Ski Classics: Bærekraft og å reise mindre er nøkkelen

av MÅRTEN LÅNG • 21.07.2023
For noen uker siden ble konkurransekalenderen for Ski Classics presentert. David Nilsson, Ski Classics-sjef, forteller om tankegangen bak sesongens program.

– Nøkkelen til sesongens kalender er å skape fleksible og logiske løsninger for teamene, i tillegg til å minimere antall reiser, sier Nilsson.

9.desember starter vinterens Ski Classics-sesong. Dette i Bad Gastein, Østerrike. Vi får en kickstart på sesong XV av Ski Classics, for like etter sesongstart venter hele fire konkurranser i løpet av ni dager. 

Drøye fire måneder senere avsluttes sesongen med Janteloppet i Midt-Norge. 

Men, hvorfor ser konkurranseprogrammet ut som det gjør? 

– Vi har en veldig klar idé når vi jobber med kalenderen vår. Planen er at vi starter i Sør-Europa, så jobber vi oss nordover, sier Ski Classics-sjef David Nilsson. 

Det er flere årsaker til denne ordningen.

– For det første handler det om å belaste miljøet minst mulig, dette gjøres ved å reise mindre. Bærekraft og miljø er en nøkkel i alt vi gjør, forteller Ski Classics-sjefen.

Nilsson mener at det er en fordel å reise nordover steg for steg. 

– Det handler om å spare kostnader der man kan for lagene. Bussene lagene bruker, kan bli værende i Sør-Europa i desember og i januar før turen ruller mot Skandinavia fra midten av februar til finalen 13.april, forteller han. 

Les også: Her deles det ut sprint-og klatrepoeng i vinterens Ski Classics-løp

Snøforholdene er også et element i planleggingen, også dette handler om bærekraft. 

– Vi har også tatt et aktivt valg om å starte sesongen vår et stykke ut i desember, for å så fortsette til midten av april. Hvorfor slite med kunstsnø i november/desember når vi kan ha sol og perfekte forhold på natursnø i april? Dette er en viktig del av vårt bærekraftsarbeid, sier Nilsson. 

Konkurransekalenderen for kommende sesong byr på noen endringer sammenlignet med forrige sesong. 

– Vi ønsker dynamikk i kalenderen. Som for eksempel i Tour de France, der har de ikke Alpe d’Huez-etappen hvert år. Vi ønsker litt variasjon sammen med våre fire Grand Classics-løp (Marcialonga, Jizerska50, Vasaloppet og Birkebeinerrennet) som har stått på programmet hele sesongen, påpeker Nilsson.

For å ivareta økonomien vil den kommende Ski Classics-sesongen inneholde flere arrangementer. 

– Vi øker fra 14 til 15 arrangementer, men det vi jobber mest med er å se på antall arrangement-helger. Der utvider vi fra ti til elleve. Det er mest fordelaktig, både økonomisk og logistisk, med konkurranse både på lørdag og søndag. Men, det må heller ikke bli en tung belastning for utøverne. Det er viktig at vi har en god balanse, avslutter David Nilsson. 

Les også: Alt om det nye Ski Classics-konseptet

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Skistad og to skiskyttere tatt ut til verdenscupen på Lillehammer

    Kristine Stavås Skistad og to lynraske skiskyttere er blant de nesten 50 utøverne som er tatt ut til verdenscupen i langrenn på Lillehammer til helga.
    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Stjernelaget fra sesongåpningen får ny tillit: Dette er troppen til IBU-Cupen på Geilo

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Emil Iversen åpner opp om ny smell: Skal hjem og søke hjelp 

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Fjerner uskreven regel

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • – Jeg får mye mer respekt

    av Ingeborg Scheve og Max Östlund (video)
    01.12.2024