Hedda Bångman er legestudent og hardtsatsende i langløp
Jenta med det lange lyse håret som for mange ble kjent for en svært lysende juniorkarriere, og var den som skulle ta opp arven etter Charlotte Kalla, ble satt tilbake fysisk og psykisk grunnet et utrolig høyt press på seg sjøl i form av resultater og alt innen idrett. En ung jente som ønsket perfeksjon i det meste klarte ikke distansere seg fra at resultatene identifiserte hvem Hedda egentlig var som menneske.
– Jeg er 26 år og bor i Umeå. Her studerer jeg medisin og er helt fersk på studiet og plassen jeg nå bor på. Før dette bodde jeg 3 år i Colorado der jeg studerte integrative physiology og konkurrerte for University of Colorado Boulder. Årene i USA var en fantastisk opplevelse som jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg fikk oppleve.
Søskenene Bångman vokste opp med to aktive foreldre som introduserte jentene til langrenn tidlig i livet. Alle har stor interesse for kondisjonsidretter og det å presse seg sjøl i langrenn passet Hedda perfekt.
– Min storesøster Evelina gikk over til langløp og syntes det var et veldig fint miljø og at en fikk reise til mange nye plasser. Da jeg bodde i USA vokste tankene mine på å teste ut langløp og med en gang jeg var ferdig med college-skisatsingen var jeg fast bestemt på å ta del i de lengre konkurransene. Det er spennende og fascinerende å se hvordan staking har utviklet seg og hvor sterke alle langløpene er på å stake langt og lenge i tøft terreng, sier Bångman.
– Jeg vokste enormt mye i USA som person og kom hjem som en mye tryggere jente. Juniorårene ble preget av veldig høyt press på meg sjøl og jeg hadde det veldig vanskelig med å differensiere meg fra resultatene og dietten. Hvilke resultater jeg fikk og hvordan jeg presterte var verdien jeg satte på meg sjøl der og da. I dag har jeg et mye bedre forhold til langrenn. Det er fortsatt viktig å prestere bra og gi alt, men nå identifiserer og verdsetter jeg meg sjøl ikke etter hvilken plass jeg fikk på resultatlista. Hvilken person jeg er vises ikke om jeg er nummer 2 eller 30.
– USA-oppholdet var den beste investeringen og erfaringen hittil i livet. Jeg utviklet meg mye som person under de tre årene. Det kjentes som om jeg gikk utenfor den berømte komfortsonen hver eneste dag. Var det ikke en viktig presentasjon å fremføre, så var det å fikse skiene til en konkurranse. Nye bekjentskaper og lære disse å kjenne var også nytt for meg. Det var mye skole og trening, men også reising med skilaget. På denne måten fikk en se veldig mange fine plasser.
Hedda Bångman hevder seg også med løpesko på beina. Hun er kondisjonssterk og enormt fokusert i det hun gjør. Dette sammen med at hun er selvstendig og svært målrettet i hverdagen gjør at det meste er nøye planlagt. Tålmodighet er noe hun mener sjøl er mangelvare og ønsker å effektivisere det beste og kjenner en viss uro hvis ting gjennomføres på en ueffektiv måte.
– Overgangen fra tradisjonell langrenn til langløp har endret treningshverdagen en god del. Det blir mye mindre skøyting og vanlige klassisk turer. Langturer er blitt et fast inventar og gjerne med intervaller innlagt i disse øktene. I tillegg til langrenn er jeg ekstremt glad i å løpe, så jeg prøver å legge inn så mye løping som overhodet mulig i sommerhalvåret. Sykkelturer i fint vær blir det også en del av for å variere belastningen.
– Team Eksjöhus er bra og lagkameratene er fantastiske. Opplegget vi har er proft og servicen med ski, samlinger, trening og konkurranser er i øverste klasse, smiler Hedda.
– Jeg jobber hver eneste dag for å oppnå mitt fulle potensiale i stakingen og resultatmessig ønsker jeg å ta steg for steg mot toppen for hver sesong. Hittil har det vært litt som en berg- og dalbane. Noen konkurranser har gått bra slik som Vasaloppet, mens andre ikke har fungert i det hele tatt. Mye av skylden for de noe ustabile resultatene kan være totalbelastningen i hverdagen fra nyttår. Det var utfordrende å starte på medisinstudiet og flytte på en og samme tid, men alt i alt er jeg stolt over hvordan det har fungert. Nå handler det meste om å ta uke for uke, steg for steg og være ekstra på vakt med å lytte til kroppen. Justeringer i treninga blir gjort etter overskudd og hvordan kroppen responderer i ukedagene.
– Det som er helt sikkert er at jeg blir veldig motivert av å se utviklingen i Visma Ski Classics og den økte interessen fra media, sponsorer og publikum. Alle de som jobber med og rundt konkurransene skal ha masse skryt for hvordan de har klart å skape det vi ser i dag. Det gir mye at vi får større synlighet, publisitet og interesse rundt langløpene og med solide TV-sendinger. Jeg setter så pris på å ta del i hele sirkuset og være en del av Team Eksjöhus gir meg ekstremt mye, forteller den lovende langløperen.