Trenerveteran Steinar Mundal: – Det er det råeste jeg har opplevd

av Ingeborg Scheve • 16.03.2022
Sliterne fra Kirkens Bymisjon langløpsdebuterte i Vasaloppet. I mål i Mora bråbestemte de seg for å gå to på rappen: Nå er Birken neste.

Etter langløpsdebuten i det ni mil lange Vasaloppet følte gjengen til Steinar Mundal seg så godt i siget at de bråbestemte seg for å gå Birken – under to uker senere. 

Før Vasaloppet var det knapt noen av dem som hadde gått skirenn før, og aldri i nærheten av ni mil i ett jafs. Søndag 6. mars fullførte samtlige den heftige distansen fra Sälen til Mora

Steinar Mundal: – Det er det råeste jeg har opplevd
– Det er det råeste jeg har opplevd av idrettsglede. Det var virkelig moro å ta dem imot i mål, sier trener Mundal om de seks løperne sine. 

Den tidligere landslagstreneren har hatt ansvaret for opplegget til langløpsdebutantene i skigruppa til Kirkens Bymisjon i Drammen, sammen med tidligere elitesmører og servicemann Kjell Arnesen. 

– De var helt ferdige da de kom i mål. De lo og gråt om hverandre. Det var helt vilt, virkelig en av de største idrettsprestasjonene jeg har vært med på, sier Mundal. 

Løperne hans, fire karer og to damer, er i alderen 30 til over 70. Han forteller at flere av dem startet på bar bakke i forhold til idrett og treningserfaring. Det gjør prestasjonen enda mer imponerende.  

– Det er en relativt brokete gjeng, mange har og har hatt sitt å slite med. Til sammen har de sikkert sittet inne 30-40 år. Som trener er det viktig å kunne sette seg i utøvernes situasjon, og jeg har jo litt bagasje sjøl, sier Mundal. 

I tillegg til en mannsalder som trener på ulike nivåer, inkludert de norske landslagene i både langrenn og skiskyting, og en fortid som politimann, har 71-åringen også slitt med alkoholproblemer han har klart å ta tak i. 

Systematisk til verks
Mundal gikk systematisk til verks med gruppa etter samme prinsipper han bruker på eliteløpere og basert på samme sammensetning av nøkkeløkter. 

– Det er den gode norske treningsfilosofien som ligger i bånn: Et par hardøkter, en rolig langtur og en eller to styrkeøkter i uka, og utover det fyller man på med flere rolig økter utfra hvor mye mengde man trener, sier Mundal. 

Han forklarer at den største forskjellen fra opplegget til Vasaloppsdebutantene fra Kirkens Bymisjon og eliteløpere på landslagsnivå er den totale treningsmengden. Mens turløperne gjerne trener tre til fem økter i uka, trener eliteløperne vesentlig flere.   

– Landslagsløperne trener jo mye mer totalt sett, og har et større treningsgrunnlag fra før. Men flere av gruppa fra Kirkens Bymisjon har trent bra på egenhånd også, i tillegg til de to ukentlige fellesøktene, sier Mundal. 

Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, teknikk, ernæring og forskning

Laguttak etter Hauer’n
At innsatsen monner, er det ingen tvil om. Framgangen har vært imponerende, både i form av kondis og utholdenhet. Og iveren stiger i takt med formkurven. 

Et par uker før Vasaloppet gikk de Thorleif Haugs Minneløp. Det fire mil lange turrennet var generalprøve og uttaksrenn for Mundals utøvere. To av løperne vraket seg selv til Vasatroppen etter det. 

– Jeg hadde sagt til dem at de måtte klare å gå Hauer’n for å få være med til Vasaloppet. Men det var to som fikk problemer med det. Så de var ikke med til Sverige, forklarer Mundal. 

Strategisk sekundering
Samtlige av de seks som reiste til Vasaloppet, gjennomførte de ni milene fra Sälen til Mora med stil. Men ni mil er langt, og for mange var det helt utenkelig bare for noen måneder siden. 

– Vi hadde alliert oss med noen kamerater som var med og gikk ved siden av dem og sekunderte litt på strategiske plasser. For jeg fryktet jo at noen av dem kunne gå på en smell underveis, innrømmer Mundal. 

Mestringsfølelsen etter målgang var derfor tilsvarende stor. 

– Den fantastiske gleden jeg så hos dem etter målgang, den ser du aldri blant idrettsutøvere. Det var helt rått, sier Mundal rørt. 

Se også: De 100 beste nordmennene i Vasaloppet

Birken neste
Opplevelsen ga altså slik mersmak at gjengen nå er klare for Birken kommende lørdag. 

Mundal håper de får en like god opplevelse der. 

– Distansen er mye kortere i Birken, men løypeprofilen er jo helt annerledes, så Birken blir et helt eget løp, sier Steinar Mundal.  

Det står i hvert fall ikke på treningsgrunnlaget. 

Birkebeinerrennet er 54km, går fra Rena til Lillehammer og arrangeres lørdag 19. mars. Detaljer, historikk, startlister, liveresultater og resultater finner du her.

FAKTA: Birkebeinerrennet
Hvem:
 Pluss-minus 6000 deltakere
Hva: 54km turrenn som inngår i Visma Ski Classics
Hvor: Rena til Lillehammer
Når: 19. mars, 2022
Løyperekorder:
Petter Eliassen, 2:19:28.3 (2015)
Therese Johaug, 2:41:46.6 (2015)
Birkebeinerrennets hjemmeside

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Skiforbundet lander millionavtale

    Nå får Klæbo & Co en ny sponsorlogo i panna: – Det er et veldig positivt bidrag, sier landslagssjefen om avtalen.
    av Ingeborg Scheve
    06.11.2024
  • Team Ragde Charge – Pro Team presentasjon Season XVI 

    av Langrenn.com i samarbeid med Ski Classics
    06.11.2024
  • – Jeg får mye mer respekt

    av Ingeborg Scheve og Max Östlund (video)
    06.11.2024
  • Fossesholm: – Har en veldig god nyhet 

    av Ingeborg Scheve
    05.11.2024
  • Sikret premiepenger til Ski-VM: – Det så mørkt ut for noen uker siden

    av Langrenn.com
    05.11.2024