Gratulerer Norge! Skistatistikken fra det siste tiåret gir enda mer å feire

av MÅRTEN LÅNG • 17.05.2024
17. mai: I dag feirer vi vårt skigale fedreland. Den siste sesongen har vi, som så mange år tidligere, hatt veldig mye å feire. Se hvordan Norge har herjet.
17. mai: I dag feirer vi vårt skigale fedreland. Den siste sesongen har vi, som så mange år tidligere, hatt veldig mye å feire. Se hvordan Norge har herjet.

«Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem.» Kjente linjer og tilhørende toner – ikke bare i Norge på 17. mai, men på utallige idrettsarenaer over hele verden. Langrenns- og skiskytterarenaer er ikke noe unntak, snarere tvert imot. 

Ser vi tilbake på den siste sesongen var den norske dominansen nærmest total, spesielt på herresiden. Der var det var norske løpere på de fem første plassene i verdenscupen både i langrenn og skiskyting. I Ski Classics var det norske menn på de fire første plassene sammenlagt, samt at ni av de elleve beste totalt var norske. 

Les også: Så mye tjente verdenscupstjernene i premiepenger

På damesiden var det riktignok litt flere nasjoner blant de beste: 

I verdenscupen i langrenn var det «bare» en norsk kvinne blant de topp ti (Heidi Weng ble nummer åtte sammenlagt).

I skiskyting gikk Ingrid Landmark Tandrevold inn på tredjeplass i verdenscupen sammenlagt og vant sprintcupen etter å ha levert karrierens beste sesong. 

I Ski Classics var to av de tre beste sammenlagt norske: Emilie Fleten vant den prestisjetunge langløpsserien med ellevill margin, mens Magni Smedås ble nummer tre. 

Les også: Dette tjente langløpsstjernene i Ski Classics i premiepenger

Men i et lengre perspektiv?
Jo, det er mye av den samme visa: Nordmenn har dominert både med og uten våpen. I de ni sesongene før den siste, har norske løpere tatt til sammen 19 totalseiere i verdenscupen i langrenn og skiskyting. I Ski Classics har de norske herrene lagt beslag på 31 av de 42 pallplassene som har vært å ta. 

«Unntaket» har vært dameklassen i Ski Classics. Fletens sammenlagtseier i år var den første norske på ni år: De foregående åtte sesongene har svenskene vunnet langløpsserien.

Ser man på antall løpere blant de ti beste, er det de svenske damene som har dominert Ski Classics; de har hatt 57 løpere sammenliknet med Norges 40. I skiskyting er Tyskland best med 20 topp-10 plasseringer det siste tiåret, mot Norges 11. Også Frankrike og Italia har flere løpere blant de ti beste enn Norge.  

Men på alle andre områder er Norge overlegne alle andre (langrenn menn og kvinner, skiskyting menn og Ski Classics menn).

Saken fortsetter under

Therese Johaug VM 2021 - Petter Northug VM 2015
Therese Johaug med medaljefangsten fra VM i Oberstdorf 2021, og Petter Northug som hysjer på tilskuerne – med gullhansker – under VM 2015 i Falun. Får vi se dem begge i VM 2025 på hjemmebane? Foto: Nordic Focus/Bildbyrån

Hvor er den norske dominansen størst?
Helt klart i herreklassen i langrenn. De norske gutta har tatt 50 av de totalt 100 topp-10 plasseringene som har vært mulig å ta. Og det kunne fort vært flere enn det, for sesongen 2020-21, da koronapandemien herjet som verst, var den norske deltakelsen i verdenscupen sparsom. Den sesongen var det bare en norsk herreløper blant de ti beste. Det tomrommet fylte Tyskland, som hadde seks mann blant de topp 10 det året. 

Men hva skyldes den norske dominansen?
Det er flere faktorer som gjør at norske skiløpere hevder seg så sterkt. 

Tradisjoner er en av dem. Historie er en annen. En tredje er den enorme bredden, samt at så mange er villige til å satse alt og forsake så mye for å bli best. 

Totalt var det rundt 1100 løpere påmeldt til NM del 2 på Lillehammer i mars. Aldri har det vært flere deltakere i et NM på ski. På damenes 5-kilometer var det 348 løpere, mens det var 481 løpere som gikk herrene 10-kilomter. 

Les mer: Skjebnehelga på Lillehammer, tidenes største ski-NM

Til sammenlikning var det 68 kvinner og 112 menn som gikk tilsvarende øvelse under det svenske mesterskapet, som ble arrangert uka etter det norske. 

I skiskyting er forskjellene mellom Norge og Sverige enda større. Under skiskytter-NM på Geilo var det 163 menn og 148 kvinner som gikk sprinten. I Sverige var det 28 menn og 23 kvinner. 

Viaplay-ekspert og tidligere verdenscupløper i både langrenn og skiskyting Anna-Karin Strömstedt har bodd en årrekke i Norge. Hun ser flere grunner til at Norge i lengre tid har dominert i langrenn. 

– Jeg tror treningen som eliteløperne gjør er relativt lik i mange land. Men en forskjell er at det i Norge er en helt enorm bredde. Det er så mange som satser videre etter juniortida. Det gjør at selv om mange faller fra også i Norge, så vises det ikke like tydelig som i Sverige, der langt færre satser på elitenivå, sier Strömstedt.

Her finner du all statistikken og tallmaterialet som ligger til grunn for analysen over:
Verdenscupen i langrenn, kvinner
Verdenscupen i langrenn, menn
Verdenscupen i skiskyting, kvinner
Verdenscupen i skiskyting, menn
Ski Classics, kvinner
Ski Classics, menn

Marit Björgen, Norge, firar på upploppet i damernas stafett under skid-VM den 26 februari 2015 i Falun.
Marit Bjørgen i ensom majestet på oppløpet under VM 2015 i Falun. Nå er hun tilbake i landslaget, denne gangen som trener. Foto: Bildbyrån

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Skiforbundet lander millionavtale

    Nå får Klæbo & Co en ny sponsorlogo i panna: – Det er et veldig positivt bidrag, sier landslagssjefen om avtalen.
    av Ingeborg Scheve
    06.11.2024
  • Team Ragde Charge – Pro Team presentasjon Season XVI 

    av Langrenn.com i samarbeid med Ski Classics
    06.11.2024
  • – Jeg får mye mer respekt

    av Ingeborg Scheve og Max Östlund (video)
    06.11.2024
  • Fossesholm: – Har en veldig god nyhet 

    av Ingeborg Scheve
    05.11.2024
  • Sikret premiepenger til Ski-VM: – Det så mørkt ut for noen uker siden

    av Langrenn.com
    05.11.2024