Slik har Marcialonga revolusjonert langrenn

av Ingeborg Scheve • 23.01.2023
Søndag 29. januar arrangeres Marcialonga for 50. gang. Klassikeren i Nord-Italia er rennet som framfor noe annet har vært en pådriver for utvikling og innovasjon i langrenn.

Langløpsveteran Anders Aukland setter Marcialonga, den første av de fire Grand Classics i langløpsserien Ski Classics, i perspektiv som en pådriver for utvikling og innovasjon i langrenn.  

Marcialonga har preget 50 år er et halvt århundre. Langrennssporten har endret seg radikalt i løpet av den tida, både med hensyn til utstyr, trening, teknikk og taktikk. 

– Marcialonga kanskje det skirennet som mer en noe annet renn har vært med på å utvikle skisporten, sier Anders Aukland til Langrenn.com, og utdyper: 

– Det var i Marcialonga man først begynte å starte på ski uten feste, og å stake opp motbakker der man før ville gå diagonal. Årsaken er jo at rennet innbyr til det: den slake traseen med målgang med en motbakke, og de store føreforandringene i Marcialonga, sier Aukland.

Han poengterer at føret på starten i Moena klokka 08.00 er ganske annerledes enn det er i stekende sol opp motbakken Cascata inn mot mål tre-fire timer senere. 

– Disse forutsetningene gjorde at noen løpere la om treningen sin en hel del: de så hvor viktig det var å stake intervaller og kjøre hardøkter i motbakker. For de som lå lengst framme, startet denne utviklingen fra 2003, da Jørgen Aukland ble den første til å vinne Marcialonga på blanke ski. 

Saken fortsetter under

Jørgen Aukland vant Marcialonga 2003.

Innovasjon og utstyrsutvikling
Marcialonga har bidratt til innovasjon og utstyrsutvikling på flere plan: ski, staver og skisko, så vel som drikke- og ernæringssystemer, taktikk og teknikk. 

– Med trange løyper og høy fart gjennom byer og under bruer, gir høyere sko med mer støtte både mer kontroll ogbedre balanse. Derfor begynte en del løpere tidlig å bruke duathlon sko i Marcialonga, forteller Aukland, og fortsetter:

– Drikkebelter med slange som plukkes opp eller droppes underveis ble gjort her. Det samme med lange staver. Skøytestaver ble testet ut, og viste seg å gi fordel i siste motbakken.

Lagtaktikk ble også veldig synlig og vanlig i Marcialonga før det ble brukt i noe annet skirenn.

Jørgen Aukland, Jerry Ahrlin og Tord Asle Gjerdalen er de jeg mener har vært pionerer på disse endringsområdene.

Saken fortsetter under

Tord Asle Gjerdalen har vunnet Marcialonga tre ganger, og er en av de som har den 70km lange klassikeren i Nord-Italia som ett av vinterens desidert største høydepunkter. Det skyldes ikke minst den unike stemningen.

Les også: 
Aukland: – Marcialonga har utviklet langrennssporten

Verdens mest avanserte snøproduksjon
Klimaendringene med stadig varmere vintre, mindre snø og større fare for snømangel har bidratt til innovasjon innen snøproduksjon. Også her har Marcialonga vært en pådriver for utvikling. 

Marcialonga ble arrangert første gang i 1971, og det er bare tre ganger rennet ikke har blitt gjennomført: 1975, 1989 og 1990. Samtlige av disse gangen var det snømangel som stoppet rennet. 

Nå har rennarrangøren investert i bransjens mest avanserte snøproduksjonsutstyr, og har lagt inn en økonomisk buffer for å ta høyde for de skyhøye strømprisene. Tidligere i høst gikk rennlederen ut og garanterte at den 70 kilometer lange klassikeren vil bli snølagt og gjennomført uansett naturlig snøfall. 

Les også: 
Marcialonga frykter tidenes dyreste skirenn: – Vi har ingen plan B

I år arrangeres Marcialonga altså for 50. gang. Starten går søndag 29. januar klokka 0800. 

FAKTA: MARCIALONGA – Ski Classics Pro Tour – Event 7
Dato:
 29.januar, 2023
Distanse: 70km Klassisk 
Sted: Trentino, Italia
Start: Kvinner klokka 8:05 CET / Menn klokka 8:00 CET 
Antall SC spurtpriser: 2
Spurtpris 1: Canazei
Spurtpris 2: Predazzo 
Antall SC klatringer: 1
Klatring: Cavalese 

Alt av detaljer og informasjon om Marcialonga finner du på skiclassics.com

Som medlem på Langrenn.com har du alltid full tilgang til alt innhold på nettsiden, og du kan du se alle Ski Classics arrangementene direkte akkurat når og hvor det passer deg, kommentert på engelsk av langløpsmiljøets egne ekspert og eksklusive gjester. 

I tillegg til langrenn.com, har du som medlem også full tilgang til alt av innhold på vår svenske vintersportportal langd.se, vår finske nyhetsside maastohiihto.com, og vår nylig lanserte internasjonale langrenns- og langløpsportal ProXCskiing.com.  

Er du ikke medlem ennå? Registrer deg HER.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Utklassing: – Det er et tradisjonelt Therese-løp

    Therese Johaug stakk tidlig og var totalt overlegen på 20-kilometeren. Bak henne var det derimot en thriller om resten av pallen.
    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Mister flere verdenscuprenn: Tandrevold ute på ubestemt tid

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Tidenes thriller: Tre centimeter skilte etter 20 kilometer

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Nye stjerneforfall til 20-kilometeren på Lillehammer

    av Langrenn.com
    08.12.2024
  • Startlister og starttider søndag

    av Langrenn.com
    08.12.2024