De beste felleskiene: Test av felleski 2022-23

Vinteren er i anmarsj og utvalget av årets ski på vei inn i butikkene. Stadig flere velger å kjøpe seg felleski, men hvilke felleski er best?
Vinteren er i anmarsj og utvalget av årets ski på vei inn i butikkene. Stadig flere velger å kjøpe seg felleski, men hvilke felleski er best?

Målet for de fleste som bruker felleski er at skien skal være god å føre, sitte godt i diagonalgang og gli best mulig i staking og nedoverbakker, i alle snø- og føreforhold. 

Konseptet for glid og feste på felleski er det samme som for smurte ski: Trygt feste for hvert fraspark i diagonalgang og god glid når vekta er jevnt fordelt på begge skiene.

Hvilke felleski bør du velge? 
Vi på Langrenn.com har samarbeidet med Längd.se om en test av årets felleski fra sju ulike produsenter. For å få gjøre testen mest mulig relevant, har vi valgt å teste de nest beste modellene fra alle produsentene. Det vil si, vi har testet modellen som ligger ett nivå under deres absolutte toppmodeller. 

Hva koster felleski i dette segmentet? 
Skiene vi testet kostet fra 3499 kroner veiledende for den rimeligste (Peltonen Skin Pro Classic) til 6500 kroner for den dyreste (Salomon, disse kommer da med bindingen ProLink Shift in). 

Noen av prisene er for 2021/22-modellene, men sammenliknet med prisene på 2022/23-modellene ser prisene ut til å være relativt sammenliknbare. 

Slik testet vi 
Vår testduo Johanna og Jakob (les mer om dem lenger ned i saken) gikk den samme runden i Torsby skitunnel med samtlige modeller. 

For å gjøre testen mest mulig rettferdig, ble den modellen som ble testet først også testet sist. Samtlige felleski ble testet med bindningen i nøytral posisjon, selv om skiene kommer med flyttbare bindinger. 

Johanna og Jakob fikk hjelp av de respektive produsentenes servicefolk til å velge riktig spenn og stivhet på skiene, slik at opplevelsen skulle bli mest mulig rettferdig.  

Testpersoner
Johanna har vokst opp i Sorsele. Hun har gått på ski «hele livet», og jobber til daglig på Rullskidcenter i Landskrona i tillegg til at hun driver eget foretak som skiinstruktør. Hun har jobbet som skiinstruktør både på New Zealand, i Mora og på Orsa Grönklitt.

Jakob er oppvokst i Skåne. Han har gått på ski «de dagene det lar seg gjøre å gå på ski i Skåne». For tre år siden flyttet han til Mora for å få bedre snø og mer stabile skiforhold, samt å studere på skilinjen ved Mora folkhögskola. Også Jakob arbeider på Rullskidcenter i Landskrona.

Saken fortsetter under

Johanna og Jakob, årets testduo i Torsby.
Johanna og Jakob, årets testduo i Torsby.

Bedømming 
– Alle har ulike referanser om hvordan man like å ha sine langrennsski, så i stedet for å plukke ut en testvinner, har vi valgt å kategorisere felleskiene basert på hvilken type ski som passer best til forskjellige typer skiløpere. Vi har også valgt å løfte fram de ulike skienes unike egenskaper, forklarer testduoen.  

Hvor fort merker man de ulike skienes egenskaper
– På felleski er det framfor alt når du kommer til motbakker at du merker størst forskjell, altså når du går diagonalgang eller kjører dobbelttak med fraspark, slik at du benytter festet på skiene. 

Testresultatene 
– Skiene presenteres uten intern rangering.

Rossignol X-Ium R-Skin
Herlig skifølelse. Livlig spenn. For erfarne løpere med god teknikk er det lett å trå skien ned. Rask og lett. 

Rossignol X-Ium R-Skin
Rossignol X-Ium R-Skin

Salomon S/Max Eskin
Trivelig lettgått ski for nybegynnere så vel som erfarne skiløpere. Kjennes stabil i sporet. Bygget med resirkulert materiale i kjernen.  

Salomon S/Max Eskin
Salomon S/Max Eskin

Fisher Twin Skin Carbon Pro 
Herlig skifølelse. Livlig spenn. For erfarne løpere med god teknikk er det lett å trå skien ned.

Fisher Twin Skin Carbon Pro
Fisher Twin Skin Carbon Pro

Peltonen SkinPro Classic
Veldig stabil i sporet. Lett å få trygt feste med. Skien oppleves veldig trygg og solid. God ski for ferske så vel som erfarne skiløpere.

Peltonen SkinPro Classic
Peltonen SkinPro Classic

Madshus Race pro skin
Bra ski for både ambisiøse turløpere og supermosjonister så vel som ferske løpere. Responsiv, lett å håndtere og lettgått ski. 

Madshus Race pro skin
Madshus Race pro skin

Atomic Redster C9 Skintec
Passer for erfarne løpere som er ute etter en livlig skifølelse. Lett å gå på for de som har god teknikk.

Atomic Redster C9 Skintec
Atomic Redster C9 Skintec

Kästle XP20 Skin
Bra skifølelse for erfarne løpere, lett å gå på for nybegynnere. Stabil i sporet, lett å trå ned. En «underdog» som leverer en ski som matcher de store produsentene.

Kästle XP20 Skin
Kästle XP20 Skin

Fortsatt usikker på hva som er best? Se også vår store felleskitest fra i fjor: de beste felleskiene 2021/22.

Ikke helt vedlikeholdsfrie
Med felleski slipper du bruke tid på å preppe festesonen, brenne inn grunnfeste og legge dagens festesmøring på toppen av det. Det er en av de viktigste grunnene til at felleski er blitt så populære både blant aktive og eliteutøvere, så vel som mosjonister, turløpere og påsketurister

Men også felleski trenger litt prepp og vedlikehold for å fungere optimalt, selv om du slipper å tukle med festesmøring. Dette må du gjøre med felleski

Hvor viktig er det å impregnere felleski? Svaret er: Veldig viktig. Sjekk forskjellen med og uten impregnering.

Interessert i utstyr? Her finner du alt om ski, smøring, tilbehør og stæsj  

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Skistad og to skiskyttere tatt ut til verdenscupen på Lillehammer

    Kristine Stavås Skistad og to lynraske skiskyttere er blant de nesten 50 utøverne som er tatt ut til verdenscupen i langrenn på Lillehammer til helga.
    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Stjernelaget fra sesongåpningen får ny tillit: Dette er troppen til IBU-Cupen på Geilo

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Emil Iversen åpner opp om ny smell: Skal hjem og søke hjelp 

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • Fjerner uskreven regel

    av Ingeborg Scheve
    02.12.2024
  • – Jeg får mye mer respekt

    av Ingeborg Scheve og Max Östlund (video)
    01.12.2024