To av tre birkebeinere har forsvunnet siden toppåret
5375 løpere var påmeldt årets Birkebeinerrenn. Det er under en tredel av antallet påmeldte deltakere i toppåret 2013. Da hadde 17001 løpere betalt påmeldigsavgift til den 54 kilometer lange kraftprøven mellom Rena og Lillehammer. Det har med andre ord vært en ganske dramatisk nedgang i antall deltakere. Den samme tendensen er å se i UngdomsBirken. Der deltok drøyt 2500 12-16 åringer i toppårene, mens det i år var knapt 1500 deltakere.
Det skal sies at Birkebeinerrennet ikke er det enste arangementet som har opplevd en nedgang i deltakerantallet denne sesongen, koronapandemien må ta noe av skylden for nedgangen, men få steder har fallet vært så dramatisk som for Birken.
– For det første er vi veldig fornøyd med at vi fikk arrangert rennet etter to år med koronapandemi. Det har jo vært mye usikkerhet helt fram til ganske kort tid før rennet. Sett i et sånt lys så er vi faktisk fornøyd med antall deltakere, sier markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Birken AS, Randi Bolstad.
– Så ser jo også vi at det er et stykke opp til toppårene og vi håper det flotte rennet og den eksponeringen vi fikk i år vil være med til å trekke både nye og gamle deltakere tilbake neste år.
Den jobben begynner allerede nå.
– Vi skal jobbe hardt og målrettet for å nå ut til våre potensielle deltakere helt fra nå og fram mot neste års renn. Vi må huske at det har vært to år uten arrangement og mange har kanskje glemt oss litt. En av de tingene vi ønsker å forbedre er å ha et godt lavterskeltilbud. QR-Birken, som vi arrangerte under pandemiårene, var en suksess. Da kunne man selv kan velge når man ønsket å gå og ta rennet mer som en tur. Det ønsker vi å fortsette med. Det skal være gøy og lett tilgjengelig å være med, sier Bolstad.
Bare en kjapp tur over grensen til Sverige er situasjonen med antall deltakere i Vasaloppet en ganske annen. Rennet blir fulltegnet på kort tid og har ikke opplevd den samme nedgangen i deltakerantall.
– Hva er det Vasaloppet gjør så bra?
– Vi har grublet mye på det og har et meget godt samarbeid med Vasaloppet. Vi har prøvd å lære av hverandre. Min personlig mening er at det har noe med det å ta på seg startnummeret. Det virker som om svenskene har et annet forhold til startnummer enn oss i Norge, jeg tror deltagerne i Vasaloppet har mindre fokus på tid og plassering og mer fokus på turen og gjennomføringen. De fleste som ringer til Vasaloppet og er opptatt av startled og seeding er nordmenn, sier Bolstad som allerede er i full gang med evaluering av årets renn og planleggingen for Birkebeinerrennet 2023.
– Vi skal jobbe for at alle de som ønsker seg en flott tur over fjellet fra Rena til Lillehammer, og ikke nødvendigvis er så opptatt av tid og merke, skal føle seg velkommen, avslutter Bolstad.