Hemmeligheten bak suksessen i langløpene
Ida Dahl har vært utrolig sterk i årets Visma Ski Classics. 26-åringen som går for Team Ramudden innehar tre trøyer i langløpssirkuset og har mulighet til å dra med seg en solid pengepremie i Grand Classics konkurransen. Det vil si seire i de fire største begivenhetene, Marcialonga, Jizerska Padesátka, Vasaloppet og Birkebeinerrennet.
– Jeg startet å gå på ski da jeg var veldig ung, men det var absolutt ikke noe fokus på det å bli god tidlig. I tillegg til langrenn var det både fotball, turn og løping. Generelt en veldig aktiv og variert hverdag hadde vi hjemme. Dette tror jeg har gitt meg mye i form av en solid allsidig bakgrunn som gjør at kroppen tåler en støyt.
– Da jeg var 15 år gammel begynte jeg på skigymnas. Det var først da det ble litt mer alvor med langrenn. Først som tradisjonell langrennsløper, men etter 3 år i seniorklassa ønsket jeg å prøve noe nytt og ønsket å teste meg sjøl med langløp, forteller Ida Dahl.
Hun bor nå i Östersund og studerer til sivilingeniør på universitetet i Umeå. Ida liker å ha noe ved siden av fokuset på skigåinga.
Hemmeligheten bak de store framgangene de siste to sesongene er rett og slett kontinuitet i treninga og et klart mål med hver eneste økt, hver eneste dag.
– Jeg trener mye, men veldig likt de fleste andre i Visma Ski Classics. De seneste årene har jeg virkelig funnet en balanse mellom trening og restitusjon, noe som kanskje er den aller viktigste årsaken til den store forbedringen i hvordan kroppen presterer helg etter helg. Det er viktig å stole på seg sjøl og ta de valgene som passer for nettopp deg.
– Resten av sesongen blir utrolig spennende og nå venter de absolutt største utfordringene og høydepunktene. Jeg er kjempe gira og håper selvfølgelig at formen skal holde seg bra i konkurransene som kommer. Spesielt er Vasaloppet for oss svensker noe helt spesielt. Litt ekstra spennende blir det jo også når jeg har vunnet de to første konkurransene i Grand Classics. Det gjelder å være skjerpet og nøye i perioden framover, sier 26-åringen.
– Akkurat det med Grand Classics-serien er noe som trigger meg ekstra. Jeg skal innrømme det. Det er en artig og heftig posisjon å befinne seg i, og det er absolutt ikke noe jeg trodde var mulig før sesongen startet. Nå prøver jeg bare å leve i nåtid og nyte av tilværelsen. Jeg lover uansett å gi alt for å klare den utfordringen.
Team Ramudden er et vanvittig sterkt team. I fjor var Lina Korsgren den store dronninga og med Max Novak som en solid herreløper er teamet alltid med og kjemper i toppen. Ida Dahl forteller at de drar nytte av hverandre og legger opp lagtaktikk sammen for å gjøre det best mulig ut av hver konkurranse.
– Jeg som ung løper oppfordrer flere til å teste ut langløp. Konkurransene er mye tøffere og en artigere utfordring. 10 kilometer kan hvem som helst klare, men å stake de løpene vi gjør i dag er ikke for alle sånn uten videre. Mulighet er også flere enn med tradisjonell langrennsløper.
Innehaveren av hele tre trøyer i Visma Ski Classics har som hovedmål å tviholde på de alle sammen, spesielt er det den gule trøya som lokker aller mest. Fram mot avslutningen mener Ida at det er viktig å ha det moro på veg mot målet. Uten glede og trivsel er det ingen som presterer på sitt beste.
I flere av de gjenværende skirennene vil det dukke opp flere av de skiløperne som går tradisjonelt langrenn opp på verdenscup nivå. Marit Bjørgen kommer til start i Vasaloppet og Ida er klar for å ta den kampen.
– Det er alltid moro og inspirerende å stå på startstreken med de beste og det blir garantert full fart fra start. Da er det bare å ta sats og henge med. Mulighetene for at Therese Johaug dukker opp i Birkebeinerrennet er til stede og hun er jo verdens desiderte beste skiløper. Motoren hennes er ekstrem og er utrolig dyktig i den klassiske skigåinga. Hun blir nok vanskelig å hamle opp med, men samtidig har vi alle som staker blitt både sterkere og raskere. Har vi skiføret med oss den dagen tror jeg virkelig det er fullt mulig å stake fra en Johaug med festesmøring.
– Jeg oppfordrer flere til å bli med på langløp og begynne å stake mer og ha fokus på overkroppsstyrke. Det er fortsatt viktig med variasjon i treninga for å stimulere alle muskelgrupper og unngå skader. Hvile er alltid en viktig faktor og kanskje det vanskeligste å få til. De fleste er veldig dyktige til å trene, men de som er best er også best på hvile når det behøves. Ernæring med nok mat og til rett tid vil jo alltid være en suksessfaktor. Dessverre er det flere som sliter med akkurat det. Jeg prøver og ikke legge for mye tanker og fokus på akkurat dette. For min del spiser jeg når jeg er sulten, til jeg blir mett og alltid hva jeg har lyst på, avrunder Ida Dahl.