Felleski-guiden: Slik finner du de perfekte felleskiene
Mye har skjedd siden felleskiene først kom på markedet. Dagens felleski er helt på høyden til konkurransebruk, og ikke lenger bare et praktisk alternativ for kjappe treningsøkter i en travel hverdag.
Fra fjellturer og søndagsturer til hverdagstrening og konkurranser helt opp på elitenivå: Felleskiene dekker nå alle former for klassisk langrenn. Men hvordan finne den perfekte modellen for deg?
Langløperen Petter Soleng Skinstad fra Ski Classics-laget Team Coop gir deg sine beste tips.
Skinstad vant forøvrig FredagsBirken på et par felleski tilbake i 2016 med tida to timer, 44 minutter og 13 sekunder, og var da nesten et kvarter før neste løper i mål.
Langrenn.com tok en prat med den erfarne langrennsløperen om hva man bør tenke på og hvordan man finner de perfekte felleskiene.
Skinstad trekker fram to viktige punkter for å finne de beste felleskiene:
- Tenk igjennom hvor og hvordan du vil bruke felleskiene
- Vær ærlig om vekt, teknikk og ferdigheter
Det første vil i stor grad avgjøre hvilken type felleski du bør gå for. Det andre er helt avgjørende for å få ski som passer for deg.
Les også:
De beste felleskiene: Test av felleski 2023/34
Egenskaper og tilpasning er viktigere enn pris
Skinstad poengterer at det er langt viktigere at skiene passer løperens høyde og vekt, ferdighetsnivå og bruksområde, enn hva som står på prislappen.
– Før du kjøper felleski skal du ta en grundig vurdering og spørre deg sjøl om hva du er ute etter: hvor og hvordan du skal bruke skiene. Det vil langt på vei avgjøre hvilken type felleski du bør gå for. Og du er nødt til å være dønn ærlig om vekt, teknikk og ferdigheter når du skal kjøpe felleski, slik at du får ski som passer deg, sier Skinstad.
Dette er viktige faktorer uansett om det er skøyteski, tradisjonelle smørbare klassiskski eller felleski det gjelder, men for felleski blir dette enda viktigere.
– Løperens vekt og teknikk er det som avgjør hvor stive ski og hvilken type spenn du bør ha. Oppgir du for lav vekt og skryter på deg for god teknikk, vil du ofte ende opp med ski som er for stive, og som det derfor er vanskelig å trø skikkelig ned og få godt feste på. Det gir ikke noen god skiopplevelse og ødelegger skigleden og motivasjonen, sier Skinstad, og forklarer:
– Med vanlige ski kan du til en viss grad justere for stive ski med å forlenge smøresonen og/eller legge tjukkere på med smøring. Men på felleskien har du ikke denne muligheten. Fellen sitter der den gjør og er så tjukk som den er. Du kan riktignok justere noe med å flytte bindingen noen millimeter forover eller bakover, men det er mer begrenset enn på tradisjonelle klassiskski.
Saken fortsetter under
Hva skiller de ulike typene felleski?
Det finnes felleski for alle former for klassisk langrenn: Fra fjellturer og søndagsturer til hverdagstrening og konkurranser helt opp på elitenivå, samt modeller for barn og junior.
– Alle de nyere toppmodellene innen felleski er gode nok til å konkurrere på, helt opp på elitenivå. Og det er flere som har vært blant de topp 200 både i Vasaloppet og Birken på felleski. Den største forskjellen mellom de ulike modellene er spennet og konstruksjonen, sier Skinstad.
De dyreste modellene er utviklet for løpere på elitenivå som har solid grunnteknikk og også staker mye.
Dagens toppmodeller av felleski har egenskaper og konstruksjon som gjør at de ikke bare er gode å få feste på og gode å gå oppover med, slik de første felleskiene var, men de er blitt ski som er gode å stake på, som glir godt også i flatere terreng og nedover, og med svingegenskaper som er helt på linje med andre konkurranseski.
Disse skiene oppleves som livligere, men har et spenn som krever bedre teknikk for å få trygt feste. Skinstad anbefaler derfor å vurdere ski som ligger ett hakk under toppmodellene.
– Modellene som ligger i sjiktet rett under toppmodellene er normalt basert på samme konstruksjon og materialer, og kommer med de fleste av egenskapene til toppmodellene. Men de har litt snillere spenn, slik at de er litt lettere å få feste med, forklarer Skinstad.
Saken fortsetter under
Ikke helt vedlikeholdsfrie
Med felleski slipper du bruke tid på å preppe festesonen, brenne inn grunnfeste og legge dagens festesmøring på toppen av det. Det er en av de viktigste grunnene til at felleski er blitt så populære både blant aktive og eliteutøvere, så vel som mosjonister, turløpere og påsketurister
Men også felleski trenger litt prepp og vedlikehold for å fungere optimalt, selv om du slipper å tukle med festesmøring. Dette må du gjøre med felleski.
Hvor viktig er det å impregnere felleski? Svaret er: Veldig viktig. Sjekk forskjellen med og uten impregnering.
Interessert i utstyr? Her finner du alt om ski, smøring, tilbehør og stæsj