– Blir fortsatt dritnervøs to dager i året
– Det er ikke det samme som da jeg gikk selv, men jeg kjenner jo på hva løperne føler og jeg vet hvor mye arbeid de har lagt ned.
For Jørgen Aukland, en av de største pionerene for langløp, vet hva han snakker om. Han har vært med på å revolusjonere denne idretten, och han har aldri sluppet taket om den.
– Nei, jeg har vært veldig engagert hele tiden. Holder jo på fortsatt, og mye av tiden går med til å styre Team Ragde Charge. Ellers jobber jeg som trener på Wang toppidrettsgymnas tre dager i uka og på Wangs ungdomsskole en dag i uka, forteller 49-åringen som nå er tilbake i barndomsbyen Tønsberg med familien.
7 ganger på pallen i Vasaloppet
To seire i Vasaloppet og fire i Marcialonga er høydepunktene i hans egen karriere som løper. Dette er “høytidene” som alltid har vært “hellige” hos familien Aukland. Storebror Anders ble i 2004 den første nordmannen som vant Vasaloppet siden Ole Ellefsæter i 1971. Da var Jørgen tredjemann.
– Det var et taktisk løp. Det første på blanke ski og rubbski, husker Jørgen fra løpet 20 år tilbake i tid.
– Selvfølgelig står den første seieren i 2008 høyt, men den største prestasjonen var nok i 2013. Da kom vi på oppløpet sammen med Jørgen Brink og Daniel Tynell som begge hade vunnet tre ganger og var kjente som sterke spurtere.
Totalt ble det 7 pallplatser mellom Sälen og Mora for Jørgen Aukland. Hele tiden i framkant av utviklingen.
– 2013 var den første sesongen jeg gikk alle skirenn uten smøring. Det var også min beste sesong og jeg vant blant annet Vasaloppet, Marcialonga og Årefjällsloppet. Men Jerry Ahrlin gikk Vasaloppet på blanke ski allerede da jeg vant i 2008.
– I begynnelsen gjaldt det å smøre med minimalt med feste, men etter hvert ble det bare staking uten feste. Idag angrer jeg på at jeg ikke tok steget fullt ut tidligere. Det går jo fortere, analyserer Jørgen, som mener noe av spenningen er å ligge i framkant av utviklingen.
– Jeg synes også man kan inkludere skøyterenn i Ski Classics, jeg har alltid likt å skøyte. Det hadde vært artig med løp som Engadin Ski Marathon, La Transjurasienne og American Birkebeiner.
– Det er bra med klassiske renn, stakingen har kommet for å bli. Men det viktigste idag er dog å slå ned på skøytingen i de klassiske renne, mener Jørgen Aukland, som også tror det går mot mindre team i framtiden på grunn av de økende kostnadene med reiser og konkurranser.
Vasaloppet er en “høytidsdag”
Hvorfor ble da Vasaloppet så viktig for skifamilien fra Tønsberg?
– Jeg har vokst opp med Vasaloppet. Vi fulgte med både på SVT og NRK fra jeg var liten, og min far var med og gikk. Det var fasinerende, spesielt fordi kjente navn fikk bank av løpere vi ikke hadde hørt om før.
Brødrene Aukland snappet opp taktikk fra Tour de France der de også satt klistret foran TV-skjermen. De var nysgjerrige og ville prøve nytt.
– Vi syklet mye allerede den gangen. Fikk blant annet tips av Thor Hushovd. Dessuten er vi glade i å padle, så vi økte dosen og trente med Einar Rasmussen og andre toppadlere. Idag kan jeg vel si at 100 timer i kajakk er bedre for langløpene enn 100 timer på sykkel.
Aldri uvenn med Anders
Hele karrieren har Jørgen Aukland gått side ved side med broren Anders. Det gjør de fortsatt.
– Vi blir nesten aldri uvenner. Vi kan være veldig direkte mot hverandre, men vi forstår hverandre.
Idag er de også hyttenaboer på Beitostølen der Jørgen har vært med familien den siste uka. Nå bærer det avsted til Rhodos for ei uke med sol og varme. Uvant kost for en mann som aldri har sluppet toppidrettsmiljøet og er vant til å trene og å være trener hver eneste dag.
– Mine barn er allerede svært aktive. Min datter skal nå opp i juniorklassen og hun har fått min interesse for lange løp. Hun har blant annet vunnet Ungdomsvasan. 14-åringen spiller fotball og 10-åringen er aktiv med alt mulig.
Får tiden til å gå
Familien er nå tilbake i Tønsberg der Jørgen også er sportslig leder i Oseberg Skilag i tillegg til jobben både med Team Ragde Charge og Wang Toppidrett.
Anders har fylt 50 år og er fortsatt i toppform. Lillebror Fredrik er ekspertkommentator for NRK, rektor på Wang Toppidrett og trener.
Joda, brødrene Aukland får tiden til å gå!
Jørgen Aukland, fakta
FØDT/ALDER: 06.08.75, 49 år
BOR: Husvik, Tønsberg
YRKE: Trener på Wang/Manager Team Ragde Charge
FAMILIE: Gift, 3 barn på 10, 14 og 16 år
KLUBBER SOM AKTIV: Oseberg Skilag, Team Xtra personell, Team Centric, Team Santander og Team Ragde Eiendom
LA OPP: 2016
MITT BESTE MINNE FRA KARRIEREN: Seier Vasaloppet 2013. Den følelsen og det adrenalinrushet siste km har vært vanskelig å gjenskape. Å spurte ned to anerkjente avsluttere og tidligere trippel vinnere (Tynell og Brink) var det vel bare jeg som hadde troen på.
DETTE SAVNER JEG FRA MIN AKTIVE KARRIERE: Følelsen av å være i god form, kampen mann mot mann siste km og det å være på samling og jobbe knallhardt som et lag mot felles mål
SLIK FØLGER JEG IDRETTEN I DAG: Trener på Wang (Toppidrettsgymnas), manager og eier av Team Ragde Charge, sportslig leder Oseberg Skilag, aktive barn som driver med langrenn
MINE HOBBIER I DAG: Surfski, bremse forfall
Jørgen Aukland, karriere (Wikipedia)
Jørgen Aukland debuterte i FIS Marathon Cup i 2001, blant annet med en fjerdeplass i Finlandialoppet. I 2002 ble han nummer 2 i Vasaloppet og Tartu Maraton. I 2003 vant han FIS Marathon Cup, etter å ha vunnet Marcialonga, König Ludwig Lauf og Tartu Maraton.
Han har én pallplassering i den ordinære verdenscupen i langrenn – da Marcialonga stod på verdenscupprogrammet i 2004. I 2002 tok han bronse på NM 50 km fristil. I 2001 gikk Jørgen og Anders, sammen med Espen Bjervig, på Osebergs stafettlag som tok bronse i NM.
Jørgen Aukland og broren Anders dannet våren 2007 Team Xtra personell som i 2013 skiftet navn til Team Centric og i 2014 til Team Santander. De satser primært på FIS Marathon Cup. De er også begge ansatt i Centric, der de arbeider med helsefremmende arbeid. Satsingen gav suksess, gjennom bl.a. dobbeltseier i 2008 i både Marcialonga (Anders foran Jørgen) og i Vasaloppet (Jørgen foran Anders). Med tredjeplassen i Marcialonga 2014 satte Aukland rekord der med ti pallplasseringer.
Han la opp som profesjonell langrennsløper etter sesongen 2015/16.
Meritter
2003
Vinner Marcialonga
Vinner König Ludwig Lauf
Vinner Tartu Maraton
2006
Vinner Marcialonga
2008
Vinner Vasaloppet
2012
Vinner Marcialonga
2013
Vinner Marcialonga
Vinner Vasaloppet
Personlige rekorder i friidrett:
Øvelse | Tid | År |
800 meter | 2:01.11 | 1996 |
1500 meter | 4:06.15 | 1993 |
3000 meter | 8:50.14 | 1996 |
5000 meter | 15:14.64 | 1996 |
3000 meter hinder | 10:03.31 | 1997 |