Team Coop vil vokse og ta større plass i Ski Classics
Gutten fra Toten, eller rettere sagt helt i vannkanten til Mjøsa på Gjøvik tok seg en ferie etter sesongen. Turen gikk til Libanon og i etterkant av denne turen tok vår internasjonale side, ProXCskiing, en prat med den veltalende skiløperen.
– Sesongens beste øyeblikk for meg var å kunne reise rundt og konkurrere under en pandemi. Sesongens verste øyeblikk var også å reise rundt og konkurrere under en pandemi. Covid-19 har påvirket en stor del av det å være en fulltids skiløper, spesielt i et lite lag, siden vi har holdt oss mye for oss selv og ikke har vært i stand til å leve ut langrennslivet til det fulle, vennskapene og de vakre stedene vi drar til så mye jeg vil og alle andre ønsker.
– På den annen side har det å være en profesjonell skiløper tillatt meg å reise rundt selv om det har vært en pandemi, sier Petter Soleng Skinstad. Det er absolutt ikke alle forunt og noe som virkelig må huskes på.
– Når jeg ser på resultatene, hadde jeg min beste dag under Challengers-arrangementet König Ludwig Lauf, og min verste dag da jeg brøyt på Mångsbodarna i Vasaloppet.
Covid-19 dukket opp til slutt Når vi nå skriver juni-måned er forberedelsene til en ny sesong allerede godt i gang for mange av løperne i langrennsmiljøet.
– Jeg har egentlig ikke begynt på sommertreningen ennå. Covid-19 traff meg hardt i begynnelsen av mai etter å ha blitt unngått bak munnbind og avstand fra omtrent alt og alle to og et halvt år. Jeg var sjuk i 15-20 dager og har akkurat begynt å trene igjen. Fra juni håper jeg å begynne å trene på 100 %.
– Jeg skal trene 90-100 timer hver sommermåned. Mesteparten av treningen vil være på rulleski, inkludert rulleskirenn i juni, juli, august og september i Norge og Sverige. Jeg skal også besøke Sognefjellet og Torsby for å trene og teste med Madshus og Swix, forteller Soleng Skinstad.
Som nevnt har langrennsløperen akkurat kommet hjem fra en ferie fra det noe ukjente ferielandet, Libanon. Opplevelsen av å besøke det landet var både spennende og skikkelig fin.
Annerledeslandet Libanon – overrasket stort – Grunnen til at jeg dro på ferie til Libanon er kjæresten min. Faren hennes var i FN-styrkene på begynnelsen av 80-tallet, så denne turen var en tur nedover for «memory lane». Det var en annerledes ferie og en veldig, veldig fin en. Jeg lærte mye, fikk se et helt nytt land og område jeg ikke kjente, og ble introdusert for en verden jeg ikke visste noe om.
– Libanon er et vakkert land med en historie som går 8000-10 000 år tilbake i tid, og både landet og folket har mye å by på. Jeg vil anbefale det til alle som ønsker en annerledes ferie med flotte mennesker, mye god mat, kultur og tradisjoner og varmt vær.
Petter har alltid vært en del av langrennsmiljøet. Han har en gudfar som heter Bjørn Dæhlie, fikk skidress i dåpsgave og har en far, Åge, som sjøl var en bra langrennsløper, senere både ekspertkommentator i NRK og langrennssjef for de norske langrennslandslagene.
Han har ofte sterke meninger om sporten og brenner virkelig for hele miljøet. Hvordan det skal utvikle seg og bevare det som er bra.
– Jeg tror den viktigste delen av å utvikle langløp er å se på skimiljøet som én stor familie og fjerne rivaliseringen mellom verdenscupen og landslagene og Ski Classics og profflagene.
– Vi er alle skikkelig glade i den samme sporten, bare forskjellige deler av den, og vi bør jobbe sammen for å gjøre den enda større og bedre.
Mange meninger og ideer om utviklingen av langrenn – Jeg skulle gjerne sett et arrangement i langløpssirkuset i et verdensmesterskap, og jeg vil gjerne se felles helger der man har både verdenscup og Ski Classics på samme sted.
– Hvorfor ikke ha en verdenscuphelg på Lillehammer under Birkebeinerrennet eller en minitour i Liberec under Jizerska?, spør Petter.
– Jeg tror også Ski Classics kan lære av FIS og andre skibegivenheter.
– Hvorfor ikke ha våre egne miniturer? Hvorfor kan vi ikke ha løp på kvelden og flomlys før hovedløpet? Vi bør fortsette å se på løp som Prato Piazza Mountain Challenge, som var en flott begivenhet, og se på flere to- eller til og med tre-dagers løp. Jeg vil også gjerne se mer av verden inkludert i både verdenscup og Ski Classics, ettersom jeg vet at den nye FIS-sjefen jobber med nettopp dette.
– Alt i alt tror jeg Ski Classics spiller en viktig rolle i langrenn og hele skimiljøet. Sammen med alpint og snowboard til en viss grad, er dette den eneste delen av sporten vår hvor amatørene kan gjøre det samme som de profesjonelle.
– Ski Classics er vinterens sykling og løping, med millioner av mennesker som går på ski i populære renn og i de samme løypene som brukes av de profesjonelle, og vi bør bruke det enda mer til vår fordel. Dette er folkes ski og skirenn.
– I årene som kommer vil jeg også gjerne se noen skøyterenn i Ski Classics. «Klassikere» skal ikke bety bare klassiske løp, men klassikere som vi ser i sykling. Derfor vil jeg gjerne se at løp som Engadin, Transjurassienne, American Birkebeiner, Skarverennet og mange andre blir en del av Ski Classics-kalenderen.
– Vi bør hylle hele sporten vår. Dette kan muligens føre til flere lag, flere verdenscup-utøvere og mer dekning i media, noe som vi er helt avhengige av.
Denne sesongen hadde Team Coop en spansk langrennsløper i laget sitt, Marta Cester. Petter sin tanke rundt akkurat dette er at han mener Ski Classics er en perfekt måte å få flere nasjoner involvert i vår fine idrett.
– Marta Cester er kjæresten til min gode venn, eller spanske bror som jeg kaller ham, Imanol Rojo. Hun er en av de beste skiløperne i Spania, og hun vant Marxa Beret – Spanias største langløps arrangement.
– Marta har ikke hatt et lag rundt seg som Imanol, så å ha henne med på laget har forhåpentligvis motivert henne. Nå, ettersom Covid-19-pandemien forhåpentligvis har kommet til en ny fase, kan hun gå flere skirenn i fremtiden.
Venter på godfølelsen Petter Soleng Skinstad søker alltid etter å vise hva han har i seg og ønsker å oppleve en dag, helst feler dager, der alt stemmer 100%.
– Jeg har hatt noen gode løp i Ski Classics så langt, men jeg føler ikke at jeg har hatt noen dager bedre enn 90 % av kapasiteten min. Forhåpentligvis kan jeg få ut de siste 10% neste sesong og ha noen dager hvor kroppen, hodet og utstyret mitt vil fungere 100% på samme dag.
– Som Team jobber vi med å utvide det, og vi har noen spennende planer. Vi har kanskje noen gode nyheter på vei denne høsten, men alt jeg kan si foreløpig er at jeg håper at Team Coop vil bli et større og bedre lag, og en viktig del av Ski Classics i årene som kommer, avrunder en engasjert Petter Soleng Skinstad.