Eventyrlig vekst for langløp og turrenn
Statistikken for deltakelse i turrenn og langløp er lystig lesing, både for Skiforbundet og arrangørene.
Etter pandemien, som satte nesten alt av turrenn på pause på grunn av nedstenging i 2020 og 2021, har deltakelsen hatt en sterk økning.
– 2022 ble et tydelig vendepunkt, sier Claes-Tommy Herland i Skiforbundet.
Den totale deltakelsen har økt fra 20 310 påmeldte i 2022 til 27 263 påmeldte i 2024 fordelt på de sju største norske turrennene Birkebeinerrennet, Holmenkollmarsjen, Skarverennet, Flyktningerennet, Thorleif Haugs Minnerenn, Reistadløpet og Furusjøen Rundt.
De fleste av disse rennene er nå tilbake på eller nær samme nivå som i 2019, den siste ordinære sesongen før pandemien.
Se også: Derfor skyter interessen for langløp i været
Saken fortsetter under
Spesielt Holmenkollmarsjen stikker seg ekstra ut på statistikken: Det tradisjonsrike rennet, som nå også inngår i Ski Classics Challenger-serien, nesten doblet antall påmeldte fra 2022 til 2024.
Skarverennet og Birkebeinerrennet har hatt en sterk økning: Skarverennet gikk fra 7600 påmeldte i 2022 til 10 694 i 2024. Birken økte fra 8503 i 2022 til 11 529 i 2024.
– Det er svært viktig for langrennssporten at interessen for turrenn er økende, noe som har en betydningsfull verdi for nasjonalidretten. At sju av de største turrennene viser til god utvikling de siste årene, er gledelig, sier daglig leder i langrenn i Norges Skiforbund Cathrine Instebø.
Superpop blant kidsa
Birkebeinerrennets egen statistikk viser i tillegg at det er størst økning i de yngste alderklassene.
– Det vi ser er at, de yngste aldersklassene er de som vokser mest, sier kommunikasjons- og markedsansvarlig i Birken Randi Bolstad til Langrenn.com, og utdyper:
– De største klassene i Birkebeinerrennet har de siste årene tradisjonelt vært 45+, men i år er de store klassene blant de unge voksne i alderen 25-40 år. Spesielt gledelig er at den største kvinneklassen er K25, altså de fra 25 til 30 år.
Bolstad trekker fram at utviklingen mot at de yngste klassene har vært tydelig helt siden pandemien, men at det er spesielt hyggelig at denne aldersgruppen fortsetter å vokse.
– Vi har flere deltagere i alle klasser med unntak av M40-45. De yngste klassene er de som vokser mest, samtidig som vi har 40 prosent debutanter, så det viser også at de unge som gikk i fjor får med seg sine venner i år, og det synes vi er veldig stas, sier hun.
Interessen gjenspeiles også i medie- og TV dekningen: Stadig flere ser Ski Classics og langløp på TV og via strømmetjenester
Les mer: Økende interesse for Ski Classics
Saken fortsetter under
Kunstig skille mellom langløp og tradisjonelt langrenn
Jørgen Aukland, som eier og driver langløpslaget Team Ragde Charge sammen med broren Anders Aukland, ser en holdningsendring i langrennsmiljøet. Han opplever at stadig flere ser både langløp og tradisjonelt distanselangrenn som samme idrett.
– Skillet mellom langløp og vanlig langrenn er på vei til å viskes ut, da vi ser gode løpere prestere i begge varianter,slik som Astrid Øyre Slind og Martin Løwstrøm Nyenget. Staking er en viktig del av tradisjonelt langrenn, og ikke minst er det stor overføringsverdi til dobbeldans skøyting, sier Aukland til Langrenn.com, og fortsetter:
– Etter at Astrid Øyre Slind slo Therese Johaug i Birken i 2022 og deretter sanket medaljer i VM i 2023, fikk endelig mange opp øynene for at såkalt langløpstrening er bra trening.
Aukland poengterer videre at stadig flere unge løpere er nysgjerrige på langløp, og at de ønsker seg flere muligheter for å satse parallelt på begge deler i større grad enn tidligere.
– Vi opplever helt klart at yngre løpere er glad i langløp, og tenker at begge deler er morsomt. De er uredde og nysgjerrige og blir ikke holdt igjen av gamle trauste ideer om at langløpstrening er for slitsomt, og at det går utover vanlig langrenn, sier han.
Se også:
Kanontall for Birken: Superpop blant kidsa
Saken fortsetter under
Klar for ny langløpsvinter
Helga 13. til 15. desember går startskuddet for langløpssesongen 2024/25.
Ski Classics Season XVI består av totalt 14 renn, fordelt på ti helger i seks forskjellige land.
Dette er terminlista for Ski Classics Pro Tour Season XVI:
Event 1: 14. desember, Bad Gastein ITT
Event 2: 15. desember, Bad Gastein Criterium
Event 3: 11. januar, 3 Zinnen Ski Marathon
Event 4: 12. januar, La Venosta ITT Kapron-Melago
Event 5: 18. januar, Engadin La Diagonela
Event 6: 26. januar, Marcialonga (Grand Classic)
Event 7: 9. februar, Jizerská50 (Grand Classic)
Event 8: 15. februar, Grönklitt Criterium 61
Event 9: 16. februar Grönklitt ITT
Event 10: 2. mars, Vasaloppet (Grand Classic)
Event 11: 15. mars, Birkebeinerrennet (Grand Classic)
Event 12: 22. mars, Marcialonga Bodø
Event 13: 29. mars, Reistadløpet
Event 14: 30. mars, Grand Finale Summit 2 Senja
Se også: Rekordmange kvinnelige Pro Team-løpere i sesong XVI
Mer om Ski Classics og løpende oppdateringer finner du på skiclassics.com.