Derfor lykkes Even Northug nå

av Ingeborg Scheve • 23.11.2022
Even Northug herjet med konkurrentene på sprinten under sesongåpningen på Beitostølen.
Sprintspesialisten kjører nesten ikke sprinttrening: Dette er treningsfilosofien som har gjort Even Northug nå ikke bare vinner, men dominerer sprintrennene.
Sprintspesialisten kjører nesten ikke sprinttrening: Dette er treningsfilosofien som har gjort Even Northug nå ikke bare vinner, men dominerer sprintrennene.

Even Northug har ikke bare vunnet de sprintkonkurransene han har stilt opp i denne sesongen. 26-åringen har dominert dem fra prologen til finalen. Det forundrer overhode ikke gamletreneren Steinar Mundal. 

Mundal har vært trener på landslagsnivå i langrenn og skiskyting både i Norge og internasjonalt i en mannsalder, og har blant annet hatt ansvaret for både Vibeke Skofterud, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug. 

De siste fire sesongene var Mundal trener for det private satsingslaget Team Telemark (nå en del av den nyetablerte storsatsingen Team Aker Dæhlie). Der hadde Mundal blant annet hovedansvaret for å følge opp Even Northug, helt fram til Northug ble tatt opp på sprintlandslaget i forkant av inneværende sesong. 

– Når han er såpass god i klassisk sprint som han har vist i år, kommer han til å bli veldig god denne sesongen, sier Mundal, og fortsetter: 

– Normalt har han vært like bra eller bedre i skøyting, så det at han nå er blitt så sterk også i klassisk er en stor fordel for han sammenliknet med mange andre.

Når verdenscupen starter i Ruka på fredag er det sprint på programmet, og Even Northug er unektelig en av favorittene. 

Dette er Norges tropp til verdenscupåpningen i Ruka 25. til 27. november. 

Se fullstendig program for verdenscupen i Ruka nederst i saken 

Er du overrasket over at Even Northug lykkes akkurat nå, og at han tilsynelatende herjer med konkurrentene på den måten vi har sett så langt denne sesongen? 
– Nei. Even har trent blodseriøst i to år nå. 

Var det en form for aha-opplevelse som skjedde for to år siden? 
– Nei, ikke egentlig. Men vi har vært veldig nøye på alt han gjør, også på fritida. Det er viktig. Og Even er veldig seriøs på den biten. Han er flink til å hvile, og ha roen over seg. Han bruker ikke mye energi på andre ting utenom treningen. Vi vet hva som skal til for å gå fort i fire heat, og vi har funnet en måte å trene på som passer for han, sier Mundal, og utdyper:

– Jeg tror ikke det hjelper å trene grusomt mye hurtighet og harde intervaller. Man må ha mye utholdenhet for å holde trøkket oppe gjennom fire heat. Det som kreves for å gå fort i sprint er mye mengde. Derfor trener Even mye mengde og lite hardt, og veldig lite sprinttrening. Det virker, det ser vi jo. 

Saken fortsetter under

Even Northug 2021 Font Romeu
Even Northug er god til å hvile og bruker ikke mye krefter på fritida og utenom trening, forklarer gamletreneren Steinar Mundal.

Mundal understreker at han ikke lenger har noe treneransvar for Northug, men at han likevel har god innsikt i hvordan han trener nå.  

– Even har kjørt den samme treningsfilosofien som tidligere, selv om han nå er på landslaget. Jeg vet at Even er i gode hender på landslaget. Arild (Monsen, sprintlandslagstrener) er veldig dyktig. Jeg har kjent Arild lenge. Vi har diskutert mye, og jeg kjenner godt til filosofien hans. Det er mye det samme som min. 

Endret periodiseringen og strukturen på øktene
I forkant av fjorårssesongen, da Mundal hadde treneransvaret for Northug, la han om treningsopplegget og periodiseringen for Northug og de andre eliteløperne i Team Telemark. Dette innebar en annen øktstruktur, med bolker der de i flere dager trener monsterøkter på fire-fem timer. Til gjengjeld trener de kun en økt om dagen i disse bolkene. 

– Når kroppen brytes mer ned, slik som den gjør når du holder på lenger, men samtidig får tilstrekkelig tid til å bygge seg opp, så får du mer framgang med slike lange enkeltøkter enn ved å dele opp samme timeantall på to økter, forklarer Mundal. 

Resultatet er større treningsutbytte og bedre restitusjon uten at totalbelastningen øker. 

Les mer om treningsfilosofien til Mundal: Slik fungerer monsterbolkene

FAKTA Verdenscupåpning Ruka 2022
Når:
 Fredag 25. november til søndag 27. november
Hvem: seniorløpere og inviterte juniorer
Hvor: Ruka, Finland
Hva: Sesongens første verdenscuprenn i langrenn
I potten: Uttaksgrunnlag for videre verdenscuprunder, samt at alle resultater i verdenscupen vektlegges i uttaket til VM 2023 i Planica i månedsskiftet februar/mars. 
Program: 
Fredag 25. november: Sprint, klassisk
– 10:00: Sprint prolog, kvinner og menn 
– 12:30: Sprint heat og finaler, kvinner og menn
Lørdag 26. november: 10km klassisk, individuell start
– 11:00: Langrenn 10km, kvinner 
– 13:30: Langrenn 10km, menn 
Søndag 27. november: 20km fristil, jaktstart
– 12:00: Langrenn 20km, kvinner
– 13:30: Langrenn 20km, menn

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Fikk Northug-støtte før kanonløp: – Dette hadde jeg aldri klart alene

    Søndag var Jan Thomas Jenssen noen centimeter fra seieren i sesongens viktigste renn. Åpner opp om nervene, støtten og rådet som sørget for suksessen.
    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Halvnorsk seier – men dobbelt Frankrike i Kontiolahti

    av Kjell-Erik Kristiansen
    08.12.2024
  • Utklassing: – Det er et tradisjonelt Therese-løp

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Mister flere verdenscuprenn: Tandrevold ute på ubestemt tid

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Tidenes thriller: Tre centimeter skilte etter 20 kilometer

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024