Slår knallhardt ned på fluor: Disk, bøter og poengtrekk
Vasaloppet kjører omfattende fluortesting i samtlige løp både før start og etter målgang, og regelen er krystallklar: Fluor er forbudt.
– Vi har nulltoleranse for fluor, sportssjef i Vasaloppet Tommy Höglund.
Se fakta om fluorforbudet nederst i saken
Vasaloppet har organisert seg med en rekke fluortestmaskiner til Vasaloppet og hele skifestivalen Vasaloppets vintervecka, og har satt inn et stort antall sertifiserte fluorkontrollører og testapparater.
To sett med regler
Arrangøren opererer imidlertid med to sett konsekvenser for de som tester rødt i fluorkontrollen i Vasaloppet: Ett for eliten og ett for mosjonistene.
Diskvalifisering, bøter og poengtrekk
For eliten er konsekvensene for å teste positivt for spor av fluor strenge.
Eliteløpere som tester rødt før start blir nektet å starte, og får anmerkningen «Not permitted to start».
Tester de rødt i fluorkontrollen etter målgang, blir de diskvalifisert. For eliteløpere tilknyttet profflag i Ski Classics, vil laget også få bot og fratrekk i poeng i sammenlagtkonkurransen.
– Eliten og profflagene er blitt informert om alt dette i god tid, sier Höglund.
Les også:
Langløpsstjerne anklager konkurrentene for fluorjuks
«Metter» skiene med fluor mellom renn?
For mosjonister er grunnregelen den samme: Fluor er forbudt. Men for de som tester rødt, er praksisen litt annerledes enn for eliten.
– Hvis mosjonister tester rødt i fluorkontrollen før start, så informerer vi om at de ikke kan få starte på de skiene. Da får de mulighet til å hente et annet skipar, hvis de har det. Så lenge det andre paret tester grønt, kan de gå til start. De skiene som testet rødt blir igjen hos oss, og kan hentes etter målgang, sier Höglund, og fortsetter:
– Dersom de tester rødt før start og ikke har noen andre ski de kan bytte til, så kan de få låne ski hos oss. Vi smører opp en del skipar til dette, både felleski og stakeski.
Mosjonister som tester rødt i fluorkontrollen etter målgang blir fratatt sin plassering og tid.
– De blir stående i resultatlistene som «ranked as last», sier Höglund.
Sportssjefen understreker samtidig at det er juryen som har det endelige ordet i fluorsaker.
– Der det oppdages fluor etter målgang, så kan juryen idømme straff, slik som diskvalifisering, sier han.
Les også:
Åtte disket for fluor i Trysil Skimaraton: – Mange tror ikke det blir testet i turrenn
Saken fortsetter under
Trygt å bruke smøreservice
Vasaloppets offisielle smøreservice bruker utelukkende fluorfrie produkter.
Slik har det vært på Vasaloppet helt siden 2019, som faktisk er før FIS vedtok et totalforbud mot fluor. Det skjedde ikke før november 2019. Innføringen av fluorforbudet ble utsatt flere ganger, men trådte i kraft fra og med sesongen 2023/24. Fluorforbudet gjelder for alle terminlistefestede konkurranser og på alle nivåer, inkludert turrenn.
Derfor er det ekstremt viktig å følge retningslinjene for rengjøring nøye. Selv om man velger fluorfritt til Vasaloppet, men går på ski som har vært smurt med fluor tidligere, så kan det sitte igjen rester av fluor på skiene som gir utslag i fluorkontrollen.
– Det tryggeste er å levere inn skiene til vår offisielle smøreservice for rengjøring og smøring. Da er du garantert at skiene tester grønt i fluorkontrollen, sier Höglund.
Tilbyr kontrolltesting
For de som er usikre på status for sine ski, eller lurer på om de har vært grundige nok med renseprosessen, tilbyr Vasaloppet mulighet for kontrolltesting.
– Vi har satt opp teststasjoner med to fluortestere og sertifiserte kontrollører både i Sälen og i Mora. Der kan alle som vil få kontrollteste skiene sine helt gratis. Da kan man se om man har renset godt nok, eller om man må gå tilbake og ta en runde til, sier Höglund.
Les også:
Fluorforbudet: Dette utstyret må du kjøpe nytt og dette kan vaskes rent
FAKTA: Fluorforbudet
Fra og med sesongen 2023/24 innføres totalt fluorforbud for alle konkurranser. Det kunngjorde både det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i mars 2023.
I sommer la de internasjonale forbundene fram testprosedyren og protokollen for hvordan fluorforbudet skal håndheves til vinteren. Konsekvensen av rødt utslag på fluormåleren er brutal: De som tester rødt for fluor blir disket, og avgjørelsen kan ikke ankes.
Norges Skiforbund har derfor lagt ned store ressurser på å utvikle prosedyrer og retningslinjer for å sørge for at utøvere ikke kommer til start med ski som gir disk.
I mai ansatte Skiforbundet blant annet en egen fluorkoordinator, og de har opprettet en egen fagportal på sine nettsider med informasjon, videoer og annet innhold relatert til fluorforbudet.