Fluorforbudet: Slik tilpasser Ski Classics seg FIS-reglene
Denne sesongen trer totalforbudet mot fluor i kraft. Fluorforbudet er vedtatt av både det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS ICR) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Forbudet gjelder derfor for alle grener og alle nivåer, også turrenn og langløpsserien Ski Classics.
Se fakta og bakgrunn for fluorforbudet nederst i saken
I sommer la forbundene fram testprosedyren og protokollen for hvordan fluorforbudet skal håndheves til vinteren. Konsekvensen av rødt utslag på fluormåleren er brutal: De som tester rødt for fluor blir disket, og avgjørelsen kan ikke ankes.
Testapparatet som skal brukes til å sjekke løpernes ski for spor av fluor har vært kritisert for å gi grønt lys til ski med spor av fluor og omvendt: rødt lys til fluorfrie ski. I fjor høst var apparatet fortsatt så upålitelig at FIS og IBU vedtok å utsette fluorforbudet ytterligere en sesong.
Fluortesteren er nå godkjent, men enkelte løpere og team er fortsatt usikre, og frykter kaos når fluorforbudet innføres i turrenn og langløpsserien Ski Classics.
Les også:
Uro i langrennsmiljøet: – Å bli disket for fluor er jo den store skrekken
Ingen krisestemning i Ski Classics
Daglig leder i Ski Classics David Nilsson har forståelse for skepsisen, spesielt når det gjelder lange renn med svært mange deltakere, men understreker at langløpsserien stiller seg bak forbudet og tilpasser seg de nye reglene.
– De siste årene har det vært mange og lange diskusjoner rundt fluor og fluorforbudet. Våre løp og utøvere er en del av FIS-systemet og vi har et veldig godt forhold til dem. Vi respekterer og stiller oss bak vedtaket om totalforbud mot fluor. Men samtidig er langrenn er en gren med mange flere aspekter å ta hensyn til som man ikke har i andre skigrener, som for eksempel hopp. I turrenn og langløp går man ekstremt lange distanser, og med mange deltakere. Det vil jo naturligvis være praktisk umulig å teste 16 000 par ski, og derfor har vi tilpasset testprotokollen til vår virksomhet i samarbeid med FIS, sier Nilsson.
Saken fortsetter under
Han er samtidig rask til å understreke at verken han eller Ski Classics-organisasjonen håper at fluorforbudet vil bli noe problem i praksis, men at de forventer seg en innkjøringsperiode.
– Det er ingen krisestemning rundt dette hos oss. Vi har fulgt prosessen med utvikling av regler og testing tett helt siden FIS vedtok at forbudet skal innføres, og vi føler oss nå veldig trygge på at testapparatet og protokollen for håndtering av forbudet fungerer. For oss er dette nå en del av sporten på lik linje med dopingkontroll, sier Nilsson.
Samtidig poengterer Nilsson at testprotokollen som FIS har utarbeidet for sine arrangementer på verdenscupnivå er tilpasset startfelt som er langt mindre, og for arenaer som ser helt annerledes ut enn det som er tilfellet i Ski Classics og andre langløp.
Derfor har Ski Classics utviklet en egen protokoll for hvordan fluorforbudet skal håndteres i sine arrangement.
– Vår protokoll skiller seg lite fra den som FIS opererer med. Men det er klart at enkelte ting blir annerledes når det er mange hundre og noen ganger mange tusen deltakere og ni mil mellom start og mål, enn når det er kanskje 80 kvinner og 80 menn som skal gå noen runder i løyper som er noen kilometer lange. Det forstår såklart FIS også, sier Nilsson.
Prinsippet rundt testingen er imidlertid det samme. Det testes før start og etter målgang. Hvert skipar skal testes på flere punkter.
Dersom skien slår ut på før høye fluorverdier på tre eller flere punkter, vil den bli rød. En løper som får røde ski før start, får startnekt og blir disket. Det samme gjelder for ski som tester rødt etter målgang: løperen blir disket. Det er det likt som i andre FIS-renn.
Les også: Slik fungerer fluortesteren
Saken fortsetter under
Egne regler for Ski Classics
I tillegg til FIS generelle regelverk og prosedyrer for fluortesting, har Ski Classics innført noen egne regler for Pro Teamene.
Dersom en løper tester rødt enten før start eller etter målgang, får laget et fratrekk på 50 poeng i lagkonkurransen.
Det er også slik at utøverne skal stille i startområdet senest 15 minutter før start slik at testing kan gjennomføres. Løpere som kommer inntil fem minutter for sent til start får en bot på 500 euro. De som kommer mer enn fem minutter for sent, blir disket. Det er for å unngå at team og utøvere spekulerer i å komme i siste liten for å «ikke rekke» testing.
Videre vil det ikke være tillatt for andre enn løpere i paddocken etter målgang.
– Det vi vil med den regelen, er at det ikke skal komme inn personer fra støtteapparatet med andre ski før utøverne går til testingen etter målgang, forklarer Nilsson.
Saken fortsetter under
Tar ansvar for kompetanse og testing i egne eventer
Det er også slik at FIS sentralt kun står for testing og håndheving på arrangementer på verdenscupnivå. Fluorforbudet er imidlertid det samme for FIS-sanksjonerte arrangementer på alle nivåer, men det er de nasjonale forbundene som har ansvaret for konkurranser på lavere nivå.
Der har Nilsson har observert at de nasjonale forbundene har ulike forutsetninger.
– I Norge og Sverige ser vi at de nasjonale forbundene har svært god kontroll. De har skaffet seg fluortestere og sørget for å få utdannet nok personer med FIS sertifisering som kan gjennomføre testingen ute på arenaene. Slik er det ikke alle steder, sier Nilsson.
Derfor har Ski Classics selv anskaffet seg en fluortester og fått på plass flere personer med FIS-sertifisering i sitt eget apparat, slik at fluortestingen kan gjennomføres etter regelverket på alle Ski Classics eventer.
I starten av november arrangerte Ski Classics et eget kurs for profflagene. På den måten er de sikre på at alle lagene har fått den samme informasjonen om hva som kreves av rengjøring og forberedelser, hvorfor forbudet innføres og hvordan det skal håndheves i praksis, samt hvilke sanksjoner og konsekvenser som gjelder.
– Vi ser at det er veldig ulik kompetanse rundt fluor og fluorforbudet i ulike land og miljøer. Men nå har alle de 35 teamene fått den samme informasjonen, og vi har fått gitt opplæring i hvordan de skal unngå å teste rødt, sier Nilsson.
Les også: – De som har ski det er brukt fluor på har virkelig en jobb å gjøre nå
Saken fortsetter under
Tilbyr kontrolltesting i forkant av renn
At Ski Classics har eget utstyr og sertifiserte kontrollører gjør også at de har enda bedre muligheter til å bistå teamene med informasjon og opplæring, spesielt i innkjøringsfasen.
– Vår ambisjon er at dette med fluor fortest mulig skal bli et ikke-tema, og fungere på samme måte som dopingtester, sier Nilsson.
I forkant av de første Pro Team eventene i årets Ski Classics sesong, som går i Bad Gastein i Østerrike helga 9. og 10. desember, har Ski Classics derfor satt opp to hele dager der profflagene kan komme og få måle sine ski på det testapparatet som skal brukes i Ski Classics konkurranser.
Kontrollørene vil da også kunne hjelpe lagene med eventuelle problemer i tide, slik at de kan sørge for at utøverne ikke kommer til start med ski som gir startnekt og disk.
– Dersom noen av lagene får røde ski på kontrollmålingen i forkant, kan vi hjelpe dem med å finne kilden, slik at de finner ut hvorfor de har fått et fluorutslag, sier Nilsson, og fortsetter:
– Vi tror at teamene og løperne ikke bevisst ønsker å jukse. Det vi ser, er at hvis man får røde utslag når man ikke har brukt fluorholdige produkter, så skyldes det nesten alltid at man har dratt med seg fluorrester via gamle børster eller annet preppeutstyr som har vært brukt til fluor tidligere.
I den sammenheng trekker Nilsson fram at det er viktig å lese innholdsdeklarasjonen på forpakningen nøye, og bare kjøpe produkter som er merket «fluorfri» siden det fortsatt er tillatt å selge fluorholdige produkter i EU fram til 2026, samt være klar over at fluor også kan finnes i smøreprodukter som ikke er utviklet for å gi bedre glid. For eksempel har det vært tilsatt fluor i enkelte former for skirens, en produkttype der man kanskje ikke forventer å finne fluor.
Les også:
Fluorforbudet: Dette utstyret må du kjøpe nytt og dette kan vaskes rent
– Så kort oppsummert kan man si at det gjelder å ikke bruke fluorholdige produkter, samt være nøye på rengjøring og sørge for at man har nye børster slik at man ikke risikerer å overføre gamle fluorrester til rengjort og nytt utstyr. I tillegg er det også viktig å lese innholdsdeklarasjonen på produktene grundig og forsikre seg om at produkter man bruker ikke inneholder fluor, sier David Nilsson.
Saken fortsetter under
Dette er fluorforbudet
Fra og med sesongen 2023/24 innføres totalt fluorforbud for alle konkurranser. Det kunngjorde det internasjonale ski- og snowboardforbundet i mars 2023.
Både FIS og IBU har vedtatt totalforbud mot fluorholdige produkter i konkurranser på alle nivåer for flere år siden. Det gjorde de to forbundene henholdsvis i november 2019 og på nyåret 2020. Bakgrunnen for å innføre forbudet, er at fluor er en miljøgift.
Det totale fluorforbudet omfatter alle former for fluor. Totalforbudet gjelder for alle grener og konkurransenivåer i både FIS og IBU: Fra verdenscup og internasjonale mesterskap til alt av terminlistefestede turrenn, regionale og lokale renn i regi av klubber tilknyttet de nasjonale særforbundene.
Siden forbudet ble vedtatt, har IBU og FIS jobbet med å utvikle et håndholdt testapparat som skal brukes til å kontrollere om det er brukt fluorholdig smøring på skiene ute på konkurransearenaene. Fluorforbudet skulle vært innført i full skala fra og med sesongen 2021/22, men ble utsatt fordi testapparatet ikke har vært pålitelig.
FAKTA
- I 2020 innførte EU et forbud mot langkjedede fluorforbindelser i konsentrasjoner over 25 ppm (partikler per million) fordi disse utgjør en risiko for helse og miljø.
- I november 2019 vedtok FIS et totalforbud mot produkter som inneholder fluor, spesifikt langkjedede fluorforbindelser av typen C6 og C8, i FIS-konkurranser på alle nivåer. Vinteren 2020 vedtok IBU det samme.
- Fluor brukes i skismøring for å gi bedre glid, og dermed større fart. Det har vært forsket, testet og utviklet mye innen fluorfritt, spesielt de siste åra, og nye fluorfrie produkter like gode eller bedre enn tradisjonelle fluorholdige. Men i noen føreforhold kan fluorproduktene gi bedre glid enn fluorfrie alternativer. På den måten kan det å bruke fluorholdige produkter gi løpere en urettmessig konkurransefordel.
- I mars 2023 vedtok både FIS og IBU at for sesongen 2023/24 trår det totale fluorforbudet i kraft.
- Fluorforbudet skal håndheves ute på arenaene med å skanne utøvernes ski for fluor med et håndholdt testapparat. Dersom testapparatet oppdager spor av fluor på tre eller flere punkter på skien, vil den vise rødt. De som tester rødt for fluor blir disket, og avgjørelsen kan ikke ankes.