og sponsorer som gjør det mulig for oss å reise rundt hele sesongen. Det er det samme for andre lag fra andre oversjøiske kontinenter, slik som Canada og Australia, sier Diggins, og legger til:
– Vi vet av egen erfaring hvor mye hardt arbeids som ligger bak det å finansiere satsing på dette nivået, men det er verdt innsatsen. Vi opplever så mye, og er ekstremt takknemlige for at vi har muligheten til å gjøre det. Vi tar ikke det for gitt.
– Da hadde jeg strøket med
Karlsson tviler på om hun hadde orket et slikt liv som Jessie Diggins år etter år.
– Det avhenger jo veldig av hvem du har rundt deg. Jeg har jo mine beste venner i dette laget. De er som en familie for meg, sier Frida Karlsson, og legger til:
– Men om det ikke hadde vært slik, om det i stedet var et lag der du heller ville trekke deg unna enn å være sammen med lagkompisene, da hadde jeg strøket med.
I helga avsluttes verdenscupen med tre renn i Falun.
Saken fortsetter under
FAKTA: Verdenscup langrenn Falun
Hvem: Uttatte eliteløpere. Dette er Norges tropp
Hva: Verdenscup langrenn
Hvor: Falun, Sverige
Når: 15. til 17. mars
TV: Sendes på Viaplay/TV3
Program
Fredag 15. mars
12:15: FIS WC Falun sprint prolog, kvinner og menn
14:45: FIS WC Falun sprint finaler, kvinner og menn
Startlister, detaljer og resultater
Lørdag 16. mars
10:30: 10km klassisk, intervallstart, kvinner
10:30: 10km klassisk, intervallstart,
Startlister, detaljer og resultater
Søndag 17. mars
11:00: 20km fristil, fellesstart, kvinner
14:15: 20km fristil, fellesstart, menn
Startlister, detaljer og resultater