Fullt fluorforbud i FIS og IBU fra 2022-23
Nå blir det fluorforbud i praksis: Det internasjonale skiforbundet (FIS) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) melder at den omstridte fluortesteren, altså det håndholdte apparatet som skal brukes til å kontrollere om det er brukt ulovlige fluorholdige produkter på løpernes ski før de går til start på FIS-konkurranser, fungerer tilfredsstillende.
FIS har vedtatt et forbud mot alle typer fluor, men iverksettingen har vært utsatt fordi FIS mangler muligheter til å kontrollere forbudet.
Med det nye håndholdte apparatet er FIS og IBU nå klare til å innføre effektiv håndheving av fluorforbudet de vedtok sesongen 2019-20.
– Apparatet virker, og vi er klare for å håndheve et fullstendig fluorforbud fra og med sesongen 2022-23, melder FIS.
Les også:
Vegard Ulvang om fluorjukset: – Inntil vi har et testapparat som fungerer, må vi leve med dette
Regelverk klart før sesongstart
FIS-styret hadde et ekstraordinært styremøte på nett torsdag for å diskutere fluorforbudet. Etter møtet kunngjorde FIS at de er klare for å håndheve et fullstendig fluorforbud fra starten av sesongen 2022-23.
FIS og IBU har samarbeidet med Bruker, som utvikler og produserer høyteknisk utstyr og instrumenter med svært stor presisjon.
– Gjennom samarbeidet har vi klart å utvikle en effektiv testmetode og et pålitelig testapparat Alpha II. Med dette kan vi være sikre at det ikke blir brukt fluor og sørge for at konkurransene våre er rettferdige, sier FIS.
Et detaljert regelverk rundt fluorforbudet blir presentert på neste FIS kongress og skal trå i kraft fra vintersesongen 2022-23.
Les også:
Nye FIS-regler for fluor: Alt av pulver og topping kjøpt inn før fjorårssesongen er forbudt
Fullt fluorkaos i Falun
I vinter ble det nytt liv i debatten om juksing med ulovlige fluorprodukter etter at arrangøren av Skandinavisk Cup avdekket at det ble brukt slike under konkurransene i Falun i januar.
Arrangøren av Skandinavisk Cup i Falun avdekket at det ble brukt ulovlige fluorprodukter under konkurransene i Falun i helga.
Utsatte totalforbud, innførte delvis forbud
Totalforbudet til FIS, som gjelder både C8- og C6-forbindelser, ble vedtatt i november 2019.
– Grunnen til at FIS har forbudt begge, er at man visste man ville trenge et apparat til å bruke utendørs på konkurranser. Men for å skille mellom C8 og C6, må man i et laboratorium. Derfor har FIS forbudt begge, forklarer Ulvang.
Men testapparatet viste seg altså å være vanskelig å bygge, og så langt har ingen av prototypene fungert tilfredsstillende. Så iverksettingen av totalforbudet er utsatt til testapparatet fungerer. Dermed gjelder EUs regelverk med forbud mot C8 inntil videre.
FIS lanserte derfor en tillitsbasert kontrakt der de de nasjonale forbundene signerte på at de ikke skulle bruke C8-produkter.