– Det finnes ingen grenser for hvor mye jeg kan trene

av Ingeborg Scheve • 17.09.2024
Stina Nilsson 2024
Hun har vunnet gull i både OL og VM, og tatt utallige verdenscupseiere. Men hvor god er Stina Nilsson som langløper?
Hun har vunnet gull i både OL og VM, og tatt utallige verdenscupseiere. Men hvor god er Stina Nilsson som langløper?

Når startskuddet går for Klarälvsloppet på søndag, sesongens viktigste oppkjøringsrenn, er det spesielt en debutant som ikke vil gå under radaren: Stina Nilsson.  

I april kunngjorde den svenske skistjernen at hun vraker skiskyting til fordel for langløp og Ski Classics. Den svenske skistjernen var headhuntet til brødrene Auklands langløpslag Team Ragde Charge. 

31-åringen har brettet opp ermene tvert, og tok tak i den enorme treningsjobben som skal til for å bli klar til å stake mil etter mil i konkurranse allerede i midten av desember. 

Selv føler Nilsson at hun har tatt store steg allerede. 

I Klarälvsloppet til helga får hun de første svarene på hvordan hun ligger an mot konkurrentene. Det ni mil lange rulleskirennet fra Uddeholm til Karlstad i Sverige anses som høstens kanskje viktigste enkeltøkt for langløpseliten. 

Starten for kvinner elite går klokka 0905 på søndag 22. september. I fjor var vinnertida i dameklassen tre timer, 53 minutter og ni sekunder. Langløpsferskingen har respekt for øvelsen. 

– Jeg har aldri gått ni mil i konkurranse før. Det blir en bra realitetssjekk på hvordan jeg ligger an mot de andre, og hva jeg må trene mer på inn mot sesongstart, sier Stina Nilsson til Langrenn.com.

For til tross for spekulasjoner og rykter om comeback i tradisjonelt langrenn til VM i Trondheim, er det Ski Classics og langløp som er den svenske skistjernens eneste fokus. Overfor Langrenn.com er hun klokkeklar: 

– Jeg kommer ikke til å gå flere renn i tradisjonelt allround langrenn. Det er et avsluttet kapitel. 

Det kapitelet fylte Nilsson imidlertid til randen før hun satte punktum: I løpet av sine seks år på seniornivå i langrenn tok hun fem OL-medaljer, derav ett gull, to sølv og to bronse, samt sju VM-medaljer: to gull og fem sølv, og hun ble hele Sveriges langrenns-yndling. Som skiskytter var hun på pallen to ganger i verdenscupen, begge ganger i stafett. 

Les mer: Stina Nilsson: – Mitt eneste fokus er langløp og Ski Classics  

Saken fortsetter under

Video: Team Ragde Charge

– Det finnes ingen grenser for hvor mye jeg kan trene
Men siden april har Stina Nilsson altså lagt vekk børsa, og konsentrert seg utelukkende om langløp. Overgangen har vært over all forventning. Hun byttet fordi hun var nysgjerrig på langløp, og kjente at det trigget henne. 

Men at hun skulle digge det så rått, hadde hun ikke forventet. Den svenske skistjernen stortrives i det norske langløpslaget. 

Hvor mye trener du sammen med resten av Team Ragde Charge, og hvor mye trener du alene? 
– Vi har samlinger med Ragde en gang i måneden. Det er artige samlinger, med god stemning og høy treningsmoral. Det er en veldig bra gjeng, der alle vil framover. Mellom samlingene trener jeg fortsatt en del sammen med samboeren min (skiskytteren Emil Nykvist, journ.anm.) og mye alene. Men jeg trives godt med å trene alene. 

Forrige uke ble det også klart at Nilssons samboer Emil Nykvist har signert med et langløpslag denne sesongen. 

Les mer: – Har ikke sagt noe til landslagstreneren

– Det jeg har lært så langt, er at jeg ikke bare kan la motivasjonen styre når det kommer til treningen. Da kan det lett bli for mye. I min verden finnes det nemlig ingen grenser for hvor mye jeg kan trene, men kroppen har sine begrensninger. Så det gjelder å klare å skille hva hodet mitt tåler, og hva min kropp fysisk tåler, sier Nilsson ivrig, og utdyper: 

– Det er jo en balansegang som alle toppidrettsutøvere må lære seg. Men jeg har stor respekt når det gjelder spesielt de lange stakeøktene, og den store belastningen de gir på for eksempel ryggen og albuene. 

Det høres ut som at du kanskje har gått på en LITEN smell der etter overgangen?
– Ja, absolutt. Det ble LITT mye av alt på den første samlingen med laget. Det er jo veldig lett å bli motivert når man ser hvor mye Ragde-gutta staker. Så jeg har måttet tilpasse treningen til meg og der jeg er nå, sier Nilsson, og ler. 

For å få inn tilstrekkelig med mengdetrening og lange nok økter på riktig intensitet, har Nilsson lagt inn en vesentlig andel sykling. Det har gitt henne en liten aha-opplevelse på kjøpet. 

– Jeg har aldri syklet så mye før, så det har vært skikkelig kult. Jeg er blitt kjempeglad i å sykle og veldig bra på sykkel i sommer. Men det er jo typ kjempenyttig når jeg skal bli god til å stake, sier Nilsson selvironisk. 

Trener du mer nå som langløper enn du gjorde som skiskytter?
– Ja det gjør jeg. Det er vanskelig å si akkurat hvor mye mer, for jeg er bare så vidt i gang med langløp. Vi bolklegger treningen mye, så eksakt timetall og prosenter vet jeg først når jeg har kjørt en hel sesong. 

Les også: Norsk trenerveteran skal få fart på Stina Nilsson

Saken fortsetter under

Stina Nilsson - Oslo-Bergen 2024
Inn i det ukjente: Stina Nilsson har vært nøye på å tilpasse treningen til seg og der hun er nå. Søndag debuterer hun som langløper for Team Ragde Charge, og innrømmer at hun er usikker på hva hun kan forvente og hvor hun står mot konkurrentene. Foto: Team Ragde Charge

Skiskyting var et større steg
Nilsson opplever imidlertid at steget fra skiskyting til langløp kjennes mindre enn fra tradisjonelt langrenn til skiskyting. 

– Det er store forskjeller mellom alle de tre idrettene, men skiskyting skiller seg mest fra de to andre. Det er ikke minst fordi skiskyting er mye mer trenerstyrt. Der er det mye mer at alle gjør det samme, samtidig, og at alle på landslaget har samme opplegg, sier hun, og fortsetter: 

– I langløp er det flere lange økter og mer staking enn i tradisjonelt langrenn, men jeg føler at overgangen til skiskyting til langløp er lettere enn fra langrenn til skiskyting, sier hun. 

Se også: Dette er Stina Nilssons karriere i langrenn og skiskyting  

Saken fortsetter under

Stina Nilsson of Sweden after the women's 15 km individual was cancelled due to heavy fog during the IBU World Cup on February 29, 2024 in Oslo.
Stina Nilsson opplevde overgagen fra langrenn til skiskyting som større og mer brutal enn overgangen fra skiskyting til langløp. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Fikk Aukland til å heve øyenbrynene
Langløp er noe Nilsson har drømt om lenge, og som har vært en del av hennes overordnede plan for karrieren. 

– Det er en utfordring som trigger meg. Jeg gikk over til langløp fordi det i min verden alltid har vært en drøm å kunne prøve alle tre, altså tradisjonelt langrenn, skiskyting og langløp. Det føles litt som å kaste seg på dypt vann, men jeg spekulerer ikke hva som er lett eller vanskelig, sier hun ivrig. 

At overgangen skjedde i år, handler om timing, magefølelse og litt tilfeldigheter.

I vinter slengte Stina Nilsson med på et par lokale langløp, og vant dem begge med knusende margin. 

Det registrerte Jørgen Aukland, leder av Team Ragde Charge. Han tilbød henne en plass i laget, og Nilsson slo til. Nå er ringreven spent på hva hun kan få til, både denne vinteren og på sikt.

– Stina har en ekstremt spennende bakgrunn. Hun har erfaring, fysiske forutsetninger og er god taktisk. Vi ønsker å legge alt til rette, og hjelpe Stina til å få ut sitt potensiale i Ski Classics der Vasaloppet er det store målet på sikt, sier han til Langrenn.com.

Per nå er Nilsson eneste kvinne i Team Ragde Charge. Det er et resultat av lagets bevisste målsetting. 

– Vårt fokus er å vinne skirenn. Vi er på start for å vinne skirenn, og nedprioriterer derfor lagkonkurransen, sier Ragde-sjefen, og legger til: 

– Vi er i dialog med et par andre kvinnelige løpere som kan være aktuelle, men foreløpig er Stina den eneste. 

Og kommende søndag debuterer altså den svenske skistjernen i drakta til Team Ragde Charge. Stina Nilsson går neppe under radaren i Klarälvsloppet. 

Det ni mil lange rulleskirennet fra Uddeholm til Karlstad starter klokka 0900, og sendes direkte på TV i flere kanaler. Mer om det finner du HER

Klarälvsloppet W 2023
Klarälvsloppet på søndag blir Stina Nilssons første forsøk på ni mil. Starten går klokka 0900. Foto: Klarälvsloppet

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Rett til skogs i 60 kilometer i timen

    En tom gel-pakke sendte henne på hodet ut av Birken-løypa og til skogs i 60 kilometer i timen, inn på operasjonsstua og ut i en rullestol. Nå er hun tilbake, mer motivert og med nytt norsk lag i ryggen.

    by Ingeborg Scheve

    11.10.2024
  • Raser mot landslagsledelsen: – Gnient

    by Ingeborg Scheve

    11.10.2024
  • Danish Skimarathon Team – Pro Team presentasjon Season XVI 

    by Ingeborg Scheve

    11.10.2024
  • Hvordan drikker du i løp og på trening?

    by Kjell-Erik Kristiansen

    11.10.2024
  • Johaug økte formuen kraftig: – Det er lønnsomt å få barn

    by Ingeborg Scheve

    10.10.2024