Swix jubler over fluorforbudet
Det var Swix som hadde ansvaret for det felles smøreopplegget under bysprinten i Tallinn tirsdag kveld. Der ble det utelukkende brukt fluorfrie produkter.
– Dette blir det første verdenscuprennet der alle løperne har helt likt utgangspunkt med hensyn til smøring og preparering. Og det blir første gang der alle med 100 prosent sikkerhet går på fluorfri smøring, sier lederen for smøreteamet Morten Sætha i Swix til Langrenn.com i forkant av bysprinten i Tallinn.
Det blir ikke det siste fluorfrie verdenscuprennet: Onsdag morgen kom vedtaket om at både det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) nå innfører fullt fluorforbud på alle nivåer fra og med kommende sesong.
Det var Swix som hadde ansvaret for å teste produkter, stille med produkter og verktøy, samt organisere og overse fellessmøringen slik at alle ski ble renset, glidet og toppet på samme måte. Ingen nasjoner, lag eller løpere fikk preppe sine egne ski.
– Vi er vitne til et historisk øyeblikk, sa renndirektør i FIS Michal Lamplot da han overvar smørestasjonene før rennet i Tallinn.
Det er tredje gang at FIS gjør et forsøk på å fjerne alle giftige fluorstoffer fra sporten vår.
Se fakta om fluor og fluorforbudet nederst i saken
– Vår tids største kjemiske miljøtrussel
Swix jubler over vedtaket om fullt fluorforbud fra og med sesongen 2023/24.
– Det er ingen grunn til at skisporten skal fortsette å spre helseskadelige fluorstoffer i miljøet. Stoffene har fått betegnelsen Forever Chemicals og er av Europeiske myndigheter identifisert som vår tids største kjemiske miljøtrussel med betydelig helsefare for de som blir eksponert for dem, sier Christian Gløgård, forsknings- og utviklingssjef i Swix.
Swix stoppet i 2020 all produksjon og kommersielt salg av fluorholdig skismøring.
Inneværende sesong har Swix sine egne smørere reist verden rundt på skirenn uten fluor i bagasjen. Der nasjoner, lag og andre leverandører har fortsatt i samme spor med fluor under skiene, har Swix utelukkende brukt tiden på å utvikle, teste og selge inn fluorfrie produkter til resten av bransjen.
– De fluorfrie smøringsproduktene som vi tilbyr i dag er svært gode og er resultat av mange tusen timer med forskning og utvikling sammen med våre partnere. Vi er takknemlige for støtten vi har fått av Forskningsrådet de siste 10 årene. Det har muliggjort en økonomisk satsing som ellers ikke hadde vært mulig, og sikret at Swix og Norge fortsatt er ledende på smøringsteknologi, sier Gløgård.
De beste er best – også uten fluor
Tirsdagens kveldsrenn i Tallinn var en milepæl. For første gang siden fluoren gjorde sitt inntog på 80-tallet, gikk alle løpere på ski uten det giftige stoffet under skia.
– Rennet ble like underholdende for TV-seeren som om de hadde brukt fluor, og de beste viste at de fortsatt er best, uansett smøremetode, sier Gløgård.
Saken fortsetter under
Gjelder alle nivåer
Når det totale fluorforbudet nå innføres, altså fra og med sesongen 2023/24, vil det omfatte alle former for fluor. Totalforbudet vil gjelde for alle grener og konkurransenivåer i både FIS og IBU: Fra verdenscup og internasjonale mesterskap til alt av terminlistefestede turrenn, regionale og lokale renn i regi av klubber tilknyttet de nasjonale særforbundene.
FAKTA Fluorforbud
- I 2020 innførte EU et forbud mot langkjedede fluorforbindelser i konsentrasjoner over 25 ppm (partikler per million) fordi disse utgjør en risiko for helse og miljø.
- I november 2019 vedtok FIS et totalforbud mot produkter som inneholder fluor, spesifikt langkjedede fluorforbindelser av typen C6 og C8, i FIS-konkurranser på alle nivåer. Vinteren 2020 vedtok IBU det samme.
- Fluorforbudet skal håndheves blant annet med å skanne utøvernes ski for fluor med et håndholdt testapparat. Testapparatet har vist seg å være vanskelig å bygge, og så langt har ingen av prototypene fungert tilfredsstillende. Så iverksettingen av totalforbudet er utsatt til testapparatet fungerer. Dermed gjelder EUs regelverk med forbud mot produkter som inneholder C8-forbindelser inntil videre i FIS- og IBU-konkurranser.
- I forkant av fjorårssesongen lanserte FIS og IBU en tillitsbasert kontrakt der de de nasjonale forbundene signerte på at de ikke skal bruke C8-produkter. Denne videreføres for sesongen 2022/23.
- Fluor brukes i skismøring for å gi bedre glid, og dermed større fart. I noen føreforhold kan C8-produktene gi bedre glid enn fluorfrie alternativer og smøring med de fortsatt lovlige C6-forbindelsene. På den måten kan det å bruke produkter med de forbudte C8-forbindelsene gi løpere en urettmessig konkurransefordel.