– Det blir godt å rive av plasteret før Beitostølen
Først tuktet hun verdenscupeliten i den finske sesongåpningen i Muonio. Så ble hun årets snakkis under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen da hun knuste hele verdenscupadelen igjen på sprintprologen, ble nummer to i finalen, og gikk seg rett inn i troppen til verdenscupåpningen i Ruka uka etter.
Men så ble det stille. Hva skjedde med Ingrid Andrea Gulbrandsen?
Etter rivstarten i Finland og på Beitostølen i november, og en solid pallplass i Skandinavisk Cup i desember, råket ulykkesfuglen som hadde fått store deler av de tre siste sesongene ødelagt av skader og operasjoner, på et skred av nye skader og sjukdom.
– Det gikk så bra på Beitostølen og ukene etter det, så da jeg var hjemme og trente i jula, fikk jeg lyst til å prøve å gå i vanlige klassisk-sko igjen. Men det var ikke så lurt, for tirsdagen etter Norgescuphelga på Lygna etter nyttår smalt det i foten igjen, forteller hun, og fortsetter:
– Da fikk jeg en betennelse på toppen av foten, og det var så vondt at jeg måtte dra hjem fra Skandinavisk Cup i Otepää uka etter, og trente bare stakemaskin og alternativt i tre uker etter det. Men da det var bra, så ble jeg sjuk. Og da jeg endelig var i siget igjen, var sesongen nesten over.
Se også:
Hylles av landslagstreneren: – Dette var en fantastisk søknad
Saken fortsetter under
Totalen ble imidlertid ikke verre enn at Gulbrandsen landet en plass på rekruttlandslaget. Der er hun en av to nye på damesiden denne sesongen. Timingen kunne ikke vært bedre: To av de hun pleide å trene med, har nå enten lagt opp eller flyttet.
Langrenn.com tar en prat med fjorårets stjerneskudd mellom to samlinger i det en travel høst er i ferd med å bli enda mer hektisk. Det er nemlig mye Gulbrandsen skal rekke å utrette før den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen om drøyt tre uker.
Den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen går helga 22. til 24. november. Se komplett program for rennhelga nederst i saken
– Vi er akkurat ferdig med en samling i Sandefjord, så nå er jeg bare hjemom noen dager før jeg reiser til Muonio i Finland på søndag. Der blir jeg fram til vi skal på samling med elitelandslagene i Idrefjäll i starten av november. Så drar jeg direkte derifra tilbake til Muonio, og blir der fram til den finske sesongåpningen 15. og 16. november. Så reiser jeg hjem i tre dager før vi drar til sesongåpningen på Beitostølen, ramser hun opp.
Les mer: Tre nye løpere inn på landslaget
Du kom som ei kule på Beitostølen i fjor, og fikk egentlig til mye i tida etter det. Hvordan bygger du videre på det nå?
– I fjor var det første gang på tre år at jeg hadde en normal oppkjøring. Så inntil da følte jeg at jeg hadde et uforløst potensial, og at jeg endelig fikk vært med i nærheten av det nivået jeg har inne. Nå har jeg ikke hatt noen skader siden januar, og ingen lange sjukdomsavbrekk heller, så jeg føler at jeg er i rute.
Se også:
Norges nye sprintstjerneskudd: Derfor herjer løperne fra Nord-Norge
– Jeg gleder meg veldig til å komme til Muonio nå, og bare gå meg inn på ski i fred. Jeg finner veldig roen der. Og så blir det fint å få med seg den finske sesongåpningen før jeg drar derifra, sier Gulbrandsen, og fortsetter:
– Det er alltid veldig høye skuldre på Beitostølen, og veldig intenst. Og de første rennene i sesongen er alltid brutale. Så det blir godt å rive av det plasteret der i Muonio, og gå de rennene der litt før vi skal til Beitostølen.
Saken fortsetter under
Hvilke forventninger har du til sesongåpningen på Beitostølen i år, etter den kanonsprinten du leverte der i fjor?
– Det er viktig å styre mine egne forventninger. I fjor føltes jo alt ti ganger bedre enn årene før, så jeg kan ikke forvente den samme følelsen i år. Det jeg leverte der i fjor, er det beste jeg har gjort. Så hvis jeg åpner på omtrent samme nivå i år, skal jeg være fornøyd. Men jeg har trent bra, og håper at jeg har tatt noen steg i år også, sier hun, og legger til:
– Magefølelsen er god nå. Men vi skal ha et testrenn på samlingen med elitelagene i Idrefjäll uka før sesongåpningen i Muonio, så jeg får vel en pekepinn der.
Hvor viktig blir åpningshelga på Beitostølen for deg?
– Målet for sesongen er først og fremst å gå flere verdenscuprenn enn i vinter, og for å komme med der er det jo viktig å være med fra start. Det er mye som skjer før jul.
Er VM i Trondheim et mål for deg?
– Det er fire plasser til sprinten i VM, og det er en hel sesong med verdenscuprenn. Så målet er å få gått flere verdenscuprenn og øvet inn det nivået der. Men det er jo klart at går det bra i verdenscupen, så går du plutselig VM også, sier hun, og tar en liten pause.
– VM er nok en drøm mer enn et konkret mål. Men det ligger jo selvsagt i bakhodet, og har litt påvirkning på alt det jeg gjør. Sprinten i VM går i fristil. Til nå har jeg kanskje vært hakket bedre i klassisk, så i år har jeg jobbet litt ekstra med skøyting. Jeg har kjørt litt flere av hardøktene i skøyting, litt mer spesifikk hurtighet og litt mer teknisk i skøyting.
Dette er programmet:
Fredag 22. november
11:30: Sprint klassisk, prolog
13:00: Sprint klassisk, finaler para
13:30: Sprint klassisk, finaler kvinner og menn senior
Lørdag 23. november
09:15: Langrenn, 5km para sittende
10:00: 10km klassisk, para stående og kvinner senior
11:30: 10km klassisk, menn senior
Søndag 24. november
11:30: 10km fristil, kvinner senior
13:00: 10km fristil, menn senior
Mer informasjon om løyper, lagledermøter og juryinformasjon HER