Hva skjedde med Team Aker Dæhlie?
Midtveis i sesongen står den norske private storsatsingen med få lyspunkter på resultatsida i Ski Classics. Nå vender ledelsen og støtteapparatet i Team Aker Dæhlie alle steiner for å snu skuta og redde sesongen.
I fjor tok Team Aker Dæhlie pallplasser helg eller helg og en overlegen seier i lagkonkurransen i Ski Classics. De kvitterte ut med tredjeplass sammenlagt i serien på herresida, andreplass i ungdomskonkurransen for menn, samt andreplass i sprint- og klatrekonkurransen for henholdsvis menn og kvinner i sin aller første sesong. I år er det så langt lite å juble for.
Midtveis i sesongen ligger laget med Ski Classics største budsjett og støtteapparat på sjetteplass i lagkonkurransen, der de står med 713 poeng mot ledende Team Eksjöhus med 1360. Silje Øyre Slind er lagets høyest rankede løper på åttendeplass sammenlagt; stjernen fra i fjor Max Novak ligger på 13. plass.
– Vi hadde ønsket oss mer, sier teamsjef Joachim Aurland til Langrenn.com, og innrømmer at det skaper frustrasjon.
– Det er klart det går inn på alle, både utøverne og støtteapparatet, sier han.
Se også: Slik er stillingen i Ski Classics etter Marcialonga
Tidenes største norske privatsatsing
Team Aker Dæhlie ble etablert i forkant av fjorårssesongen, og leverte en eventyrlig merittliste i lagets første år. Det er Bjørn Dæhlie og Kjell Inge Røkke i Aker som står bak den norske storsatsingen, som har et budsjett på over 15 millioner kroner i året.
For inneværende sesong har laget over 45 utøvere fordelt på langløp og allround langrenn, og et omfattende støtteapparat, ikke minst på smøre- og utstyrssida. Men for langløperne er det altså her de sliter mest nå.
Les også: Nå er Team Aker Dæhlie større enn landslaget
Teamsjefen er klar på hvor problemet til Team Aker Dæhlie ligger: Utøverne har ikke konkurransedyktig utstyr.
– Utøverne er i god form. Det er vi i smørebua som ikke helt har fått det til etter jul. Vi har levert for dårlige ski, og det tar jeg på min kappe, sier Aurland.
Hva er det som gjør at dere ikke har truffet?
– Nei, hadde vi hatt svaret på det, så ville vi gjort noe med det.
Hvorfor sliter dere mer i år?
– Det er vel en kombinasjon av ting. Men etter fluorforbudet har det kommet mye nye produkter og nye metoder for å bruke dem som vi ikke har vært så kjent med. Etter jul har det vært mye spesielt føre, og vi har ikke fått det til med det kalde trå føret vi har hatt etter jul.
Heller ikke i Marcialonga, et renn de har lang erfaring med, klarte de å treffe med skiene.
– Det ble mye kaldere enn vi hadde forventet. Da vi var ute og testet siste gang sånn i fire-tida på morgenen var det bare fire-fem minusgrader. Men da løperne gikk til start noen timer senere, var temperaturen nede i 12-13 minus.
Saken fortsetter under
– Trist for utøverne
Tidligere smøresjef for det norske langrennslandslaget Knut Nystad er nå daglig leder i Team Aker Dæhlie. Også han klør seg i hodet over problemene i smørebua til langløpslaget.
– Vi skal være ærlige på det at p.t. er ikke vi gode nok på utstyrssida. Det er trist for utøverne, og vi jobber med å snu skuta, sier Nystad til Langrenn.com.
Selv om han ser tydelig hvor problemet ligger, har han ingen konkrete løsninger.
– Vi har ikke klart overgangen til fluorfritt like bra som en del av de andre lagene. Det er bare å innrømme. Kanskje har vi brukt feil produkter, feil metodikk i pålegging, feil struktur. Det er mange faktorer her. Men utøverne er i form. De presterer i andre typer renn, og testøkter de går når de er hjemme viser det samme.
Hvilke grep tar du for å løse utstyrsproblemene?
– Jeg bruker miljøene rundt meg, og er heldig i det at jeg har jo vært med i gamet en stund, så jeg har en del folk jeg kan ringe opp og spørre. Det går jo begge veier: vi spør andre om råd og tips, og vi gir råd når andre spør. Vi må bare fortsette og teste og teste og teste. Og vi må teste på relevante distanser. Det er jo ikke sånn at vi plutselig er blitt dårlige til å smøre ski. Vi har levert ski i verdensklasse på andre renn.
Saken fortsetter under
Nå håper Aurland og Nystad at løperne skal stille til start med bedre ski allerede til helga.
– Vi må bare brette opp ermene og gjøre det vi kan for å gi utøverne gode nok ski. Men nå er det spådd vanlig vinterføre til rennene i Orsa til helga.
Der stiller Team Aker Dæhlie med seks løpere: Max Novak, Petter Stakston, Stian Hoelgaard og Thomas Bucher-Johannessen, samt Guro Jordheim og Silje Øyre Slind på damesida.
– Vi håper vi klarer å sende dem ut med gode ski. Da tror jeg de vil være langt oppe og kjempe om både pallplasser og seiere. Alle er gode nok til å kjempe om pallen, men de er avhengige av gode ski, sier Aurland.
Det er Nystad enig i.
– En ting vi virkelig har oppdaget med dette er jo at man skal være veldig takknemlig for alle de gangene man har gode ski. Nå får vi smake litt på medaljens bakside. Og jeg må bare berømme hele laget for den innstillingen de viser og måten de håndterer dette på. Men det ville smake ekstra godt med en liten opptur nå.