Takker en bankraner for ”den nye” karrieren!
For Sandra Hanssons reise gjennom langrennsverdenen er ikke lik noen annen. Den nå 44-årige tobarnsmammaen har opplevd så mye spennende at det kanskje blir ei bok av alt til slutt.
Men akkurat nå nyter hun livet som småbarnsmamma hjemme i Uddevalla og takker en eks-jugoslav av en bankraner for at hun ble en av verdens beste langløpere på ski.
Lang og kranglete historie
Historien er både lang og kranglete, dessuten omgitt av død og raske vendinger.
– Jeg var med på juniorlandslaget og var et talent. Vi var fire løpere som ble plukket ut av den olympiske kommittéen i Sverige for å satse mot OL i 2006. Men etter en samling på Sognefjell 2001 ble jeg dårlig i magen. Det var antagelig noe med drikkevannet, og jeg fikk dårlige jernverdier. Men ingen fant ut av hva det var.
Sandra ville dog ikke gi opp karrieren, men hun kunne ikke satse for fullt og dro til Uppsala der hun begynte å studere til fysioterapeaut.
– I 1-2 år var jeg utenfor og man trodde at det var en parasitt. Jeg fikk jobb på Handelsbanken i Färgelanda i Dalsland og flyttet hjemover igjen.
– En dag på høsten ringte det på klokka i banken klokka 17,15. Det var i 2006, og det var en eks-jugoslav som ranet oss. Det merkelige var at min mamma også jobbet i bank og ble ranet to ganger.
Fra bankran til satsing i Oslo
For Sandra ble det slutten på bankjobben. Hun la ut sitt CV og fikk et jobbtilbud i Oslo.
– Jeg er jo en stor Norge-venn og takket være bankraneren fikk jeg nå en sjanse til å gjenoppta treningen i Oslo der jeg jobbet som controller. Til sesongen 2007 satset jeg omtrent 80 prosent og vant langdistansecupen.
Men det var i debuten i Vasaloppet som hun forstod at hun kunne bli riktig god i lange løp. Hun fikk ikke starte i elitegruppa, men SVT hjalp henne og så til at hun fikk muligheten.
– Jeg tok igjen Elin Ek og kjempet i toppen. Ble nummer fire og var nok den gladeste fjerdeplassen noen gang i Vasaloppet, sier Sandra Hansson som vant allerede i det andre forsøket i rennet.
– Jag var tidlig bra på staking, og jag hadde kanskje også kunne gjort comeback på landslaget. På Beitostølen gikk jeg jevnt med Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud, men det svenske forbundet syntes jeg var for gammel og jeg gikk ikke uttagningsrennene i Sverige.
SVT brøt da hun vant Vasaloppet
Sandra har også tydelig fått merke hvordan kvinneidretten har utviklet seg, spesielt i Vasaloppet.
– Det første året jeg vant brøt SVT sendingen da jeg var i Moraparken. Det var ikke populært, og året etter hadde jeg et helikopter hengende over meg hele veien på slutten. Den gangen hadde vi også bare en spurtpremie og halvparten av premiepengene som herrene fikk.
Bak triumfene i Vasaloppet lå det også en hemlighet. Sandra pappa var nemlig veldig syk med lungekreft, og hun gikk for ham.
– Da jeg overrasket og vant gråt jeg av glede. Det var da pappa, som av legene ikke var gitt håp om å leve lenge, sa at ”jag skal være med neste år også”. Og han var der igjen neste gang, og han levde faktisk et år til.
Den private kampen var hard og pappa døde bare fem dager før Sandra vant Jizerska Padesatka i Tsjekkia. Nå er også mamma borte, og hun bor alene med to små barn i Uddevalla.
– Det er en spennende og artig alder nå. Jeg har prioritert barna for denne tiden får jeg ikke tilbake.
Elsker Norge – har hytte på Lygna
Og Sandra elsker altså Norge. Hun representerte Strindheim IL, og hun hadde både Inge Bråten og Ole Thonstad som mentorer, samme personer som hjalp Petter Northug jr. I sesongen 2008/2009 var hun en del av det norske Team Mekonomen med Thomas Alsgaard, Hilde Gjermundshaug Pedersen og flere. Siden ble det Team United Bakeries.
– Idag har jeg hytte på Lygna, og jeg kjenner meg hjemme i Norge. Her har vi snø og fine forhold. Nordmennene er også så inkluderende og sosiale, mener løperen som altså ble tvinget til å slutte i 2001 for deretter å gjøre comeback i 2007.
Funderer på comeback
Og tro det eller ei: Et eller annet sted i hodet finnes det en tanke på et mulig comeback i langløpssirkuset. Sandra er nysgjerrig på hvor langt det skulle gå idag.
– Jag kjente meg kjempesterk på treningen her, og jeg tror at jeg lett skulle gå meg inn blant de ti beste.
I Sverige har hun for det meste konkurrert for Uddevalla IS, og hun har vokst opp i Bäckefors i Dalsland syd for Halden. Skigymnaset gikk hun i Torsby i årene 1996-2000. Sandra Hansson deltok også på ungdoms-OL i 1997 og har junior-VM i perioden 1998-2000 før hun ble syk. Det ble blant annet JVM-gull i stafett i Strbske Pleso i Slovakia sammen med Lina Andersson, Carin Holmberg og Mariana Handler.
Vasaloppstriumfene kom altså i 2008 og 2009. Hun var også nummer 2 i 2010.
SANDRA HANSSON
FØDT/ALDER: 1980 / 44 år
BOR: Uddevalla
YRKE: Siviliøkonom/eget firma. Jobber gjerne som langrennstrener med fokus på langløp/Vasaloppet
FAMILIE: Mamma til Alva 7 år og Elin 4 år
KLUBBER SOM AKTIV: Bäckefors IF, Bengtsfors Bois, Arvika IS, IFK Mora SK, Rustad IL, Strindheim IL
AVSLUTTET KARRIEREN: 2015
MITT BESTE MINNE FRA KARRIEREN: Å gli over målstreken og vinne Vasaloppet, det var stort. Gråt for første gangen i livet av glede.
Samt da jeg var matforgiftet døgnet før og klarte på en vilje å pushe meg slik at jeg vant Finlandialoppet og dermed sikret seieren i langløpsverdenscupen. Helt vilt, men jeg tok hjem seieren.
DETTE SAVNER JEG FRA MIN AKTIVE KARRIERE: Alle reisemål og naturopplevelser man besøkte under skisatsningen og alle herlige mennesker man møtte i skimiljøet. Å hele tiden jobbe med utvikling/evaluere/planlegge på forskjellige områder. Følelsen når man har dagen da kroppen er på topp og ”ustoppelig”, bare en liten utforbakke behøvdes for å være pigg og gå på fullt angrep.
En ren miks av glede og adrenalin. Også gleden av å være trener på sommerskiskoler og også se voksne skiløpere utvikle sitt potensial i sporet.
SLIK FØLGER JEG IDRETTEN IDAG: Jeg leser en del resultater på internett, men jeg sitter sjelden og ser rennene på TV/data. Fortsatt savner jeg idretten så det er litt slitsomt å se på rennene.
MINE HOBBIER IDAG: Jeg elsker å reise til hytta ”Vasahyttan” på Lygna. Jeg leier den ut på annonse iblant, men jeg er der så ofte jeg kan. Det er morsomt å være der med mine døtre og å leke i snø både med og uten ski på. Eller å være der uten mine døtre og å gå herlige skiturer både i fristil og klassisk. Jeg nyter av snø, stillhet og norsk natur.
På barmark liker jeg rulleski, løping, styrke, mountainbike og kajakk. Jeg setter pris på og prioriterer tid med familie og venner. Har akkurat kjøpt meg en campingvogn for campingliv på forskjellige plasser, det er trivelig å ha med kajakk/SUP så vi også kommer ut på hav og sjø.
Sandra Hanssons meritter:
- FIS Marathon Cup 2010-11
- Vasaloppet 2010
- Vasaloppet 2009
- Vasaloppet 2008
- Tartu Ski Marathon 2013
- Tartu Ski Marathon 2011
- König Ludwig Lauf 2011
- Jizerská padesátka 2011
- Jizerská padesátka 2010
- Finlandia Hiitho 2011
- Tartu Ski Marathon 2010
- Marcialonga 2010 og 2011
- FIS Marathon Cup 2008-09
- Birkebeinerrennet 2009
- Tartu Ski Marathon 2009
- VM stafett rullskidor Oroslavje 2007
- JVM stafett Štrbské Pleso 2000
Tre Worldgames-gull på rullskidor Oberhof 1999
EM-gull på rulleski Cervinio 1999
VM-sølv på rulleski Rotterdam 2000
21 SM-medaljer i langrenn, rulleski, fri-idrett og terrengløp (hvorav 11 gull).