Den nye gullgutten i norsk langrenn
Harald Østberg Amundsen vant over en million kroner på en uke da han tok sammenlagtseieren i Tour de Ski i vinter. Etter det bestemte 26-åringen seg for å gi bort deler av premiepengene til unge, satsende utøvere.
Les mer: Harald Østberg Amundsen gir bort deler av premiepengene sine
Nå deler han sin private sponsor med resten av landslaget.
Ba sponsoren heller støtte hele laget
Tirsdag ettermiddag gikk daglig leder i Skiforbundet langrenn Cathrine Instebø ut og meddelte at langrennslandslaget hadde landet en ny sponsoravtale.
Men bak kulissene var det noe helt annet som hadde skjedd. Sjokoladeprodusenten ønsket nemlig i utgangspunktet å sponse Harald Østberg Amundsen, som ved en rekke anledninger har fortalt at han er ekstremt glad i sjokolade og godteri.
Manageren hans Rune Brynhildsen tok kontakt med Orkla og fikk napp. De ville gjerne sponse verdenscupvinneren.
Selvsagt kunne Østberg Amundsen gjort det alle ville forventet av en heltidsutøver: Forhandlet ferdig med sin private sponsor. Men Asker-gutten hadde en annen ide.
Vel vitende om Skiforbundets sponsorkrise, foreslo 26-åringen at de heller kunne sponse hele langrennslandslaget.
– Jeg tenkte at det kunne være «jækla» god stemning og timing, og tenkte gutta ville like et godterisponsorat, sier han til VG under landslagets pressetreff tirsdag.
Og slik ble det.
– Jeg vil jo at vi skal ha best mulig budsjett og støtteapparat på samlinger, og fylle sponsorplassene på laget, sier Østberg Amundsen.
Se også: – Jeg lever det livet jeg har drømt om
Omtanken imponerer både landslagsledelsen og lagkompisene.
– Det er jo et tydelig eksempel på hvordan det må fungere for at landslaget skal ha en fremtid, sier landslagsveteran Pål Golberg.
Fond for satsende utøvere
Det er ikke første gang at Østberg Amundsen har delt av egne midler til fellesskapets beste. For Tour de Ski-seieren fikk Østberg Amundsen over 1.1 millioner kroner på konto. Deler av de premiepengene brukte han til å etablere et fond som skal dele ut et årlig stipend til en kvinnelig og en mannlig utøver mellom 19 og 23 år.
– Jeg vet selv hvor vanskelig det er å samle økonomisk støtte til fulltids satsing når man er ung og lovende, og i tillegg skal takle den krevende overgangen til seniornivå, sier han.
Den første utdelingen gjorde Østberg Amundsen i mars, og det er Hedda Bakkemo og Edvard Sandvik som er de første mottakerne av HØAnton-stipendet.
Se også: Så mye tjente verdenscupstjernene