«Metter» skiene med fluor mellom renn?
I forkant av inneværende sesong innførte det internasjonale ski- og snowboardforbundet totalforbud mot fluor på alle nivået, fra verdenscup til kretsrenn, turrenn og langløp. Det er ingen hemmelighet at det er synlig større skiforskjeller i vinter.
Et spesifikt rykte er at enkelte skal utnytte tida mellom renn til å «mette» skiene med fluor for så å rense dem og smøre fluorfritt i forkant av renn, i den hensikt å ha glede av/ konkurransefordel av denne «grunnpreppen» i renn uten å teste rødt før start. Stemmer det? Og er det lov?
Dette er andre av to artikler om fluor og langløp. Se også den første artikkelen: Det spekuleres i at det sjelden testes for fluor i langløp
Se fakta om fluorforbudet, bakgrunn og innføring nederst i saken
Saken fortsetter under
Tidligere smøresjef i det norske langrennslandslaget Stein Olav Snesrud, har i snart et år vært fluorkoordinator i Skiforbundet. Han har også jobbet tett med FIS i flere år i forbindelse med innføringen av fluorforbudet, utprøving av maskinen som brukes til å teste utøvernes ski for spor av fluor ute på arenaene.
Snesrud har fått med seg at det snakkes om denne formen for «fluormetting» i miljøet, men er usikker på om det vil ha noen effekt praksis. Dessuten er det ikke lov, mer om det lenger ned i artikkelen.
– Hvis de faktisk har renset vekk fluoren så grundig at de ikke tester rødt, så er det ikke fluoren du har effekt av. Da har de bare brukt fryktelig mye tid og penger. Den effekten de eventuelt oppnår, tror jeg de kunne oppnådd uten fluor ved å bruke riktige produkter og påleggingsmetoder.
Snesrud mener også det å kjøre på med fluor på skiene mellom renn er en risikabel strategi.
– Det er så lite som skal til for å bli tatt at hvis du jobber med fluor mellom konkurransene, så vil du sannsynligvis gå på en smell i løpet av sesongen, sier han, og poengterer at det jobbes løpende med testrutiner.
– For at det ikke skal spekuleres i bruk av fluor mellom konkurranser er testregimet viktig. Det jobbes med å kontrollere så mye som mulig, og både FIS og Ski Classics må evaluere og forbedre sine testsystemer kontinuerlig.
Derfor håper Snesrud at dette ikke gjøres i utstrakt omfang. Han mener det kan være andre årsaker til at det nå er forskjeller på skiene og gliden, og at forskjeller i skiparken til de ulike teamene nå blir tydeligere uten fluor.
Noen team og smørere har gjort bedre research i sesongene før i år, og har mer kunnskap og erfaring om hva som fungerer både av produkter og ikke minst metoder.
– Det viser seg at hvilke metoder man bruker for pålegging er blitt ekstremt viktig for resultatet, og at det er mye viktigere med de nye fluorfrie produktene enn det var med de fluorholdige. Dette er noe vi tester veldig mye på, sier Snesrud.
Les også: Hva skjedde med Team Aker Dæhlie?
Saken fortsetter under
Litt som doping, men ikke helt
På mange måter likner fluorforbudet på dopingbestemmelsene: Det regulerer substanser man anser som helse-/miljøskadelig, og som kan gi konkurransefordeler.
Langløpere som Langrenn.com har snakket med, etterlyser derfor mer kontroll mellom løpene.
– Hva gjør kontrollørene? Er de inne i smørebodene og sjekker hva som blir brukt? Dukker de opp uanmeldt på trening, undrer de.
Les også: Brukes det fortsatt fluor i skienn?
Snesrud forklarer at det ikke er aktuelt, ettersom at det å bruke fluor ikke er nøyaktig det samme som å drive med doping.
For selv om fluorforbudet har fellestrekk med dopingreglene, er det er også vesentlige forskjeller. Det er ikke forbudt å bruke fluorholdig skismøring, unntatt på ski som skal brukes i konkurranser som er sanksjonert av FIS, eller i Norge: av NSF.
– Det er ikke lenger lov å bruke fluor på ski som skal brukes i konkurranse. Uavhengig av om skien vaskes, er det likevel bruk av ett forbudt stoff for å oppnå en fordel, sier Snesrud, og presiserer:
– Konkurranseskiene som har hatt fluor forrige sesong skal være jobbet så mye fluorfritt med at fluoren skal være borte og slik sett også konkurransefordelen fra fluor borte.
Det er ikke ulovlig å bruke fluorprodukter til tur og trening på ski som ikke skal brukes i konkurranse, men man kan altså ikke legge fluor på konkurranseski på trening for så å rense skiene til konkurransen.
Men det betyr at det blir komplisert å teste løpernes ski utenom konkurranser. Dersom en kontrollør dukker opp på en treningsøkt der utøveren/utøverne går på ski med fluor, kan det jo være at disse skiene utelukkende brukes til trening.
Fluorkoordinator Stein Olav Snesrud oppsummerer:
– Min klare anbefaling er at man kutter ut all fluor på alle ski slik at man slipper spekulasjoner og fare for kontaminering av ski og utstyr.
Saken fortsetter under
FAKTA: Fluorforbudet
Fra og med sesongen 2023/24 innføres totalt fluorforbud for alle konkurranser. Det kunngjorde både det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i mars 2023.
Sommeren 2023 la de internasjonale forbundene fram testprosedyren og protokollen for hvordan fluorforbudet skal håndheves til vinteren. Konsekvensen av rødt utslag på fluormåleren er brutal: De som tester rødt for fluor blir disket, og avgjørelsen kan ikke ankes.
Norges Skiforbund har derfor lagt ned store ressurser på å utvikle prosedyrer og retningslinjer for å sørge for at utøvere ikke kommer til start med ski som gir disk.
I mai 2023 ansatte Skiforbundet blant annet en egen fluorkoordinator, og de har opprettet en egen fagportal på sine nettsider med informasjon, videoer og annet innhold relatert til fluorforbudet.