Nå strømmer ungdommen til Birken

av Ingeborg Scheve • 06.03.2024
Men det er ikke merket de jager: Det ungdommen deler fra trening og forberedelser viser mer nikkers og bollestopp enn lycra og laktatverdier.

Helt siden pandemien har Birken opplevd tydelige endringer: Både i hvilke aldersklasser i Birkebeinerrennet som vokser mest, og i motivasjonen for å gå det 54 kilometer lange turrennet fra Rena til Lillehammer. 

– Det vi ser er at, de yngste aldersklassene er de som vokser mest, sier kommunikasjons- og markedsansvarlig i Birken Randi Bolstad til Langrenn.com, og utdyper: 

– De største klassene i Birkebeinerrennet har de siste årene tradisjonelt vært 45+, men i år er de store klassene blant de unge voksne i alderen 25-40 år. Spesielt gledelig er at den største kvinneklassen er K25, altså de fra 25 til 30 år.

Bolstad trekker fram at utviklingen mot at de yngste klassene har vært tydelig helt siden pandemien, men at det er spesielt hyggelig at denne aldersgruppen fortsetter å vokse. 

– Vi har flere deltagere i alle klasser med unntak av M40-45. De yngste klassene er de som vokser mest, samtidig som vi har 40 prosent debutanter, så det viser også at de unge som gikk i fjor får med seg sine venner i år, og det synes vi er veldig stas, sier hun. 

Les også: 
Jubeltall for Birken: Mot dobling i antall deltakere i 2024

Søker ekte opplevelser og fellesskap
Bolstad ser ikke bare en endring i hvem som vil gå Birken. Hun opplever også at det er en endring i den motivasjonen for å delta i Birken. 

Mens mange forbinder Birken med mye fokus på merkekrav og tider, ser hun det et tydelig skifte de siste årene, og at dreiningen ser ut til å komme med ungdommen. 

– Nå ser vi at deltakerne, og særlig de unge deltakerne, i mye mindre grad oppgir at resultater og rangering er motivasjonen for å sette seg Birken som treningsmål. Det er en tydelig endring fra tidligere. Før var det mye mer fokus på merket, merkekrav, tider og plasseringer, sier Bolstad.

Hun har inntrykk av at det er andre verdier som trekker de unge til Birken.  

– Det vi hører fra de unge, er at de ønsker seg det som er ekte og jordnært, slik som å gå i fjellet på villsnø og tradisjonelle norske opplevelser. Og de vil gjøre det sammen med andre, sier Bolstad, og fortsetter: 

– Mange av dem er veldig aktive i ulike sosiale medier, og vi ser fra innleggene de deler om forberedelsene sine mot Birken at det er skiturer der man tar seg tid til å stoppe og kjøpe seg skillingsboller på stuene i Marka. 

Merket henger fortsatt høyt
Selv om Bolstad nå ser en tydelig utvikling vekk fra fokuset på resultater, er det likevel ingen tvil om at merket fortsatt henger høyt og er en motivasjonsfaktor for mange. 

– Det vil alltid være de som er opptatt av merket, og som trigges av å klare merket. Det er jo mye av det som kjennetegnet de fra 40 og oppover, men som nå i mindre grad ser ut til å være det viktigste for de yngre. Men mange av de som begynner å gå Birken, ønsker etter hvert å sette seg nye mål. Der ser vi at for en del av dem, så er merket nettopp et slikt mål, sier Bolstad, og legger til: 

– Dessuten er jo merket er jo en egen tradisjon som Birken har, og som gjør Birken annerledes enn andre arrangementer. 

Birkebeinerrennet arrangeres lørdag 16. mars. Det 54 kilometer lange turrennet fra Rena til Lillehammer arrangeres i år for 84. gang. Siden det første Birkebeinerrennet i 1932 har over 400 000 gjennomført rennet. 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Skuffet Ingvild Flugstad Østberg: – Nå er ikke VM realistisk

    Innser at VM på hjemmebane henger i en veldig tynn tråd. Men Gjøvik-jenta klamrer seg til håpet.
    av Ingeborg Scheve
    06.11.2024
  • Ble «Årets gjennombrudd» – 7 år etter debuten 

    av Ingeborg Scheve
    06.11.2024
  • Tvinges til å avslutte snøsamling

    av Ingeborg Scheve
    06.11.2024
  • Skiforbundet lander millionavtale

    av Ingeborg Scheve
    06.11.2024
  • Team Ragde Charge – Pro Team presentasjon Season XVI 

    av Langrenn.com i samarbeid med Ski Classics
    06.11.2024