Team Aker Dæhlie om den eventyrlige oppstartssesongen

av Ingeborg Scheve • 09.04.2023
LANGLESING: I løpet av den første sesongen til den private storsatsingen Team Aker Dæhlie har de levert en merittliste verdig et landslag: Derfor lykkes Team Aker Dæhlie.
LANGLESING: I løpet av den første sesongen til den private storsatsingen Team Aker Dæhlie har de levert en merittliste verdig et landslag: Derfor lykkes Team Aker Dæhlie.

Den private storsatsingen Team Aker Dæhlie ble lansert i juni. I løpet av teamets første sesong har de 37 utøverne levert en merittliste verdig et landslag: 

De tok medaljer i tre av fire verdensmesterskap med to medaljer fra ski-VM, to medaljer fra para-VM, en medalje i junior-og U23-VM. De tok også sammenlagtseieren i U23-verdenscupen i langrenn 2022/23 for kvinner, rulleskiverdenscupen for menn 2022 og Norgescupen distanse for menn, flere pallplasser og en rekke topp-10 plasseringer i verdenscupen, NM-gull og flere seiere i Ski Classics og andre profilerte skirenn. 

Team Aker Dæhlie er godt fornøyd med oppstartsesongen, men de ser potensial for enda mer. 

Langrenn.com tok en prat med daglig leder i Team Aker Dæhlie Knut Nystad om den eventyrlige oppstartsesongen og suksessfaktorene bak det unike satsingslaget. 

– Jeg er veldig glad for at vi lykkes så bra denne vinteren, men drømmer selvsagt om å ta et steg videre. Vi etablerte laget i juni og kom ikke skikkelig i gang før i august, sier 52-åringen som tidligere var smøresjef for det norske langrennslandslaget. 

Les også:
Skiforbundets tidligere hovedsponsorer satser på privatlag: Team Aker Dæhlie 
Dæhlie og Røkke redder det britiske landslaget

Se fakta om Team Aker Dæhlie, utøvere, budsjett og rammer lenger ned i saken

Hva betyr det for prosjektet og konseptet til Team Aker Dæhlie at dere får VM-medaljer og så mange tunge meritter dette allerede i lagets første sesong? 
– Vi er utrolig stolte over våre utøvere som har tatt medaljer i mesterskap og levert gode resultater. Vi er like stolte over resten av laget som har bistått på veien. Å skape resultater og store prestasjoner er lagarbeid, selv om utøverne stort sett må klare seg alene med startnummer fra start til mål. Når snøen smelter, er det resultatene som gir oss mulighet til å bygge videre. Vi er hele tiden nødt til å utfordre, utforske og videreutvikle, sier Nystad, og understreker suksess ikke må bli noen sovepute. 

– Team Aker Dæhlie ønsker å posisjonere seg som et inkluderende lag som går foran og som skaper resultater og prestasjoner gjennom handling. På den måten kan vår første sesong være starten på gode samarbeid med utøvere, trenere, ledere og samarbeidspartnere som deler drømmen om å videreutvikle langrennssporten vi alle er glade i. Vi har ikke alle svarene, men vi er nysgjerrige og gleder oss allerede til å komme i gang med neste sesong.

Saken fortsetter under

Patricija Eiduka sammen med trenerne Jostein Vinjerui og Hans Kristian Stadheim I forbindelse med verdenscupen i Davos 2022
Team Aker Dæhlie-talentet Patricija Eiduka fra Latvia vant U23-verdenscupen sammenlagt i vinter. Her sammen med trenerne Jostein Vinjerui og Hans Kristian Stadheim I forbindelse med verdenscupen i Davos like før jul.

Hva er nøkkelen til den eventyrlige oppstarten? 
– Vi skal være så ærlige å si at vi ikke startet fra scratch. Vi overtok jo to svært suksessrike lag: Team Telemark på allround langrenn og Team Koteng på langløp, og bygget et nytt lag rundt disse med GB Snowsport, NextGen og allroundsatsing for para i samarbeid med Beitostølen Helsesportsenter. Det skal nevnes at uten den unike støtten og samarbeidet med våre samarbeidspartnere hadde det vært umulig å legge ut på denne reisen. Men når det er sagt, så har vi utviklet. Vi har lagt en strategi for Team Aker Dæhlie som er helt unik sammenliknet med andre lag, både private og på landslagsnivå, sier Nystad til Langrenn.com, og utdyper: 

– Vi har et lag som består av løpere, trenere og støtteapparat som satser allround og/eller langløp, uavhengig av nasjonalitet, kjønn, alder, eller om de er OL- eller Paralympics-utøvere. Vi ønsker å fremstå som ett lag, og vi er opptatt av å tilrettelegge for alle uansett hvilke forutsetninger de har. Nøkkelen til at vi har lykkes, er at laget består av fantastiske ressurspersoner som brenner for langrennssporten og som har et sterkt ønske om å bli bedre. Dette koblet med engasjerte samarbeidspartnere gjør at vi kan leve ut drømmen om å bidra til positiv utvikling av en mer inkluderende og raus langrennssport.

Her forteller Nystad om filosofien bak Team Aker Dæhlie, hvilke ressurser og kompetansefelt de har vektlagt i støtteapparatet, verdien av å integrere de ulike grenene, utøvere og trenerteam på tvers av grupperinger i laget, og teamets forhold til landslagsmodellen.

Les også: – Legg ned junior- og rekruttlandslaget

Saken fortsetter under

Chris Jespersen - Astrid Øyre Slind Team Aker Dæhlie 2022
Den private storsatsingen Team Aker Dæhlie utfordrer landslagsmodellen på flere områder. – Helt nødvendig for framtida til langrenn, mener laget.

Kompetanse på tvers
Nystad poengterer at de har vært klare på å hente inn kompetanse til Team Aker Dæhlie fra flere hold, og at denne kompetansen kommer alle løperne til gode på tvers av grupper og satsingsområder. 

– Vi har et godt kompetanseteam i bunn, med slikt som medisinsk oppfølging, karriereveiledning, skiservice, smørere og trenere. De ulike fagfeltene har utrolig mye kunnskap og erfaring. Mangler vi noe, er vi aldri redd for å spørre andre som kan mer. Vi kobler kunnskap, kompetanse og erfaring sammen for at utøvere, trenere og administrasjon skal prestere og utvikle seg som ett lag, sier Nystad, og legger til at han håper andre vil se til deres modell. 

– Det er utrolig mye vi kan lære av hverandre om vi våger å innrømme at vi ikke har alle svarene selv. Gjennom å dele kunnskap og erfaringer får vi god utvikling for utøverne, men også for smørerne, trenerne og øvrig støtteapparatet. Drømmen er at vi blir kopiert av andre slik at flere får muligheten til å prestere.

Les også:
Teamkollega ga lagvenninna klart beskjed: – Du vil ikke bli god, du!

Saken fortsetter under

Isabell Valen fra Team Aker Dæhlie.

Stor frihet og mangfold
Videre trekker Nystad fram at den tilnærmingen som Team Aker Dæhlie har med ulike utøvere i samme lag, gir utøverne inspirasjon og unike muligheter til å utvikle sine egenskaper på flere arenaer. 

Verken langløpere eller parautøvere har historisk hatt noe bredt tilbud innenfor Skiforbundets landslagsstruktur eller gjennom forbundets utviklingstrapp. 

– Vi skiller ikke hardt mellom langløp og allround. Våre utøvere får sjansen til å satse på begge deler om de skulle ønske det, og flere av våre har tatt litt utradisjonelle veier. Astrid (Øyre Slind) har for eksempel vært innom skiskyting i tillegg til langløp- og langrennsatsingen, sier han. 

Isabell Valen og Kjartan Haugen fra Team Aker Dæhlie deltar både i allroundrenn og i langløp.

Nystad tror dessuten at alderssammensetningen med stort spenn mellom de yngste og de eldste utøverne i laget er en bonus. Det gir et mangfold i erfaringer og kompetanse som deles rundhåndet, så vel som motivasjon og inspirasjon, sier han, og trekker igjen fram parautøverne og Øyre Slind. 

– Astrid debuterte i VM og tok medalje der i en alder av 35 år. Hun er en fantastisk utøver som jobber hardt og målrettet, hun har gått en utradisjonell vei, og vi håper det kan bidra til å motivere både jenter og gutter, kvinner og menn til å fortsette lenge. Alder er kun et tall som ikke nødvendigvis hindrer sportslig utvikling.

Saken fortsetter under

Astrid Øyre Slind har gått helt til topps i både Ski Classics, VM og verdenscupen – i en alder av 35 år. Daglig leder i Team Aker Dæhlie Knut Nystad håper hun kan være en rollemodell og inspirasjon for utøvere i alle aldre.

Kan bli alternativ til landslaget 
Nå ser det ut til at Skiforbundet vurderer å skrote regelen om at utøvere som får tilbud om landslagsplass ikke kan representere landslaget hvis de først har takket nei til landslagsplass. 

En slik regelendring kan gi ytterligere vind i seilene for Team Aker Dæhlie og andre private satsingslag.

Hva vil det bety for Team Aker Dæhlie hvis Skiforbundet fjerner regelen om at man ikke kan representere landslaget hvis man først takker nei? 
– Det er jo en spennende mulighet for alle lag. Vi har jo som ambisjon om å gi våre utøvere en best mulig sportslig utvikling, og håper at våre løpere har lyst til å gå for Team Aker Dæhlie og representere kvalitetene og verdiene til laget vårt. Blir vi kjent for det, kan fjerning av den regelen gjøre at løperne i enda større grad ser på laget som et alternativ til landslaget. 

Er du bekymret for at man da kan undergrave landslagsmodellen ved å fjerne regelen? 
– Nei. Om det kommer flere lag som oss, vil det bare gi flere utøvere sjansen til å satse lengre, ikke minst vil det gi flere og bedre muligheter for kvinner og parautøvere. Det kommer alle til gode. Noen trenger mer tid på å utvikle sitt potensiale, sier Knut Nystad til Langrenn.com, og understreker at hovedmålet uansett er at flere løpere skal få sjanser. 

– Når det er sagt så skal vi ikke konkurrere med landslagene, heller samarbeide. Norges Skiforbund har en enorm kompetanse og fantastiske ressurser. Vi skal være et alternativ for de som ønsker det.  På slutten av dagen, så er vi i samme skifamilie og deler felles ambisjoner: nemlig å gi alle en mulighet til å delta og bli den beste versjonen av seg selv, samt utvikle skiglede og mestring gjennom livet for flest mulige. 

Saken fortsetter under

Parautøverne har en viktig og naturlig plass i Team Aker Dæhlie. – Det er utrolig mye vi kan lære av hverandre, sier daglig leder Knut Nystad.

FAKTA: Team Aker Dæhlie 
Hvem: Det er Kjell Inge Røkke i Aker og Bjørn Dæhlie som står bak det nye tilbudet for satsende langrennsløpere
Hva: Team Aker Dæhlie og satsingen BEYOND ble etablert i juni 2022.  Laget har som ambisjon å bidra til å videreutvikle langrennssporten, med et felles lag for utøvere fra alle grenene innen langrenn. På den måten ønsker Team Aker Dæhlie å trekke det beste fra både langløp og tradisjonelt langrenn så vel som paralangrenn, og gi de ulike grenene innen langrenn større mulighet til å samarbeide mot felles ambisjoner. 
Hvor: Basert i Norge, men med internasjonalt tilsnitt
Hvordan: For sesongen 2022/23 har Team Aker Dæhlie bestått av totalt 37 utøvere, fordelt på fem grupperinger

  • Langløp: 9 utøvere inkludert 2 parautøvere 
  • Allround: 10 utøvere 
  • Allround internasjonalt: GB Snowsport (Storbritannia) 7 utøvere inkludert 2 parautøvere, og en kvinnelig utøver fra Latvia (Patricija Eiduka, som vant U23-verdenscupen)
  • Allround para i samarbeid med Beitostølen Helsesportsenter: 4 parautøvere
  • Talentsatsingen Next Gen: 7 utøvere inkludert 3 parautøvere

Budsjett: Budsjettet for laget Team Aker Dæhlie og satsingen BEYOND var på 15 millioner kroner for det første året. 
Hjemmeside: https://www.teamakerdahlie.com/

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Landslagskollegaen: – Har rukket å glemme henne

    At det er 150 dager siden sist hun var sammen med landslagskollegaene, merkes godt: De har nesten glemt Kristine Stavås Skistad.
    av Ingeborg Scheve
    10.11.2024
  • Svenske langrennsstjerner i tottene på hverandre

    av Ingeborg Scheve
    10.11.2024
  • Sikter mot tidenes comeback

    av Ingeborg Scheve
    10.11.2024
  • Mister alle konkurranser i år 

    av Ingeborg Scheve
    10.11.2024
  • Avslører dialogen på bakrommet om VM-femmila 

    av Max Östlund og Ingeborg Scheve
    09.11.2024