Derfor er Klæbo så god: Deler nøkkeløktene
Oppdatert 5. oktober 2023. En tidligere versjon av denne artikkelen var publisert på Langrenn.com i september 2022.
Mens landslaget hadde samling i Torsby og ellers trente på hjemmebane i september, var Johannes Høsflot Klæbo i høyden i USA. Det gjorde han første gang i fjor, og erfaringen var så positiv at han reiste tilbake etter mer i år.
Formålet med oppholdet i Utah er å få en god periode i høyden, og er en viktig del av Klæbos høyderegime.
Treningen Klæbo kjørte under oppholdet i Utah besto hovedsakelig av rolige økter og kontrollerte intervaller. De fleste øktene trente han alene, men verdensmesteren delte rundhåndet av sin kompetanse når han hadde selskap på øktene.
Langrenn.com tok en prat med noen av de amerikanske landslagsløperne som fikk trene med Klæbo under oppholdet i fjor.
De noterer seg at det er mer enn innholdet i de enkelte øktene som gjør at 26-åringen er blitt verdens beste langrennsløper, og at han har blitt det i så ung alder.
– Det virker ikke som at han holder noe tilbake om hvordan han trener, sier Luke Jager, en av løperne på det amerikanske A-landslaget.
23-åringen trente både fellesøkter og på tomannshånd med Klæbo. Og Jager kastet ikke bort et minutt av den verdifulle tida med sitt store forbilde. Han spurte og gravde om trening, diskuterte ulike typer økter og fordeling av forskjellige økter, treningsintensitet, treningsmetoder, treningsmengder og periodisering.
– Vi snakket mye om trening og ulike typer trening og økter. Det er ikke noe hokuspokus med det han holder på med. Men måten han gjennomfører øktene sine på, gjør en stor forskjell, sier Jager, og forteller at han fikk noen aha-opplevelser.
– Det er klart innholdet betyr noe, og det han gjør er ganske likt det vi gjør, men djevelen ligger nok litt i detaljene. Jeg har aldri sett noen som er så nøye med alt de gjør på trening. Det er nok den største forskjellen, sier Jager.
Les også:
Amerikanerne om Klæbo: – Det er imponerende å se hvor fort Klæbo går på terskelfart
Hvilken type økter har du trent med Klæbo de siste ukene?
– Det er ganske tradisjonell langrennstrening: De fleste øktene handler om dragtid på pluss/minus en time i angitt sone. Men det er det som er greia. Forskjellen er at han er så ekstremt god til å jobbe i riktig sone, hele tida. Der tror jeg at både jeg og ganske mange andre har en del å hente, sier Jager, og utdyper:
– Det er jo lett å tenke at det ikke betyr så mye så lenge man er ganske nære, særlig hvis man trener sammen med andre. Men hvis det skjer ganske ofte, blir det jo samlet sett ganske mye tid man ikke trener optimalt. Så det har jeg blitt mer bevisst på med å trene med Klæbo.
Kan du beskrive noen av de øktene Klæbo prioriterer i denne delen av sesongoppkjøringen?
– Ja. Den ene økta vi trente en til en, var en tradisjonell hardøkt med lange intervaller på terskel i rulleskiløypa i Soldier Hollow. Da kjørte vi kontrollerte, lange intervaller. Den andre økta var rene stakeintervaller, også det var langintervaller og i sone tre. Men selv i sone tre går han sinnssykt fort til og med på det som rimelig høy høyde for han, så det som er kontrollert sone tre for han, var mer type sone 4 og vel så det for meg, sier Luke Jager, og legger til:
– Til vanlig er jeg faktisk ganske opptatt av å holde meg på omtrent riktig intensitet når jeg kjører intervaller, men jeg tenkte at akkurat i dette tilfellet må det være greit å la det skli ut litt. Det er liksom ikke så ofte man har sjansen til å gå på bakskia til verdens beste langrennsløper.
Les også: Hva er greia med terskelintervaller?
Dette er to av nøkkeløktene til Klæbo i høstoppkjøringsperioden
Økt 1:
Hva: Tradisjonelle langintervaller/terskelintervaller, enten klassisk eller skøyting
Hvor: I rulleskiløype
Hvordan: Kjør først cirka en halv time rolig oppvarming, deretter 12-minutters drag på opp til terskelintensitet med ett til to minutters pause mellom dragene. Avslutt med rolig nedkjøring.
Samlet dragtid: Cirka en time, pauser ikke medregnet
Økt 2:
Hva: Langintervaller/terskelintervaller staking
Hvor: På landevei, i variert men ikke for bratt terreng
Hvordan: Start med rolig oppvarming, deretter fire 15-minutters stakedrag på opp til terskelintensitet med to til to og et halvt minutts pause mellom dragene. Avslutt med rolig nedkjøring.
Samlet dragtid: Cirka en time, pauser ikke medregnet
Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning
Fortsatt uten landslagsavtale
Klæbo har ennå ikke landet noen avtale med det norske landslaget, noe som å være på plass for at 26-åringen skal kunne gå verdenscup kommende sesong. Partene har vært i forhandlinger siden landslagene ble presentert i slutten av april. Verdenscupen starter i Ruka 24. november.
Les også:
Klæbo fortsatt uten avtale med landslaget: Dette er stridens kjerne