Etter kanondebuten: – Dere må ha litt tålmodighet med meg
Søndag debuterte Stina Nilsson som langløper. Fire måneder etter at den svenske skistjernen vraket skiskytterkarrieren til fordel for langløp, smadret hun hele den etablerte eliten på første forsøk. Hun vant det ni mil lange Klarälvsloppet, sesongens viktigste og mest prestisjetunge oppkjøringsrenn, i oppvisningsstil.
Ferskingen parkerte vinterens suverene langløpsdronning Emilie Fleten og tittelforsvareren Jenny Larsson på oppløpet. Langløpsverdenen måpte.
Les mer: Hvilken debut! Stina spurtet ned langløpsdronninga
Nilsson visste godt at alles øyne var rettet mot henne, og at hun absolutt ikke kunne forvente å få gå under radaren på linje med andre debutanter i Klarälvsloppet. Mange hadde store forventninger til henne. Og hun innfridde altså til de grader.
I forkant av konkurransedebuten i Klarälvsloppet snakket den reflekterte 31-åringen ut i et åpenhjertig intervjue med Langrenn.com: Om sin nyforelskelse med langrenn og sine forventninger til langløp, drømmer og ambisjoner, men også om mediepresset, folkets forventninger og hennes tanker om sitt ansvar som influencer og rollemodell, og hvordan hun takler det.
Saken fortsetter under
Stina Nilsson har levd hele sitt voksne liv i medias søkelys og under et konstant mediepress. Helt siden hun debuterte i det svenske langrennslandslagets drakt i 2012, bare 19 år gammel, har hun vært svenskenes yndling. For drøyt fire år siden vraket hun en lysende langrennskarriere til fordel for skiskyting. Fra dag en hadde «alle» en mening om hennes prestasjoner og hva de burde være.
I april kunngjorde den svenske skistjernen at hun bytter idrett igjen. Nå vraket hun skiskyting til fordel for langløp og Ski Classics. Den svenske skistjernen var headhuntet til brødrene Auklands langløpslag Team Ragde Charge.
Nærmest umiddelbart etter at Nilsson slapp «bomben», begynte ryktene å svirre: Går hun til langløp for å gjøre comeback i tradisjonelt langrenn nå som det er VM i Trondheim? Sveriges landslagssjef i langrenn Anders Byström bekreftet overfor flere medier at hun kunne være både interessant og aktuell for VM-troppen.
Nilsson selv kommenterte ikke medienes spekulasjoner. Overfor Langrenn.com er hun klokkeklar:
– Jeg kommer ikke til å gå flere renn i tradisjonelt allround langrenn. Det er et avsluttet kapitel.
Les mer: – Mitt fokus og motivasjon er langløp og Ski Classics
For henne er det nå fullt fokus på langløp, og Nilsson regelrett sprudler når hun forteller om sin nye tilværelse.
Hun forteller at hun er så motivert til å trene og bare kribler etter å komme skikkelig i gang, at hun virkelig må passe seg og minne seg selv på å ta tida til hjelp i overgangen.
– Jeg gleder meg allerede til å dra på den første snøsamlingen i Livigno i starten av desember.
Se også: – Det finnes ingen grenser for hvor mye jeg kan trene
Ber om tålmodighet
Selv er Nilsson klar på at hun ikke vil sette konkrete resultatmål for debutsesongen, verken på rulleski eller på snø.
Hvilke forventninger har du til deg selv for den første langløpsvinteren?
– Mine forventninger til meg selv, er at jeg skal gjøre en bra jobb, og komme godt forberedt. At jeg skal kunne være med å kjempe. Men dere må ha litt tålmodighet med meg, og holde igjen litt på hva dere forventer, for jeg vet faktisk ikke selv hva man kan forvente av meg, sier Nilsson til Langrenn.com, og utdyper:
– Jeg har fortsatt ikke hatt en eneste treningsøkt med andre jenter, og jeg vet ikke hvordan jeg står i forhold til de andre og det nivået jeg møter til vinteren.
Din taktiske teft var en av dine viktigste styrker som sprintspesialist i tradisjonelt allround langrenn. Er det noe du forventer å kunne utnytte i langløp?
– På sikt håper jeg å kunne bli en taktisk god løper også i langløp. Men det tok jo litt tid å bygge opp min sprinttaktikk. Jeg måtte lære å kjenne meg selv, mine styrker og svakheter. Og jeg lærte meg litt om hva konkurrentene hadde en tendens til å gjøre. Nå blir jo langløp et «nytt språk» for meg, og jeg må lære meg hva som er lurt taktisk i Ski Classics. Og da mener jeg hva som er lurt taktisk for meg. For det spiller ingen rolle om det er en optimal taktikk hvis den ikke passer meg og mine styrker.
Se også: Dette er Stina Nilssons karriere i langrenn og skiskyting
Har du sett deg ut noen høydepunkter som du gleder deg ekstra til denne første vinteren?
– Jeg synes det er kult å gå fellesstart og ser fram til hele sesongen. Men så blir jeg farget av det miljøet jeg er i. Der snakkes det veldig mye om Marcialonga og Vasaloppet. Så det blir jo til at jeg gleder meg ekstra mye til de, bare fordi mange snakker opp de løpene, at det er heftige arrangement og virkelig en opplevelse, sier Nilsson.
Mange har meninger om hva du gjør, hva du bør gjøre og hva du ikke bør gjøre. Det at du tør å vrake en ekstremt suksessfull karriere og en lysende framtid for å teste nye ting, gjør deg jo til et forbilde for andre som vil prøve å ta nye steg i livet. Hvordan tenker du på din rolle som influencer?
– For meg har disse valgene vært innlysende. Jeg hadde angret om jeg ikke hadde testet ut det jeg har lyst til. Det som driver meg i idretten, er å skape minner for meg selv som jeg kan være stolt av når jeg har lagt en lang idrettskarriere bak meg. Om det er noe som kan motivere og trigge andre til å teste nye ting, så er det noe jeg er veldig glad for at jeg kan bidra til. Så har man motivasjon og lyst til å prøve noe nytt, så synes jeg absolutt man skal ta sjansen.
Og med Stina Nilsson går liv og lære unektelig hånd i hånd i den sammenheng. Midt i desember debuterer 31-åringen fra Malung i Dalarna på snø i Ski Classics, med dobbelthelga i Bad Gastein i Østerrike.