Magni Smedås går «all-in» for dobbeltdrømmen
I vinter sikter Team Eksjöhus-kapteinen Magni Smedås snappe den gule sammenlagttrøya fra svenskene. Om to år er målet å innfri ytterligere en langrennsdrøm.
For ett år siden valgte Magni Smedås å ta steget fra allround langrenn til langløp. Det ble unektelig en suksess.
I debutsesongen var hun blant de topp fem i samtlige Ski Classics-løp hun deltok i. To av dem vant hun: Marcialonga som også feiret 50-årsjubiluem, og det tsjekkiske prestisjerennet Jizerska50. Begge inngår i Ski Classics «Grand Classics»-serie, som to av de fire monumentene i langløp.
– Det var en sesong som overgikk alle mine forventninger. Jeg var ganske sikker på at jeg skulle ha potensial for langløp, men det er mye som skal klaffe, sier Smedås, som inntil i fjor bare hadde gått Birkebeinerløpet. Det var i 2018, og da ble hun nummer åtte.
– Jeg holdt meg frisk, kunne gå alle løpene og klarte også å få lagt inn gode treningsperioder mellom rennene. Selv om jeg er fornøyd med sesongen, er det fortsatt mye jeg kan forbedre inn mot neste sesong, sier 28-åringen fra Lillehammer til Längd.se når vi treffer henne i forbindelse med lagets treningssamling i Eksjö forrige uke.
– Mye handler om kontinuitet. I fjor sommer var jeg ganske mye skadet, og det gjorde at jeg ikke fikk gjennomført all den staketreningen jeg trengte. Jeg merket at Ida (Dahl), Astrid (Øyre Slind) og Emilie (Fleten) var på et helt annet nivå når de ble slitne. Da viste jeg svakheter. Men jeg tror jeg kan bli enda mer herdet om jeg får inn den spesifikke treningen med mye staking, sier Smedås.
Gjenforening med gamletreneren
I løpet av samlingen i Småland får ikke Smedås bare et gjensyn med teamkollegaene. Hun får også jobbe med lagets nye trener Marthe Kristoffersen. De to er imidlertid godt kjent fra før.
– Jeg hadde Marthe som trener i tre år da jeg var på Team Elon Innlandet, og jeg gleder meg til å jobbe med henne igjen. Og jeg er overbevist om at det hadde vært bra om det kom flere kvinner inn på trenersida i langrenn, sier hun.
Smedås mener Kristoffersen kommer til å heve langløpslaget.
– Marthe er offensiv i treningsopplegget, hun tør å prøve nye ting, og jeg er overbevist om at vi kommer til å utvikle hverandre. Det føles som at Team Eksjöhus har gjort et kupp med å lykkes å få Marthe inn på trenersida. Men det skal sies at jeg lærte mye av og hadde et veldig godt samarbeid med Oskar (Svärd, tidligere teamsjef, journ.anm.) forrige sesong.
Les også: Derfor gikk Marthe Kristoffersen til svenskene og Ski Classics
Hvilke grep kommer du til å gjøre i treningen?
– En endring er mer SkiErg (stakemaskin, journ.anm.). Så første prosjekt er «bli-kompis-med-SkiErg», he he. Alle mine hardøkter i mai var på SkiErg’en. Den er fin til å få kjørt intervaller og hurtighet på en skånsom måte. Ellers kommer jeg til å kjøre på videre med kombinasjonsøkter som jeg har gjort før, der jeg for eksempel kan dele opp en sekstimer økt med to timer skøyting, to timer løping og to timer staking.
Hvilke mål har du for kommende sesong?
– Jeg var ekstremt nærme å ta den gule trøya i vinter. Så nå håper jeg å gå hele veien denne sesongen.
Men om to år håper Smedås å innfri en annen langrennsdrøm: Å gå seg inn i den norske troppen til VM på hjemmebane i Trondheim.
– Jeg er veldig takknemlig for at Team Eksjöhus gir meg muligheten til å satse dobbelt, og at de ønsker å hjelpe meg å innfri mine drømmer. En av dem er å få gå VM på hjemmebane. Og en stor inspirasjon der er Astrid Øyre Slind sist vinter, sier Smedås med henvisning til Øyre Slinds merittliste: VM-gull i stafett og VM-bronse i skiathlon, fem seiere i Ski Classics og andreplass på den historiske femmila i Holmenkollen.
Les også:
Forlenger med Team Eksjöhus: – Gir meg muligheten til å gå all in for VM
Hva innebærer dette for ditt rennprogram kommende vinter?
– Jeg kommer til å gå allround langrenn på Beitostølen og Gålå før Ski Classics starter. Så får vi se om jeg får gått noen verdenscuprenn etter det. Men i vinter er hovedfokuset på langløp.
Hvilke øvelser er det du sikter deg inn på for VM på hjemmebane, som altså går i månedsskiftet februar/mars 2025?
– Skøyterennene. (Sprint og femmila går i fristil)
Har du merket noen utvikling i skøyting etter at du gikk over til langløp der du i utgangspunktet bare staker?
– Ja, helt klart. Man så jo for eksempel også på Martin Johnsrud Sundby at han virkelig fikk et løft i skøyting da han begynte å stake mer. Det er veldig likt bevegelsesmønster i overkroppen (som i staking), så det handler «bare» om å få med seg beina, sier 28-åringen fra Lillehammer.