Forhåndsomtale Reistadløpet – Blir det feste eller blanke ski?
Hvor: Setermoen til Bardufoss – Norge
Hva: 50 km klassisk
Når: Lørdag 2. april, kvinner 10.00, menn 10.30.
På TV: NRK 1 fra klokken 09.55, Se hele TV-programmet for helgen.
Startlister/resultater
Det er fjerde gangen rennet arrangeres som en del av Visma Ski Classics, men det har lang historie utover det. Første gang det ble arrangert var i 1958. På lørdag går 92-åringen Alf Hartvik Austvik sitt 55. Reistadløp!
I og med at NM har blitt arrangert i Harstad, 2,5 timers kjøretur fra Bardufoss er det flere som benytter muligheten til å prøve seg mot langløpseliten. Therese Johaug har imidlertid fått vondt i en ankel og står ikke på startstreken.
Været
Nok en gang ser det ut til at været spiller på lag med de som ønsker å gå med feste i dette rennet. Det er meldt minusgrader både i Setermoen og Bardufoss hele lørdagen. Men det ser ut til at det vil komme snø og også blåse litt. Forhåpentligvis blir det ikke så ille at man ikke kan gå over Orta, men for de som skal stå på drikkestasjon der oppe er det bare å kle på seg.
Løypa
Det hele starter pent og rolig på myrene ved Setermoen og gir ikke mange hint til hva som venter løperne etter knapt 8 kilometer. Den første spurten kommer på Storlømyra etter 5 kilometer. Her deles det ut poeng i den grønne spurtkonkurransen.
Reistadløpet skiller seg ut fra de andre rennene i Visma Ski Classics ved at bakkene er så bratte. Det er flere høydemetre fra starten på Tingstadjordet til toppen av Dølfjellet i Birken enn det er fra bunnen til toppen av Orta. Forskjellen er den at i Birken bruker man 13 kilometer på stigningnen, i Reistadløpet gjør man unna nesten like mange høydemetre på 4,75 kilometer. Starten av bakken er den slakeste. Den følger en bratt grusvei i ca en kilometer. Deretter flater det faktisk nesten helt ut og man blir kanskje lurt til å tro at bakken er over før man møter en ordentlig vegg. De neste 3-400 meterne er brutale og likner mer på en slalombakke. Fiskebein er påkrevd i store deler av dette partiet også for dem som går med feste. Etter halvveis flater det noe ut og det går litt i trappetrinn oppover slik at man får noen korte flatere partier der man kan samle seg, men det er seigt og langt også mot slutten. Da klatrer man også over tregrensa. På Strava har Chris Jespersen rekorden opp bakken. Den ble satt i 2019 og lyder på 22.56. Det er konkurransetiden i en 10 kilomter i en vanlig langrennsløype. De som ønsker å skape luker og er gode i motbakker har dermed usedvanlig gode arbeidsvilkår over en lang periode.
Etter Orta er det lange nedoverbakker med relativt høy fart, men uten store tekniske utfordringer. De som velger å stake må prøve å ta igjen litt tapt tid i dette terrenget. Det som har vist seg de tidligere årene er at det ikke er så lett å tette store luker. Bakkene er slik at de med feste ikke taper så mye nedover og stadig vekk er det noen litt brattere kneiker der man kan bruke beina igjen.
Om Orta er hovedretten i Reistadløpet er Halvor Hill desserten. Den er ikke like tøff som Orta, men er i en ekkel helningsgrad for stakerne. Her får man virkelig igjen for å ha godt feste på skiene i en tilsynelatende uendelig skråli. Mot toppen er det en liten nedoverbakke før man får den siste trøkken opp til drikkestasjonen ved Øverlitjønn. Stravarekorden tilhører også her Chris Jespersen og er på 19.11. Bakken er altså ikke så mye kortere enn Orta.
Nå er det verste over, men det er fortsatt en del harde partier som kan være meget vonde for utslitte og/eller uforbredte løpere i både elite- og mosjonsklassen. Dette partiet er der stakerne har sitt største fortrinn. Problemet er bare det at man ofte er litt for preget etter de to lange bakkene til å klare å utnytte fordelen. I 2019 kom Petter Eliassen til toppen av Halvor Hill på blanke ski sammen med teten. Han prøvde alt han kunne de neste kilometerne å bli kvitt de seks andre i gruppen som gikk med feste (Simen Østensen, Johan Hoel, Mikael Gunnulfsen, Chris Jespersen, Erik Valnes og Andrew Musgrave), men lyktes ikke og ble nummer fem i spurten. De siste kilometerne går raskt utfor og inneholder de mest teknisk krevende partiene i løypa, men det er ikke snakk om ekstrem vanskelighetsgrad. Oppløpet er langt og går i slak motbakke.
Det store spørsmålet er om føret tillater de som går med festevoks under skiene til faktisk å ha feste i alle bakker. I de tre tidligere Visma Ski Classics-utgavene av Reistadløpet har festesmøring fungert. Men marginene har vært små og stakerne står klare til å slå til om smøreteamene ikke treffer helt. Onsdagens pressekonferanse gir et godt bilde på hvor landet ligger. Emil Persson, Runar Skaug Mathisen og Johannes Eklöf tror rennet kan vinnes på blanke ski, Andreas Nygaard tror noen med feste vinner. Personlig er jeg mest enig med lokalkjente Nygaard sin vurdering. Føret ser ut til å bli ganske likt tidligere utgaver og Martin Løwstrøm Nyenget og Mikael Gunnulfsen er gode i diagonalgang.
Det har selvfølgelig skjedd en del siden 2019 og Petter Eliassen klarte å henge med teten inn til spurten på blanke ski, men med værmeldingen som er meldt og høy kvalitet på de beste diagonalløperne tror jeg dette rennet blir vunnet av noen som går med feste i både kvinne- og herreklassen.
Favoritter
Kvinner:
Therese Johaug er den største favoritten. Hun ble slått i Birken, men løypa der er mye mer stakevennlig enn denne. Det eneste som egentlig kan stoppe Johaug i dette rennet er skiene og været. Føret ser ut til å bli ganske greit, men må Johaug fungere som plog for resten av jentene kan det bli litt vanskeligere å gå i fra. (Therese Johaug stiller ikke til start)
Astrid Øyre Slind sa at hun ikke hadde bestemt seg enda for om det blir staking eller feste. Det kommer an på hvordan føret og temperatur er lørdag morgenen.
Ebba Andersson er en stor pallkandidat som ble nummer tre i årets verdenscup sammenlagt. Det gjorde hun ved å stort sett gå alle rennene og aldri ha de store nedturene. Samtidig ble det heller aldri veldig bra. Fra OL tok hun med seg en bronse fra stafetten. Fungerer festesmøringen er hun blant favorittene til andreplassen.
Britta Johansson Norgren sa på onsdag at hun kommer til å stake. Konkurrenten i sammendraget i Visma Ski Classics Ida Dahl er ikke sikker enda, men sa at hun hadde vært ute å testet klassisk teknikken denne uken. Ida Dahl trenger å slå tilbake i Reistadløpet skal hun ha en realistisk sjanse til å vinne sammenlagt. Avstanden er for øyeblikket 92 poeng. Kanskje kan feste under skiene være den X-faktoren som kan hjelpe henne til å snu skuta og komme ordentlig på skuddhold før finalen i Levi? Fighten mellom disse blir interessant å følge.
Allroundløperne Magni Smedås, Kari Øyre Slind og Maren Wangensteen er også meldt til start. De har alle lagt bak seg et godt NM i Harstad og har alle muligheter til å vise hva de er gode for her. Smedås kommer rett fra en bronsemedalje på 30 kilometeren i NM og har gått flere langløp tidligere denne sesongen. På plassene bak Smedås på den 30 kilometeren fulgte Kari Øyre Slind og Maren Wangensteen. De besitter med andre ord høy kapasitet og har begge muligheter til å snuse på pallen.
Emilie Fleten er selvfølgelig en vi ikke må glemme. Hun skuffet kanskje litt med en fjerdeplass i Årefjellsloppet, men ville kanskje helst at rennet skulle ha vært 100 kilometer. I forhold til noen av de andre langløperne er det ikke så lenge siden hun skiftet fra allroundlangrenn, kanskje er diagonalgangen bedre bevart og at hun kan ta den fram i bakkene opp mot Orta på lørdag.
Emma Ribom ble hentet inn til Team Eksjöhus på torsdag og er også et spennende navn, men hun ble grundig slått av Ebba Andersson i forrige ukes SM i Piteå. Nok en løper som på en god dag med gode ski kan kjempe om en pallplass.
Den finske trioen Jasmi Joensuu, Katri Lylynpera og veteranen Riitta-Liisa Roponen kommer alle til start. Dette er løpere som på en god dag kan være med å kjempe om topp 5. Marit Bjørgen blir også å se på startstreken. Kanskje får vi se henne i god gammeldags diagonalgang for første gang siden hun la opp i 2018? Marit har også mulighet på en topp femplassering og nå som Therese Johaug ikke er med, kanskje også pallen!
Topp 3 tips kvinner
1. Ebba Andersson
2. Astrid Øyre Slind
3. Magni Smedås
Menn:
På generelt grunnlag har det vist seg at de som staker får det tøft i Reistadløpet. Petter Eliassen er et hederlig unntak i 2019, men han ble ikke bedre enn nummer 5 tilslutt. Spørsmålet er i hvor stor grad stakerne har utviklet seg og selvfølgelig hvor fort de beste diagonalløperne går. Snøværet vil gjøre to ting, det vil dempe farten og gjøre det tyngre å gå i front. Det første poenget teller i fordel av de med feste, det andre teller til fordel av stakerne.
Sannsynligvis blir det mye utenfor sporet i de lette partiene. Jentene som starter en halvtime før gutta vil også fungere som en løypepatrulje hvert fall en god stund. Hvordan dette tilslutt slår ut er vanskelig å si, men det vil være med på å avgjøre sluttresultatet til løpere som Emil Persson, Max Novak, Johannes Eklöf, Runar Skaug Mathisen og de andre langløperne som bestemmer seg for å stake. Utfordringen til stakerne er at det er vanskelig å samle seg som en gruppe. På toppen av Orta er løperne ofte spredt utover med et halv minutt mellom hver. Alene eller to og to er det ikke så lett å ta inn mye tid på diagonalløperne i front, spesielt med tanke på at man står mye i hocke.
Sammenlagtkampen er for alle praktiske formål avgjort, den tar Andreas Nygaard med seg hjem til Tromsø. Spørsmålet er om han har noe å stille opp med mot de beste motbakkeløperne. Formenpilen virker å peke nedover, men med rekken 1-2-1-1-4 på de siste fem rennene så er det vel kanskje uklokt å ta han helt ut av regnskapet. Nygaard har gått dette rennet flere ganger, også før det ble med i Visma Ski Classics, og det er ingen av favorittene som kjenner rennet bedre enn han. Selv meldte han på onsdagens pressekonferanse at han skal stake på lørdag. 17-7-12 er plasseringene hans fra de tre tidligere Visma Ski Classics-utgavene av rennet.
Martin Løwstrøm Nyenget må finne seg i å være den største favoritten til dette rennet. Han vant NM gull på 15 kilometer klassisk i helga suverent og fulgte opp med en monsteretappe på stafetten. Femmilseieren i Holmenkollen må vi heller ikke glemme. Men skulle det vise seg at det ikke lønner seg å gå med feste blir det verre for Martin.
Mikael Gunnulfsen er tittelforsvarer og har vist god form i det siste. Han kan også spurte bra skulle det bli en spurt. Går høyst sannsynlig med feste under skiene.
Erik Valnes blir også en farlig mann. Han ble nummer tre i 2019 etter spurttap for Mikael Gunnulfsen og Johan Hoel. Nå er hjemmeløperen en mye bedre skiløper. Han har helt sikkert lyst på revansje selv om 15 km i Harstad på lørdag ikke skremte noen.
Team kollega i Team Telemark, Eirik Mysen, er et mindre kjent navn i langløpssirkuset, men 8. plass på 15 kilometer klassisk under NM og 16. plass på femmil i Kollen viser kvalitet. Er det feste som fungerer best på lørdag er Mysen et hett palltips.
Så har vi langløperne som enda ikke har bestemt seg for hva de skal gjøre. Tord Asle Gjerdalen har vunnet Reistadløpet med feste tidligere, men det begynner å bli noen år siden og formen har ikke vært den beste den siste tiden. Siden femteplassen i Marcialonga har det blitt rekken 10-12-20-12-9. Det er bemerkelsesverdig dårlig til Gjerdalen å være. Johannes Eklöf presser han også hardt i klatrekonkurransen. Heldigvis for Gjerdalen vil nok mange av klatrepoengene i helgens renn gå til løpere med feste under skiene.
Ragde-trioen Johan Hoel, Kasper Stadaas og Karstein Johaug har alle muligheter til å velge feste og gjøre det med suksess. Hoel og Stadaas forsøkte å gå med feste i Prato Piazza Mountain Challenge i januar uten å lykkes. Spørsmålet er om de tar sjansen igjen? Hoel har god erfaring med dette rennet fra 2019, det kan være gull verdt. Med det Kasper Stadaas viste forrige helg i Vålådalen er det hvert fall ikke noe i feil med formen hans.
Martin Johnsrud Sundby hang godt med i Birken, men var ikke sterk nok i avslutningen. Det er bare et par år siden han trente for fullt i diagonalgang. Legg på ett år til og han var best i verden. Fortsetter formen å gå i riktig retning og skiene er gode, kan dette bli årets første besøk på pallen i Visma Ski Classics for veteranen. Team-kollega Chris Jespersen har vært syk og er usikker på start, han er også en som på en god dag kan være med å prege rennet i front. Stravarekordene opp både Orta og Halvor Hill må forsvares.
En annen tradisjonell løper som stiller til start er finske Ville Ahonen. Han har 22. plass i verdenscupen fra både Lahti og Holmenkollen denne sesongen og kan vise seg å bli en liten joker om diagonalgutta får overtaket på stakerne.
Topp 3 tips, menn
1. Martin Løwstrøm Nyenget
2. Mikael Gunnulfsen
3. Johan Hoel