Marthe Kristoffersen-effekten: Slik har hun hevet Team Eksjöhus til Ski Classics beste
Marthe Kristoffersen er Norges kanskje mest profilerte kvinnelige langrennstrener, og mange så henne som en soleklar kandidat til en topptrenerjobb i ett av elitelandslagene. Men etter fjorårssesongen sa 34-åringen opp jobben som trener for Skiforbundets regionlag Team Elon Innlandet til fordel for det svenske privatlaget Team Eksjöhus.
I løpet av Ski Classics-sesongen har Team Eksjöhus for alvor markert seg i landsløpsmiljøet. De leverer solide resultater helg etter helg, har tatt en rekke pallplasser og leder nå lagkonkurransen i Ski Classics med overlegen margin.
Det skyldes både enkeltprestasjoner, inkludert et dusin pallplasser i Ski Classics, og en løperstall som jevnt over ligger blant de topp fem til topp 10 i alle løp.
I fjor var det Magni Smedås som var lagets store stjerne, i år har Kati Roivas satt seg reelt i respekt: Det finske langløpstalentet kom inn i laget i forkant av sesongen. Siden debuten for Eksjöhus i desember, der hun tok sin første pallplass i Ski Classics, har 29-åringen tatt ytterligere fire samt seieren i Tjejvasan sist helg. Roivas ligger nå på andreplass i kampen om den gule sammenlagttrøya.
Blant gutta har unggutten Axel Jutterström gjort liknende jafs. Han leder nå ungdomskonkurransen og ligger på tredjeplass totalt i Ski Classics.
Les også: Derfor gikk Marthe Kristoffersen til svenskene og Ski Classics
Suksessen skyldes ikke minst treneren Marthe Kristoffersen. Den tidligere landslagsløperen har over 100 verdenscuprenn på CV’en før hun la opp på sin egen karriere på elitenivå da hun var 27 år gammel. Siden da har hun jobbet som trener, først på NTG Lillehammer og senest som hovedtrener for regionlaget Elon Innlandet før hun gikk inn i Team Eksjöhus våren 2023.
Kristoffersen bruker sin egen erfaring som tidligere toppidrettsutøver til å guide langløpslagets løpere gjennom tøffe konkurranser, og til å hjelpe hver av utøverne til å yte sitt beste.
Lagets suksess denne sesongen viser hvor god Kristoffersen er til å få ut det beste i hver utøver og få laget til å fungere bra sammen.
Saken fortsetter under
Kontinuitet og tålmodighet
Når hun reflekterer over prestasjonene til utøverne sine, tilskriver Kristoffersen seirene og plasseringene på pallen til mer enn bare årets sesongforberedelser.
– Resultatene vi ser, pallplassene og seirene, er resultatet av en virkelig god treningsjobb gjennom mange år, og denne sesongen fra mai til nå, sier hun til ProXCskiing.
Grunnlaget for utøvernes suksess, som Kristoffersen påpeker, er en sterk gruppedynamikk fokusert på kollektiv forbedring og utnyttelse av individuelle styrker.
– Vi har bygget et sterkt lag og fokusert på noen ting vi ønsket å forbedre og ting jeg mente var bra for dem å heve sitt nivå, sier hun.
Les også: Flytter til Sverige for å ta hjem sprintseieren
Kristoffersens bakgrunn som idrettsutøver former i stor grad hennes lederstil og treningsfilosofi. Hun erkjenner de forskjellige treningsstilene og metodene hun selv har møtt i løpet av sin fartstid.
– Jeg har lært mye i løpet av min karriere, hatt mange forskjellige trenere og prøvd mye forskjellig trening, sier hun.
Denne variasjonen av erfaringer har formet hennes helhetlige tilnærming til trening, der hun vektlegger det å forstå hver utøvers unike egenskaper og behov for å styrke laget både på individ- og teamnivå.
– Jeg tror det er viktig å se hva slags utøvere alle er og hvilke kvaliteter de har, og så bygge videre på det, sier hun.
Eventyrlig utvikling
Etter at Kristoffersen kom inn som hovedtrener har løperne i Team Eksjöhus ikke bare leverte solide plasseringer. De har også utviklet de fysiske egenskapene og nådd de målene de hadde satt seg. Kristoffersen er stolt av disse prestasjonene, og ser dem som kollektive seire både for utøverne og trenerteamet.
– Både utøverne og jeg har hatt mange gode resultater, og det unner jeg utøverne. Men for min del har vi klart å utvikle flere fysiske egenskaper som vi ønsket fra sist vår og satt som mål, sier hun, og understreker betydningen av å sette seg mål og innfri dem.
Les også:
Forlenger med Team Eksjöhus: – Gir meg muligheten til å gå all in for VM
Saken fortsetter under
Individuell tilpasning
Individuell tilpasning er en sentral del av Marthe Kristoffersens treningsfilosofi, også i en teamsetting. Som trener er hun opptatt av å se hver utøvers spesifikke egenskaper, styrker og områder for utvikling.
– Du må bli kjent med hver enkelt utøver. Hvilke egenskaper har de, hva reagerer de på, og hva bør de utvikle, sier Kristoffersen.
I den sammenheng trekker hun fram at ikke alle løperne i laget er på samme nivå i alle aspekter av treningen. Denne individualiserte tilnærmingen svekker ikke lagfølelsen; den styrker i stedet kollektivet ved å forbedre hver enkelt løpers bidrag til lagets suksess.
Det er ikke gitt at gode utøvere blir gode trenere. Men Marthe Kristoffersens overgang fra vellykket idrettsutøver til visjonær trener er et bevis på hennes dype forståelse av sporten og hva som kreves for å utmerke seg på øverste nivå. Hennes evne til å se enkeltutøvere og kombinere det med en sterk lagånd understreker den trenerens allsidige rolle og betydning i utøvernes karriereutvikling.