Slik utnytter du tidligsnø
Denne uka åpnet Dombås Arena, i neste uke og framover åpner flere av de tradisjonelle destinasjonene med snøgaranti, og svenskene har allerede åpnet flere av sine destinasjoner med tidligsnø.
Les også: Her er det skiføre!
Norske, svenske og internasjonale landslag, private satsingslag og langløpslag er i gang med de siste forberedelsene til sesongåpningen i siste halvdel av november.
Det er fort gjort å la seg rive med når landslagsløperne og langløpsproffene legger ut om sine første snøsamlinger. Alfred Buskqvist i Ski Classics-laget Team Ramudden gikk for eksempel over 13 mil på første dag av sin første snøsamling i Bruksvallarna. Men er det lurt?
Erik Bråten i Topptrent.com, suksesstreneren bak Ragnhild Gløersen Hagas comeback på landslaget i år, er skeptisk til å kopiere elitens tidligsnø-økter blindt. Han advarer også mot å gå rett på de samme øktene som man kjørte før man la vekk skiene i våres.
– Øktene du kjørte i fjor vil koste mer nå i starten av sesongen. Siden du ikke er så inngått på ski ennå, vil all skigåing være uvant muskulært, i tillegg til at forholdene med mye lagret snø og kunstsnø kombinert med tøffe løyper gir ekstra belastning, sier Bråten, og understreker at det ikke er øktene det er noe i veien med:
– Øktene fra i fjor er fortsatt gode økter, men de koster mer i starten. Så pass på at du tar hensyn til det når du legger opp treningsplanen for starten av sesongen.
Saken fortsetter under
Tre typiske tabber på tidligsnø
Kort oppsummert er de tre typiske tabbene som følger: For mye, for fort eller for sakte og for brått, med for lite spesifikt grunnlag. I stedet handler det om å gå seg inn i sesongen, snarere enn å gå seg i senk den første tida på snø, poengterer Bråten.
Les mer: Tre typiske tabber på tidligsnø
Så med disse tre tabbene i bakhodet, hvordan legger du opp den første helga eller den første samlinga på snø? Bråten deler sine tips.
Utnytt den første tida på snø
Enten det er tidligsnø eller det første solide snøfallet av natursnø du skal gå på, anbefaler den erfarne langrennstreneren et klart hovedfokus med øktene: teknikk.
– Første bud for å få maks ut av de første øktene og den første tida på snø, handler om å konsentrere seg om teknikken. Dersom du «dasser på snø med staver» for å holde pulsen og intensiteten lav nok til å samle flest mulig timer på ski, får du ikke det utbyttet du ønsker fra tida du legger ned, sier Bråten.
– Nesten ingen i Norge er godt nok trent i langrenn til å gå i tøffe konkurranseløyper på relativt dårlige forhold med en teknisk minimumsflyt og samtidig holde pulsen nede på i1-nivå. Det er det vel nesten bare landslagsløperne og noen av løperne på de private satsingslagene som er gode nok til. I hvert fall nå i overgangen mellom barmark og snø, sier han, og forklarer videre:
– Prioriter heller å gå ordentlig på ski når du går på ski, altså at du må gå fort nok til å få teknisk flyt. Hvis det betyr at du må gå litt fortere enn rolig langkjøring, så gjør du det. Kutt heller ned på lengden av øktene dersom det trengs.
Back to basic
Når det gjelder teknikk, handler det om å begynne med det grunnleggende. Det er viktig både for å få tilbake den gode snøfølelsen, og for å ha et solid fundament i bånn når man begynner å legge inn hardere og mer spesifikk økter.
– Prioriter basis teknikkøvelser og gå mye uten staver. Det er ikke alltid det morsomste, men du har mye igjen for den jobben. Om du legger inn sekvenser på 10-20 minutter per skiøkt i starten, vil du svært raskt kjenne at snøfølelsen sitter igjen, sier Bråten.
Saken fortsetter under
Sørg for gode ski
Dårlige ski gir ikke bare dårlig humør. Det reduserer også treningsutbyttet både teknisk og fysisk. Så kom i gang med gode vaner helt fra første økt på snø, sier Bråten.
Han ser altfor mange som slurver i smørebua, og dermed skusler bort mye både treningsutbytte og skiglede.
– Prioriter god skiprepp. Riktig smøring for dagens forhold er mest kritisk i klassisk, der godt trygt feste er viktig for å bli teknisk trygg. Så det å legge ny smøring eller klister, samt rense opp glidsonene og kanskje legge litt frisk glider mellom nesten hver økt, betyr mye for treningsutbyttet, sier Bråten.
Han trekker fram at gode ski også er viktig for skøyteøktene. Da er det selvsagt god glid som gjelder og forutsetningene for det er rene glidsoner og jevnlig påfyll av glider, enten flytende eller hard.
– Pass på å rense skia jevnlig, uansett hvilken stilart du skal gå. Det er ofte mye rusk i løypa i starten som gjør gliden dårligere, så for å få en best mulig opplevelse både teknisk og mestringsmessig på skøyteøktene bør du rense opp glidsonene og kanskje legge litt frisk glider mellom nesten hver økt, sier Erik Bråten, og legger til:
– Dette kan fort bli litt jobb, spesielt tidlig på sesongen der forholdene i løypa ikke alltid er optimale. men det er verdt innsatsen når forholdene gjør skia raskt dårligere.
Erik Bråten, suksesstreneren bak Ragnhild Gløersen Hagas comeback på landslaget, var hovedtrener for det kanadiske landslaget i fire år, fram til etter OL i 2022. Bråten er fortsatt trener for Haga, men tilbyr også treningsveiledning gjennom Topptrent.com sammen med tidligere landslagstrener for Norge Geir Endre Rogn.