Tester skiene rødt for fluor, blir du disket og kan ikke anke: Slik skal FIS håndheve fluorforbudet
I mars kunngjorde det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) at det vedtatte fluorforbudet trår i kraft fra og med kommende sesong. Nå har FIS utviklet en protokoll for hvordan de skal kontrollere og håndheve totalforbudet: De som tester rødt for fluor blir disket, og avgjørelsen kan ikke ankes.
Se fakta om testprosedyre og måleverdier nederst i saken
FIS varsler at de nå vil innføre regelmessige fluorkontroller på verdenscuprenn denne vinteren. De vil også innføre fluorkontroll på U23- og Junior-VM kommende sesong. I tillegg kan fluorkontrollører fra FIS dukke opp på FIS-sanksjonerte konkurranser på alle nivåer.
I forkant av sesongstart, vil FIS gi smøreteamene flere muligheter til å teste utstyret til sine løpere slik at de kan forsikre seg om at skiene blir godkjent.
Les også: Slik fungerer fluortesteren
Slik skal fluorkontrollene gjennomføres
På verdenscuprenn vil fluorkontrollørene til FIS holde til i et eget telt i nærheten av målområdet.
Fluorkontrollørene til FIS vil sette opp tre stativer på utsiden av testteltet: Ett der ski som skal testes skal plasseres, ett der godkjente ferdigtestede ski plasseres, og ett der ski som ikke godkjennes plasseres.
Dersom et skipar ikke godkjennes, vil smøreteamet og utøveren det gjelder få beskjed. Utøveren eller smøreteamet kan da forlange å få se testresultatene som vil gjøre at utøveren blir disket etter rennet. Fluorkontrolløren må kunngjøre beslutningen, som ikke kan ankes.
I tillegg vil alle testdata fra konkurranser bli registrert og lagret i FIS database.
Juryen avgjør
Juryen for konkurransen mottar informasjon fra fluorkontrollørene, og tar en avgjørelse om disking og potensielle sanksjoner.
Saken fortsetter under
Norges fluorkoordinator om anke og sanksjoner: – Uproblematisk
I mai ansatte Skiforbundet tidligere smøresjef for langrennslandslaget Stein Ove Snesrud som fluorkoordinator på heltid for å sørge for at ingen norske utøvere blir tatt for ulovlig fluorbruk i landslagsdrakta. Overfor Langrenn.com skisserer han hvordan fluorkontrollen skal gjennomføres i langrennskonkurranser.
– For langrenn vil det fungere slik at det vil være flere maskiner i bruk samtidig, og flere funksjonærer som vil drive med å måle ski. Hvis en ski blir definert som rød, skal den måles en gang til. Det skal ikke være sånn at noen blir disket på grunn av en feilmåling, så det blir en dobbeltsjekk av alle røde ski, det er en forutsetning. Da er det en hovedansvarlig fra FIS som skal måle, og det er denne hovedansvarlige som skal kommunisere med juryen, forklarer Snesrud.
Han er ikke bekymret for at man ikke kan anke avgjørelser om disking på grunn av ski som slår ut på spor av fluor.
– At juryavgjørelsen ikke kan ankes, det er helt vanlig med juryavgjørelser. Slik er det jo også når noen for eksempel blir disket i sprint. De kan be om å få se det etterpå, men juryen går ikke tilbake på den avgjørelsen, sier Snesrud.
Les også:
Fluorforbudet: – Vi garanterer bare grønne ski
Vil FIS kunne garantere at ingen som stiller med lovlige produkter på skiene skal bli disket, eller at ingen skal kunne slippe igjennom med fluor under skiene?
– Utfra de diskusjonene vi har hatt med FIS i det siste, så føler jeg meg ganske trygg på det.
Men Snesrud innrømmer at han likevel er svært spent på hvordan testingen og testprosedyrene vil fungere i praksis når verdenscupen starter i november.
– Jeg er veldig spent på hvordan dette vil fungere i praksis. Jeg håper og tror det vil gå bra. Men jeg er veldig spent, det er jeg, og det tror jeg det er mange som er, sier den tidligere smøresjefen til Langrenn.com.
Ser du for deg at innføringen av fluorforbudet kan bli utsatt enda en gang?
– Nei, det tror jeg ikke skjer nå. Programvaren i fluortesteren er blitt oppdatert enda en gang nå i slutten av juli etter de testene vi hadde før ferien. Hvis de har justert det vi har gitt tilbakemelding om, så er vi der at testeren holder mål.
Saken fortsetter under
Fluorforbudet er nedfelt i FIS regelverk, som «Rule 222.8 of the ICR». Der står det at all fluorholdig smøring og preppeprodukter er forbudt for alle FIS grener på alle nivåer. Fluorholdige produkter kan gi en konkurransefordel, og bruk av slike i konkurranser vil føre til diskvalifisering. Ski som er produsert med fluor som en del av sålematerialet vil ikke lenger være tillatt brukt i konkurranser.
Fluorforbudet ble vedtatt allerede i 2019, men iverksettingen har vært utsatt en rekke ganger fordi testapparatet som skal brukes til å kontrollere utøvernes ski ute på arenaene ikke har vært pålitelig. Nå skal dette være på plass, og dermed innføres altså totalforbudet fra og med sesongen 2023/24.
FAKTA: Testprosedyre og måleverdier
- Teste en ski fra hvert innleverte par
- 0-1 GRØNNE poeng, gå videre til neste poeng, opp til tre poeng
- Dersom fluorkontrolleren finner mer enn ett punkt/sted på skien som slår ut for fluor, vil de fortsette å teste flere punkter/steder og så mange som de trenger for å bekrefte resultatet. Dersom en ski slår ut for fluor på tre eller flere steder, blir utøveren disket.
- Kontrollørene plasserer godkjente ski på merket GRØNT stativ, der utøveren kan hente dem.
- Kontrollørene plasserer ikke-godkjente ski på merket RØDT stativ. En representant fra det aktuelle forbundet/smøreteamet kan be om å få se data fra målepunktene etter rennet
(Kilde: FIS Document Library)